EMNİYET
'Usulsüz taltif' davası
Bazı polisler hakkında açılan "usulsüz dinleme" ve "usulsüz taltif" davalarının görülmesine yarın başlanacak.
"Usulsüz dinleme" iddialarıyla ilgili 17'si polis 18 kişinin yargılanacağı davanın duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük'ün hazırladığı iddianamede, sanıklara, "askeri ve siyasi casusluk", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üyesi olmak", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "özel hayatın gizliliğini ihlal" ve "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçlamaları yöneltiliyor.
Sanıkların, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın oğlu Erkan Bülent Haberal, eski MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak ve gazeteci Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu Şık'ın da arasında bulunduğu bazı kişileri usulsüz dinlediği ileri sürülüyor.
Dinlenen kişiler arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile TÜBİTAK İLTAREN'in, güdümlü mermilere karşı savunma projesinde yer alan bazı kişiler bulunduğu bildirildi ve "ülke güvenliği itibarıyla gizli kalması gereken savunma projelerine ait bilgilerin askeri casusluk maksadıyla temin edildiğinin belirlendiği" kaydediliyor.
Müştekiler arasında emekli Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı da bulunan iddianamede, Ahmet Şık'ın "İmamın Ordusu", Hanefi Avcı'nın "Haliç'te Yaşayan Simonlar" kitaplarının "paralel devlet yapılanmasının emniyet teşkilatındaki faaliyetleriyle ilgili" olduğuna yer veriliyor.
-"Usulsüz taltif" davası
Bu arada "bazı polislere, hak etmedikleri halde usulsüz taltif verildiği" iddiasıyla 17 kişinin yargılanmasına da Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yarın başlanacak.
Cumhuriyet Savcısı Alper Türközmen'in hazırladığı iddianamede, sanıklar Halil Dumanlı, Hüseyin Şimşek, Gökhan Kabukcu, Bekir Akarsu, Gökmen Tekin, Muhammed Hamarat, Faik Ozan Karadağ, Hakkı Okumuş, Veli Yılmaz, İsmail Çiçekçi, Haydar Akyürek, Zeki Akyol, Cemil Çevik, Servet Deniz Kalem, Eray Kılıçarslan, Saruhan Kızılay ve Davut Gürbüz olarak yer alıyor.
İddianamede, sanıkların Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığında çalıştıkları ve 2011-2013 yılları arasında ülke genelinde meydana gelen olaylarla ilgili 27 personel için hazırlanan taltif teklif dosyalarında, senelik izinli, mazeret izinli, geçici görevli, doktor raporlu ve henüz birime ataması yapılmamış, olay tarihinden sonra atanarak birimde göreve başlayan personelin göreve başlamasından önceki olayda görevliymiş gibi gösterilerek, taltif listesine dahil edildiği belirtiliyor.
Bazı polis memurlarına hak etmedikleri halde taltif verildiği ileri sürülen iddianamede, sanıkların ayrı ayrı "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.