GENEL
Torba yasa iş ve meslek danışmanlarını sevindirecek
İşten torba yasanın yeniden eylül başı itibariyle görüşüleceği yönünde değerli üstadım Nurettin Canikli’nin açıklamaları oldu. Torba yasada madencilerden taşeron işçilerine, işverenlerden memurlara kadar çok geniş bir kesimi ilgilendiren düzenlemeler yer alıyor. Umarız torba yasa bir an önce yasalaşır ve beklentiler karşılanmış olur.
Soma’da borçlar silinecek, aylık bağlanacak
Torba yasanın 64’üncü maddesiyle Soma’da meydana gelen kazada hayatını kaybeden madencilerle ilgili olarak;
- Hayatını kaybeden madencilerimizin SGK’na olan her türlü borçları terkin edilerek borcundan dolayı aylık bağlanamayan madenci yakınlarına aylık bağlanması,
- Ölüm aylığı için gerekli olan 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödeme şartı kaldırılarak hayatını kaybeden madencilerimizin yakınlarına ölüm aylığı bağlanması,
- Madencilerimizin anne-babalarına aylık bağlanması için gereken muhtaçlık şartı ve başka aylık almama şartı kaldırılarak anne-babalara aylık bağlanması,
- Madencilerimizin yakınlarından birinin kamuda istihdam edilmesi
sağlanacak. Böylece en azından ekmeğini taştan çıkaran ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamış bu uğurda hayatını kaybetmiş madencilerimize ülke olarak küçük bir katkıda bulunmuş olacağız.
Torba yasa iş ve meslek danışmanlarını sevindirecek
Bu köşeden de daha önce sorunlarını dile getirdiğimiz ve Türkiye İş Kurumu’nun yönetimiyle birlikte vizyonun değişmesinde önemli bir görev ifa eden İş ve Meslek Danışmanları’nın torba yasayla birlikte önemli bir mağduriyeti sona erecek.
İş ve Meslek Danışmanları’nın özel hizmet
tazminatlarının üst sınırı torba yasanın 68’nci maddesiyle yüzde 150’ye çıkarılmaktadır.
Böylece memur statüsünde çalışan ve halen sayıları 3753 olan İş Ve Meslek Danışmanları’nın ücretlerinde yaklaşık aylık olarak 360 lira artış sağlanacak.
İŞKUR’a 6 aylık ek süre
Torba yasanın 62’nci maddesiyle 5-1/e bendi kapsamındaki sigortalılar için verilmesi gereken bildirge ve belgeler, maddenin yürürlüğünden itibaren altı ay içerisinde verilmesi halinde kanuni süresinde verilmiş sayılacak. Bu yükümlülükler için daha önce uygulanan idari para cezaları, kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın terkin edilecek, ancak tahsil edilmiş tutarlar red ve iade veya mahsup edilmeyecek.
5510 sayılı Kanunun 5-1/e bendi gereği Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından aktif işgücü programları kapsamında düzenlenen mesleki eğitim kurslarından ve programlardan yararlanan sigortalılar yönünden İŞKUR, prim ödeme yükümlüsü olmakla birlikte, aynı madde gereği 5510 sayılı Kanun açısından işyeri ve işveren sayılmamaktadır.
Mevcut uygulamada İŞKUR, prim ödeme yükümlüsü olduğundan sözkonusu primleri ödemiş olmasına rağmen, işyeri ve işveren sayılmadığından 5510 sayılı Kanunda öngörülen bildirimlerde bulunmamıştır. Yapılan düzenleme ile bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmesi için İŞKUR’a 6 aylık ek süre veriliyor.
Mavi kartlılara borçlanma
Torba yasanın 26’ncı maddesiyle mavi kartlılara yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri borçlanma hakkı veriliyor. Bu kapsamda yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sayısı 3.765.175 kişi ve mavi kart sahiplerinin sayısı ise 1.591.166 kişi olup, önemli bir mağduriyet giderilmiş olacak.
Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin onsekiz yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri halinde sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilecek. Resul Kurt