EĞİTİM
10 Bin Öğretmen Ataması Nereye Gitti?
10 bin atama nasıl sırra kadem bastı?
Koncuk, ağustosta 47 bin öğretmen atanacağı açıklanırken sayının 37 bine düşürüldüğünü belirterek, “10 bin atama nasıl oldu da sırra kadem bastı? 2015 yılının sonuna kadar 100 bin öğretmen ataması yapılmalıdır." dedi.
Ağustos'ta 37 bin öğretmen ataması var
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, ağustos ayında 37 bin öğretmen ataması yapılacağı açıklamasını hatırlatan İsmail Koncuk, yazılı değerlendirmede bulundu. Koncuk, TBMM’den çıkan yasayla 2015 yılı içinde Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) 47 bin kadro kullanabilme yetkisi verildiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ağustosta 47 bin atama yapılacağını söylediğini ifade ederek, atama bekleyen öğretmenlerin ağustos ayında 47 bin atama yapılacağını düşündüklerini ancak Bakan Avcı’nın atama sayısını 37 bin olarak açıklamasının tam bir hayal kırıklığı yarattığını bildirdi.
100 bin öğretmen ataması talep ediyoruz
Koncuk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Herkesin aklındaki soru ‘10 bin atama ne oldu, sırra kadem mi bastı’ şeklindedir. Milli Eğitim Bakanı Avcı, 37 bin atamanın ne anlama geldiğini herkese açıklamak zorundadır. Bu ülkenin öğretmenleri verilen sözü unutmaz, sık sık hatırlatmasını da bilir. Bir atamanın bile çok önemli olduğu bir dönemde, 10 bin atamanın bir anda hasır altı edilmesi büyük bir fiyaskodur. Kaldı ki daha önce söz verilen 47 bin atama sayısı da çok yetersizdir. Türk Eğitim-Sen olarak talebimiz; 2015 yılı sonuna kadar tam 100 bin atama yapılmasıdır. 100 bin atamanın altında yapılacak öğretmen atamasını kabul etmemiz mümkün değildir.”
Ücretli öğretmen sayısı
Türk Eğitim-Sen’in yaptığı araştırmaya işaret eden İsmail Koncuk, Türkiye’de norm kadro ihtiyacının 73 ilde 120 bin 610, atama bekleyen öğretmen sayısının ise 350 bin civarında olduğunu kaydetti. Koncuk, “Yine sendikamızın yaptığı araştırmaya göre 78 ildeki ücretli öğretmen sayısı 79 bin 765’e ulaşmıştır. Hiçbir hakkı olmayan, iş güvencesi bulunmayan, girdiği ders başına ücret alan ücretli öğretmenlerle öğretmen açığının giderilmesinin eğitimimize olumlu katkısı yoktur. Açık öğretim mezunları, hatta iki yıllık yüksek okul mezunları bile ücretli öğretmenlik yapabilmektedir. Dolayısıyla kadrolu öğretmenler yerine, ücretli öğretmenlerle öğretmen açığını kapatmaya çalışmak, eğitimde kaliteyi ve verimi düşürmektedir. Eğitim bir milletin kalkınmasının temelidir. Öğretmeni olmayan, dersliği olmayan okullarda eğitim-öğretim yapılması mümkün değildir. Özellikle ücra bölgelerde öğretmensiz okullar vardır. Bu durum Türkiye’nin acı bir gerçeğidir. Siz öğretmensiz okullarla mı çağı yakalayacaksınız? Öğretmensiz okullarda eğitim-öğretim gören çocuklarla mı bilimde, fende, teknolojide, kültürde, sanatta, edebiyatta başarıyı sağlayacaksınız, dünya ülkeleri ile rekabet edebileceksiniz?” değerlendirmesinde bulundu.
Ciddi bir öğretmen açığı var
Türk Eğitim-Sen olarak ihtiyaç yokken, öğretmen ataması yapılsın demediklerini vurgulayan İsmail Koncuk, “Türkiye’de ciddi bir öğretmen açığı ve bu açığı kapatabilecek bir öğretmen ordusu olduğunu biliyoruz; bu nedenle ülkemiz gerçekleriyle örtüşen sayıda öğretmen ataması yapılmasını talep ediyoruz. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti 100 bin öğretmen ataması yapabilecek mali imkânlara sahip değilse, gerçekten yazıklar olsun. Sendikamız, ağustos ayında söz verildiği gibi 47 bin atama yapılmasını, 2015 yılı sonuna kadar da bunun 100 bine tamamlanmasını talep etmektedir. Biz inanıyoruz ki, devletimiz 2015 yılında 100 bin öğretmen ataması yapacak kudrete de, bütçeye de sahiptir." dedi.