GENEL
Türk-İş: Memura yapılan işçiye yapılmadı
Türk-İş, 2003-2012 döneminde 5 kez bağlanan toplu iş sözleşmelerinde alınan zam oranlarının enflasyonun altında kaldığı ve dönemsel ücret gerilemelerinin yaşandığını açıkladı.
14 Temmuz 2013, Pazar
Türk-İş'ten kamu kesimi toplu iş sözleşmesi raporu
Türk-İş, 2013-2014 dönemi kamu kesimi toplu iş sözleşmeleriyle ilgili rapor hazırladı. Raporda, 2003-2012 döneminde ücretlerin nominal artmasına karşın reel olarak korunamadığı belirtilerek, ekonominin büyüdüğü ancak işçilerin bu büyümeden pay alamadığı ileri sürüldü.
Aynı dönemde toplu iş sözleşmelerinin 5 kez bağıtlandığı anımsatılan raporda, alınan zam oranları enflasyonun altında kaldığı ve dönemsel ücret gerilemelerinin yaşandığı vurgulandı.
Söz konusu dönemde ücretliler dışındakilerin vergi oranlarının düşürüldüğü, işçilerin görece üstünlüğünün ortadan kaldırıldığı hatırlatılan raporda, 2006'da yüzde 25 olan vergi oranının yüzde 27'ye yükseltilmesinin ücretlilerin aleyhine olduğuna dikkati çekildi.
Raporda, vergi dilimlerinin de işçi ücretlerine uygun düzenlenmediği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
"İşçiler, sabit gelirli olmaktan çıkarılmış, azalan gelirli haline getirilmiştir. Yılın ikinci yarısında yapılan ücret zammı işçi ücretlerindeki net düşüşü engelleyememektedir. 2003-2012 dönemi içinde, 2008'den itibaren işveren sosyal sigorta primleri 5 puan yani yüzde 25 azaltılmış, işçi ücretlerinde ise sigorta prim tavanını aşan gelirlerden prim kesilmeye başlanılmıştır. Bu uygulama net işçi ücretlerinin daha da düşmesine neden olmuştur. Aynı döneminde 2008'den itibaren işçilere 6772 sayılı kanuna göre ödenen ilave tediyelerden sosyal güvenlik primi kesilmeye başlanılmıştır. Bu uygulama net işçi ücretlerinin daha da düşmesine neden olmuştur."
Memur ücretlerinin net olarak artmasına karşın kamu işçilerinin net ücretlerinin düştüğüne yer verilen raporda, kamu işçisinin ocakta aldığı net ücreti bütün yıl sabit alabilmesi için ücretine mayısta yüzde 6,36 ve kasımda ise ayrıca yüzde 9,72 oranında zam yapılması gerektiği savunularak, aksi halde ücret zamlarına rağmen net ücretin düşeceği ifade edildi.
Raporda ayrıca, Türk-İş Kamu Kesimi Koordinasyon Kurulu'nun, düşük ücretler dikkate alınarak iyileştirme yapılması, büyümeden pay alınması, enflasyon oranının dikkate alınması, vergi ve sigorta primleri nedeniyle ücretlerde meydana gelen azalmanın gözden kaçırılmamasını öngördüğünün altı çizildi.
2013-2014 yılları için görüşmeler sürüyor
Öte yandan, kamuda çalışan 185 bin işçinin 2013-2014 yılları için ücret ve sosyal haklarına yapılacak zam miktarının belirlenmesi görüşmeleri, Türk-İş ile hükümet arasında devam ediyor. Görüşmeler kapsamında taraflar şimdiye kadar 3 kez bir araya geldi.
İlk görüşmede Türk-İş, 1 Ocak 2013'ten itibaren tüm işçilerin maaşlarına yüzde 10 zam yapılması ve brüt maaşı bin 800 liranın altında olan düşük ücretlilerin maaşının bin 800 liraya yükseltilmesi başta olmak üzere taleplerini sunmuştu.
İkinci görüşmede Türk-İş'in teklifi ele alınırken, 11 Temmuz'daki 3'üncü görüşmede teklif sunan hükümet, bin 800 liranın altındaki maaşlara 150 lira iyileştirme, birinci altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 3 zam yapılması ve sosyal yardımlara ise enflasyon oranında zam verilmesini önermişti.