GENEL
Türkiye'nin ilk arabuluculuk örneği
Uyuşmazlıkların mahkeme dışında çözümü için geçen kasım ayında hayata geçen arabuluculuk kurumundan ilk sonuçlar alınmaya başlandı.
17 Aralık 2013, Salı
İzmir Urla'da bahçe duvarına verilen zarar için mahkemeye başvurmaya hazırlanan komşuları arabulucu 1 saatte uzlaştırdı. Urla'daki dosya Türkiye'nin ilk arabuluculuk örneği olarak kayıtlara girdi.
Yargıdaki hantal işleyişe alternatif olarak düşünülen arabuluculuk sisteminde ilk işlemler yapılmaya başlandı. Boşanma davaları, nafaka, velayet, miras gibi uyuşmazlıklar, işçi işveren anlaşmazlıkları, telif alacakları, ticari uyuşmazlıklar gibi konularda tarafları uzlaştırmaya çalışacak arabulucular, ilk dosyalarını almaya başladı. Geçen ay fiilen yürürlüğe giren sistemde Arabuluculuk Daire Başkanlığı'na ulaştırılan Türkiye'deki ilk örnek, İzmir'in Urla ilçesinden geldi. Urla'da iki komşudan birinin kendi arazisine yaptığı inşaatın yan komşusunun bahçe duvarına zarar vermesiyle yaşadığı uyuşmazlık arabulucu Filiz Songür'ce 'tatlıya bağlandı.' Songür, Türk hukuk tarihindeki bu ilk uzlaşmayı Milliyet'e anlattı.
'Dostlukları kazandı'
İki komşu arasında 'bahçe duvarından' kaynaklanan uyuşmazlığı çözüme kavuşturan Songür şunları söyledi:
"Komşuluk hukukuna dayalı İzmir'in Urla ilçesinde doğan ve arabuluculuğa uygun hukuki uyuşmazlık taraflardan A'nın kendisine ait araziye yaptığı inşaatın, komşusu B'nin bahçe duvarına zarar vermesi nedeniyle doğan bir uyuşmazlıktı. Taraflardan B, mahkeme aracılığıyla yüklüce masraf yapmak suretiyle tespit yaptırmış ve dava açmak üzereydi. Bahçe duvarı yıkılan kişi bana avukatlık hizmeti talebiyle geldi. Ben de bu işin arabuluculukla çözülebileceğini anlattım. Karşı tarafı aradım, o da bunu makul gördü. Aynı gün içerisinde uyuşmazlık giderilmiş oldu.
Arabuluculuk anlaşma tutanağı ile anlaşmak suretiyle Urla Adliyesi'ni bir davayla meşgul etmemiş oldular. Hem zamandan hem de masraftan tasarruf ettiler. En güzeli de komşu olarak hasım değil dost olmayı seçtiler."
Sistem nasıl işliyor?
Taraflar, mahkemeye başvurmadan önce ya da mahkeme sırasında Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nın sitesinde isimleri yazılı 741 arabulucudan birine başvurarak bu sistemden yararlanabiliyor. Arabulucu, tarafların kendi çözümlerini oluşturmaları konusunda destek ve yardımcı oluyor. Arabulucu gözetiminde yapılan uzlaşma, eğer uyuşmazlıkla ilgili süren bir dava varsa mahkemeye götürülüyor. Mahkeme de bunun için icra edilebilirlik kararı veriyor. Mahkeme, "Bu uzlaşma icra edilebilir" kararı verdikten sonra tarafları bağlayan ilam niteliğinde bir karar çıkmış oluyor.
(Milliyet)