SINAVLAR
Unvan Değişikliği Sınavları Memur Atamalarını Etkiler Mi?
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER - ZEKİ KARA
Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı kamuda çalışan yani atanmış memurların, bulunduğu unvandan daha yüksek unvandaki memurluklar için girdiği bir sınavdır. Sınavla birlikte memurların daha üst kariyer planlamalarına destek verilmektedir. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarına katılmak için bazı şartlar istenmektedir, her kurum yönetmeliklerle şartları düzenlemektedir. Belli yıl çalışmış olma ve öğrenim düzeyi şartını tüm kurumlar istemektedir.
Unvan Değişikliği Sınavları ve İlk Atamalar
Bakanlıkların ve kurumların görevde yükselme ve unvan değişikliği sınav açmalarının genel memur atamalarına etkisine iki maddeyle açıklayabiliriz:
1)Görevde yükselme ve unvan değişikliğiyle açılan kadroların ve atamaların bütçeyle bir ilgisi yoktur. Yani bütçeye göre verilen atama izinlerinin dışındadır. Zaten bütçeye yeni bir yük de getirmemektedir. Mevcut çalışan memurun sadece görevi ve unvanı değişmektedir.
2)Görevde yükselme ve unvan değişikliği için açılan kadroların unvan bazında dağılımı, atama bekleyen memur adaylarını dolaylı olarak etkilemektedir. Yani bir kurum, ihtiyaç duyduğu bir unvanı görevde yükselme yoluyla aldığı için ilk atamaya unvan anlamında olumsuz olarak yansıyacaktır. Kurumdaki personelin eski unvanında açık oluşması da o unvanda atama bekleyenler için olumlu olacaktır.
Örnek 1: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 4891 kadroyu unvan değişikliği sınavına açtı. 4891 kadronun bütçeyle bir ilişkisi yoktur ancak açılan kadroların unvanları memur adaylarını dolaylı olarak ilgilendiriyor. 4891 kadro içinde 150 Veteriner Hekim, 600 Mühendis, 1650 Tekniker, 20 sosyolog vb. kadrolar yer alıyor. Bu kadroların unvan değişikliğiyle doldurulmasıyla Bakanlık ilk atama kadrolarını şekillendirecektir. Yani görevde yükselme açılmamış olsaydı belki de Tarım Bakanlığı, 20 sosyolog kadrosunu ilk atamaya açacaktı. Bakanlık, Tekniker ihtiyacını görevde yükselmeyle doldurursa yani 1650 Tekniker kadrosu doldurulursa, atama bekleyen Tekniker adaylarını olumsuz etkileyecektir.
Örnek 2: MEB, son olarak 4667 kadroyu unvan değişikliğine açtı. Sınav 28 Şubat’ta yapılacak. 205 Tekniker, 600 Hemşire, 445 Programcı, 1888 Teknisyen vb. kadrolar yer alıyor. Bakanlığın 445 Programcı kadrosunu doldurmasıyla birlikte ilk atama Programcı olarak atama bekleyenleri olumsuz etkileyecektir. Diğer yandan unvan değişikliğinde eski unvanda da kadro açığı oluşacaktır. MEB’de Hizmetli veya Düz Memur unvanlarındaki bir personelin unvan değiştirmesiyle mevcut kadrosu boşalacaktır.
Özetle; Bütün Bakanlıklar görevde yükselme ve unvan değişikliği yoluyla kurum içi personel alımı yapmaya başlamıştır. Bazı Bakanlıkların yönetmelikleri çıkarıldı ancak sınavlar henüz açılmadı. Bu sınavlar, Memur ataması bekleyenleri unvan bazında olumsuz olarak etkilemektedir. Ancak bazı unvanlardaki kadroların boşalması da bazı memur adayları için olumlu olabilir.
** Soru, görüş ve talepleriniz için tıklayınız