GENEL
Ziraat Mühendislerinden Başbakan'a Açık Mektup
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Değerli devlet büyüklerimiz, bizler tam olarak sayısını ilgili bakanlığımız ve diğer devlet kurumlarının tespit etmediği, ancak sosyal ortamda örgütlendiğimiz kadarıyla 7 bin civarı olduğunu düşündüğümüz , atama bekleyen ziraat fakültelerinin zootekni, süt teknolojisi ve hayvansal üretim bölümü mezunları 4831 kodlu meslek grubuna dahil işsiz mühendisleriz.
Siz değerli devlet büyüklerimize yazdığımız bu mektupta istihdam problemlerimiz ve özel sektörde iş bulamama sıkıntılarımızı anlatmak istiyoruz.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yapmış olduğu istihdamlarda, ülkemizin hayvansal üretim problemleri, canlı hayvan ithalatı ve sap/saman ithalatı konularının gündemde olduğu bu sıralarda aldığımız eğitimin bu sorunların giderilmesi için hayvansal üretim tekniklerinde çiftçi ve yetiştiricilerimizi gelişmiş, modern hayvancılık yapan ülkelerde olduğu gibi en pratik ve ekonomik üretim yöntemlerine bizlerin örgütleyeceğinin bilinci ile Tar-Gel Projesi son atamalarında 13 bölüme verilen 944 kontenjandan 4831 kodlu Hayvansal Üretim Bölümüne (zootekni, süt tek. ve hayvansal üretim bölümleri) en az 400 atama beklerken yalnızca 151 tekli koddan atamamız gerçekleşmiştir. Hayvansal üretim sektörüne istihdam sağlanırken ziraat mühendislerinin 3 bölümden oluşan 4831 kodlu meslek grubu unutulmuş ve hayvansal üretim sektörüne biz 4831lilerin 10 katından fazla veteriner hekim atanmıştır.
Tohumu ve toprağı kullanarak, bitkisel ve hayvansal üretim yapan biz 4831 kodlu ziraat mühendisleri ülkemiz hayvancılık sektörünün özellikle yem temini ve hayvansal üretim teknikleri gibi konularında çözümcü teknik personelleri olduğumuz halde, aldığımız eğitim devlet istihdamlarında göz ardı edilmiştir.
Diğer bir mağduriyetimiz ise; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yapmış olduğu atamalarda zaten işsiz binlerce 4831liye açılan kadro çok fazlaymış gibi birde bu kadrolara önceden devlet kurumlarına istihdam edilmiş personellerin yeniden tercih vermesinin yolunun açık olmasıdır. KPSS P3 türünden yüksek puanlı meslektaşlarımız bazen komşu köye, köyden il ve ilçelere sırf yer değiştirmek adına bizlerle birlikte tercih yapmaları yüzünden, hem devlet kurumlarımız boşaltılan kadrolarla mağdur edilmekte (en son Tar-Gel atamalarında TİGEM de 38 boş kadro ile kaldı), hem çiftçi ve yetiştiricilerimiz hizmet almaktan mahrum bırakılmakta ve birde biz atama bekleyen işsiz 4831 kodlu hayvansal üretim bölümü mezunları atanamayarak mağdur edilmekteyiz. Bu konuyu defalarca dile getirdiğimiz halde bakanlığımızın konuyla ilgili bir çalışması yıllardır olmamıştır, lütfen bu mağduriyetlerimiz de giderilsin artık.
Değerli devlet büyüklerimiz, Sn. M. Mehdi EKER in bundan yıllar önce de Atama için maliyeden kadroyu talep ettik sözüne itimat ederek, sanki atamalar çok yakında yapılacakmış gibi ümit aşılaması sebebi ile çoğumuz; evliliklerimizi, nişanlılıklarımızı, askerliğimizi, eğitimimizi, özel sektörde zor bulduğumuz işleri, sosyal hayatta elimize geçen diğer fırsatları hep kaybettik. Şimdi yine buna benzer bir durumla karşı karşıyayız. Sn. Ekerin geçen sene son targel alımlarını işaret ederek bizleri beklettiği ve sürekli ara haberlerle teskin ettiği dönemde hepimiz çok şey kaybettik. Bu sebeple en son bu sabah (21 Mayıs 2013) saat 08:00 de Dünya Süt Günü münasebeti ile katıldığı TRT 1 Sabah Haberi proğramında Atama için maliyeye 2500 kadro talebini ilettik, onlardan onay bekliyoruz sözü ile yine on binlerce insan hayaller deryasına dalmış bulunmakta. Bu süreçte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında belirsizlik içerisinde sürekli olarak oyalandığımızdan bizler ve bizimle birlikte yakın çevremiz de çok yıpranmaktadır. Bu konuda biz atama bekleyen ziraat mühendisleri ve özellikle en çok mağdur edilen 4831 Kodlu Hayvansal Üretim Bölümü mezunu binlerce işsiz mühendisin siz değerli devlet büyüklerimizden talepleri:
1. Ülkemiz bitkisel ve hayvansal üretim modelinin gereği yetersiz olan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın 20265 boş kadrosu bulunmaktadır) teknik personellerinin en kısa zamanda istihdam edilmesi.
2. Atamalarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın kurumlarında çalışan personele tercih sisteminin kapatılması.
3. Hayvansal üretim sektöründe eğitim gören tek meslek grubunun veteriner hekimler olmadığı, bu alanda 4831 Kodlu ziraat mühendislerinin de olduğu unutulmamalıdır.
4. Atamalarda ziraat fakültelerinin tek bir bölüm gibi düşünülmesinin önüne geçilmeli ve 13 farklı bölümü olduğu unutulmamalıdır.
5. Sn. Bakan M. Mehdi EKER in Maliye Bakanlığından beklediği 2500 atama onayının kesin tarihi hakkında net bilgi verilmelidir. Bilgi eksikliğinin olduğu yerde yaşadığımız belirsizlikler nedeni ile hayatımıza ve tüm geleceğimize dair kararlar almaktan alıkonuluyoruz. Bu sebepten 2500 kadro onayının en kısa zamanda aydınlatılmasını talep ediyoruz.
Atama bekleyen ziraat mühendisleri 4831 kodlu bölüm mezunu işsiz mühendisler adına:
Muhammet KAYAPINAR (Ziraat Mühendisi/Zooteknist)