SAĞLIK
'Yıpranma payı hükümetin gündeminde'
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İç Güvenlik Paketi'nin sağlıktaki şiddetin önlenmesinde çok önemli katkı sağlayacağını bildirdi.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş'i makamında ziyaret etti.
Müezzinoğlu ziyarette yaptığı konuşmada, 78 milyon ülke insanına, dünyaya örnek bir sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının iş güvencesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Hizmet alımıyla, hizmet sunan çalışanların özlük hakları anlamında da sürecin daha güvenceli noktaya getirilmesini birinci sorumluluk olarak gördüklerini ifade eden Müezzinoğlu ''Çalışanların hizmet sunarken, gösterdikleri emeğin karşılığını mutlaka yine ülke imkanlarını, bütçe imkanlarını değerlendirerek, bunun mücadelesini hak merkezli yaparak, hükümetin bunu yasal zemine taşımasını sağlamak da önemli'' dedi.
Sağlık çalışanlarının talepleri arasında yer alan lisans tamamlama konusunda YÖK ile bir noktaya gelindiğini anlatan Müezzinoğlu, ''(2015 yılı itibariyle bir planlama çerçevesinde götürebiliriz) deniliyor. Yol haritasını belirlediğimiz zaman arkadaşlarımız kendilerine göre hem idari planlama yapacak hem de talip olanlar o yol haritasına göre kendilerini hazırlayacaklar'' şeklinde konuştu.
-Yıpranma konusu
Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarının çocuklarına yönelik kreş konusunun proje boyutuyla gündemlerinde bulunduğunu ifade ederek, yıpranma payı konusunda geçen Bakanlar Kurulunda çalışmaların bir değerlendirmesini yaptıklarını ancak bu konunun bir ''seçim atmosferi malzemesi'' olmasını arzu etmediklerini söyledi.
Yıpranma konusunun hükümetin gündeminde olduğunu yineleyen Müezzinoğlu, ''Artık bu seçim sonrası, seçim öncesi onun stratejilerini artık hükümet olarak şekillendireceğiz'' dedi.
Son 12 yılda, sağlıkta memnuniyet oranının yüzde 75'lere çıkmasını, sağlık camiasının bir başarısı olarak gören Müezzinoğlu, bunun aynı zamanda sağlık çalışanlarına bir ödül olduğunu söyledi.
-''Güvenlik paketi sağlıktaki şiddetin önlenmesine katkı sağlayacak''
Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarının sağlıkta şiddet başta olmak üzere bir çok sorunu bulunduğuna dikkati çekerek, bunların çözümü konusunda azami duyarlılık gösterdiklerini ve ideal çözümleri yakalama gayretinde olduklarını vurguladı.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş'in sağlıkta şiddete yönelik önemli düzenlemeler yapıldığını, ancak şiddet uygulayanlara tutuklama öngören hükmün uygulanması noktasında mahkemelerin biraz zayıf kaldığını gördüklerini dile getirmesi üzerine Müezzinoğlu, son 2 yılın rakamlarına bakıldığında hakim ve savcıların cezaları üst limitten verdiklerini, bunun da caydırıcılığı güçlü hale getirdiğini söyledi. Bakan Müezzinoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Ama esas arzu ettiğimiz, savcılara yasal düzenleme yaptık, ilk anda tutuklama yetkisini verdik, o da bir caydırıcılık, henüz daha hissedilmese bile getirecek. Diğer konu, şu anda Meclis'te kamuoyunda biraz da bazı boyutlarıyla yanlış algı yönetimi yapılan bu güvenlik paketi veya yasa tasarısı. Yani acile gelmiş, camları, pencereleri indirmiş, kırmış dökmüş, ondan sonra 'hadi bakalım hakim ne karar verecek' değil, polise bu anlamda 24-48 saat arasında bir gözaltında tutma yetkisi veriyor. Bu da bir hekime yumruk atmış, el kaldırmış, çalışma ortamında veya acilde veya yoğun bakımda, sağlık hizmetini sunma ortamını bozmuş. O, bir 24 saat veya bir 48 saat kadar gözaltında tutulabilmeli. Bana göre caydırıcılık ilk andaki müdahalede olmalı. İlk psikolojik algı, yanlışı yapanın anında bir müdahale görüp görmediğidir. Bu süreçte bu güvenlik paketinde bu anlamdaki düzenleme bizim sağlıktaki şiddetin önlenmesine çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Kamuoyuna paketi yanlış anlatma derdi olanlar da işi bu boyutlarıyla görmeleri gerekiyor.''
''Toplum ve sokak güvenliğini mutlaka güçlü getirmemiz lazım''
Toplumda 78 milyonun huzurunun birinci öncelik olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, toplumun güvenliği açısından güvenliğin merkez alınması gerektiğini ifade etti.
Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
''Sokaklarda, mahallesinde veya bir arabaya araca bindiğinde, minübüste, insani değerlerle, bırakın hayvani duygularla bile izah edemeyeceğiniz bir suçla muhatap oluyoruz. Böyle suç zeminlerine emniyet çok daha güçlü müdahalelerle yetkilendirilmezse, en güçlü hakim, en güçlü savcı olsa ne olur bu hadisede. O nedenle toplum güvenliğini, sokak güvenliğini mutlaka güçlü getirmemiz lazım. Hele sağlıkta, sağlık hizmeti sunanın ve sunum mekanının güvenliğini mutlaka merkeze almalıyız. İnşallah bu düzenleme de bir basamak daha bizi emniyete almış olacak''
-Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş de diyaloğa açık, müzakere anlayışına dayalı çözüm odaklı bir sendikacılık hizmeti verdiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sağlık-Sen'in Hemşireler Günü Büyük Türkiye Buluşması'nda sağlık çalışanlarına yıpranma payı, lisans tamamlama hakkının verilmesi, sağlık çalışanlarının çocukları için kreş konularında önemli müjdeler verdiğini hatırlatan Memiş, 14 Mart Tıp Bayramı'nda da sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin emekliliğe yansıtılması konusunda müjde beklediklerini ifade etti.
Sağlık çalışanlarının sağlıkta dönüşümün en büyük kahramanlarını olduğunu ifade eden Memiş, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmamasının sağlık çalışanlarının gelecek beklentileri noktasında endişe oluşturduğunu kaydetti.
Memiş, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması durumunda sağlıkta dönüşümün daha da ileriye seviyeye çıkacağını ve bunun sağlık çalışanlarını motive edeceğini sözlerine ekledi.