EMNİYET
Tüm izinler iptal
25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin huzur içinde gerçekleşmesi için 7 Haziran Pazar günü Türkiye genelinde uygulanacak güvenlik tedbirleri belirlendi.
AA muhabirinin İçişleri Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, seçim güvenliği için bütün kolluk kuvvetlerinin izinleri iptal edildi, zorunlu haller dışında tamamı görev başına çağrıldı.
İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk başkanlığında Bursa, Ankara, Konya, Diyarbakır, Adana, İzmir, Trabzon, Van ve Erzurum'da düzenlenen Seçim Güvenliği Bölge Toplantılarında da o bölgedeki valiler, il emniyet müdürleri, il jandarma komutanları ve diğer ilgililerin katılımlarıyla, seçimin huzur ve güven içinde gerçekleştirilmesi hakkında tedbirler değerlendirildi.
İçişleri Bakanlığı, hazırladığı seçim tedbirleri yazısını İller İdaresi Genel Müdürlüğüne gönderdi. İlgili yazıda, seçim işlemlerini düzen içinde yapma ve yaptırma görevinin Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) denetiminde il ve ilçe seçim kurullarına ait olduğu belirtildi. Kamu güvenliği ve huzurun sağlanması ile kanun dışı eylem ve işlemlerin önlenmesinin ise valiliklerin görevi olduğu, bu kapsamda valiler tarafından seçimlerin huzur ve güven ortamı içerisinde gerçekleşmesi için gerekli her türlü tedbirin önceden planlandığı ve uygulamasının titizlikle yapılacağı bildirildi.
- İstanbul'da yaklaşık 40 bin polis görev alacak
İstanbul'da 7 Haziran'daki milletvekili seçiminin huzur içinde yapılması için yaklaşık 40 bin polis görev yapacak.
Ankara'da ise merkez ve dış ilçeler dahil 10 bin 791 sandıkta yaklaşık 12 bin polis güvenliği sağlayacak. Şehir dışında ve köylerinde de yaklaşık 2 bin jandarma görevlisi olmak üzere toplam 14 bin kolluk kuvvetinin görev yapacağı belirtildi.
İzmir'de ise polis bölgesinde yaklaşık 9 bin polis, jandarma bölgesinde ise yaklaşık 2 bin 500 jandarma görevde olacak.
Türkiye'nin 81 ilinde kent merkezlerinde ve ilçelerde seçim güvenliğini, seçim öncesinde, sandıkların kurulması, taşınması, seçim gününde, oy verme işlemi sırasında ve sonrasında acil durumlar ve geçerli mazeret izinleri dışında 24 saat esasına göre bütün kolluk kuvvetleri sağlayacak.
- Motorlu ve yaya devriyeler görev yapacak
7 Haziran'da sandık alanlarına gidiş ve geliş yollarında ve sandık bölgesinde özellikle çıkarılacak motorlu ve yaya devriyeler görev yapacak. Seçimin güvenliğini engelleyecek her türlü davranışı anında önleyecek ve etkisiz hale getirecek şekilde tedbirler alınacak.
Oy verme günü bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı tutulacak, eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda sadece yemek verilmesine müsaade edilecek.
Seçim günü sandık başkanının talimatları doğrultusunda hareket edecek kolluk güçleri gerekli gördükleri hallerde vatandaşlara üst araması yapabilecek. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli personel dışında hiç kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak.
Sandık bölgesinin güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili bu bölgelerde görevlendirilecek kolluk güçlerinin listeleri ilçe seçim kurullarına önceden bildirilecek. Sandık alanında sandık çevresinde bulunma hakkına sahip kimseler ile seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamayacak.
- Görevlilerin oy kullanması
298 Sayılı Kanunun 94'üncü maddesine göre seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri ilçe seçim kurulu başkanı tarafından verilecek belgeyle görevli oldukları sandıkta oy kullanabilecek. Sandık ve bölge güvenliğini sağlama hususunda zafiyet oluşmaması için görevlendirilen personelin listesi ilçe seçim kurullarına zamanında bildirilerek haklarında belge düzenlenmesi sağlanacak, ayrıca personele bu konuda gerekli bilgilendirme yapılacak.
- Sahil güvenlik de görev alacak
Denize kıyısı olan illerde Sahil Güvenlik Komutanlığı da seçim öncesinde ve sonrasında güvenlik görevi yapacak.
Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbaların ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde güzergahta güvenlik tedbirlerini alacak.
- Gerektiğinde zırhlı araç ve helikopterlerden de yararlanılacak
Güvenlik açısından hassasiyet arz eden yerleşim birimlerindeki oy sandıkları ile sayıma ilişkin evrak ve belgeler, sandık başkanı ve en az iki üye ile birlikte, gerektiğinde zırhlı araç ve helikopterlerdende yararlanılmak suretiyle ilçe seçim kurullarına intikal ettirilecek.
Ayrıca valilikler tarafından mahallin özelliklerine göre ek tedbirler de geliştirilerek uygulamaya konulabilecek.
- Elektrik arızasına karşı gerekli tedbirler önceden alınacak
Oy sayımı ve dökümünün gecenin geç saatlerine kadar sürebileceği göz önünde bulundurularak, sandıkların konulacağı yerlerle çevrelerinin iyi aydınlatılması konusunda seçim kurullarıyla işbirliği yapılarak, elektrik arızasına karşı gerekli tedbirler önceden alınacak. Özellikle oy verme gününde sürekli bakım ve tamir için ekipler hazır bulundurulacak.
Tedbirler önceden planlanarak, sandıkların güvenlik içerisinde nakilleri sağlanacak. Kırsal alandaki seçim sonuçlarının seçim kurulu başkanlıklarına ulaşması için güzergahta jandarma teşkilatınca alınacak tedbirlere ek olarak emniyet teşkilatınca da asayiş ve trafik yönünden gereken tedbirler alınacak.
Seçmenlerin oy kullanacakları kara, hava ve deniz gümrük kapıları ile Gümrük Kapısı İlçe Seçim Kurullarında yeterli personelle her türlü güvenlik sağlanacak.
Seçimi güvenli ve huzurlu bir şekilde sağlamak amacıyla seçim takviminin başlangıcı 10 Mart'tan itibaren 9 Haziran'a kadar polisin sorumluluk alanında 24 saat esasına göre çalışacak şekilde, Koordinasyon ve Harekat Dairesi Başkanlığında, İl Emniyet Müdürlüklerinde seçim koordinasyon merkezleri oluşturulacak.
Muhtemel suç unsurlarının tespiti amacıyla illerde kurulu bulunan MOBESE sistemleri başta olmak üzere yeterli miktarda fotoğraf makinesi, kamera ve ses yayın araçları hazır ve çalışır halde bulundurulacak.