GENEL
Tıbbi Sekreterler 3 Bin Atama İstiyor!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Tıbbi sekreter 4 yıl lisede 2 yılda sağlık meslek yüksek okulunda olmak üzere toplamda 6 yıl alanında eğitim almış kişidir.Tıbbi sekreter hastalar ile ilgili tüm yazışmaların yapılması,raporların hazırlanması,dosyalanması ve saklanması, araştırma-tahlil ve tedavi sonu izleme evrelerinde gerekli olan tüm işlemlerin yapılmasını sağlayan,Sağlık kurumlarında bulunan bilgi yönetim sistemi programlarını başarı ile kullanan kişidir.Ayrıca almış olduğu eğitim sayesinde hasta ve hasta yakınlarına nasıl davranılması gerektiğini bilen hasta psikolojisi eğitimini almış kişidir. Tıbbi sekreter tüm bu iş ve işlemleri üniversitede almış olduğu anatomi, fizyoloji, tıbbi istatistik, hastalıklar bilgisi,farmakoloji, tıbbi terminoloji,hastalıkların uluslar arası kodlamaları gibi derslerden aldığı bilgilerle yapar.
Tıbbi sekreterlik diğer sekreterlik türlerinden farklı olup sağlık alanında hizmet verdiği için kendine ait bir meslek dili vardır.Bu meslek dili lisede ve üniversitede alınan birçok sağlık dersleri ile bizlere öğretilmiştir.
Tıbbi Sekreterin Vasıfları
1)Almış olduğu Bio-istatistik dersleri sayesinde, gelecekteki sağlık yatırımlarının en mantıklı şekilde değerlendirilmesini sağlar ve tuttuğu tıbbi istatistikler ile Ülkemizin sağlık sektöründeki kaynak israfını engeller.
2)Almış olduğu tıbbi-terminoloji dersleri sayesinde,hastalık isimlerinin ve vücut organlarının Latince karşılığını bilir.Bu hasta raporlarının incelenmesinde kolaylık sağladığı gibi yanlış yönlendirilme yapılmaması açısından son derece önemlidir.Neyin ne anlama geldiğini bilen tıbbi sekreter işlerini ona göre yapar.
3)Almış olduğu on parmak daktilo ve bilgisayar eğitimiyle kurum içinde ve kurum dışında olan yazışmaları zaman kaybına mahal vermeden seri ve hatasız bir şekilde gerçekleştirir.
4)Almış olduğu ilk yardım eğitimi ile acil durumlarda hastaya ilk müdahaleyi yapabilir
5)Görmüş olduğu hastalıklar bilgisi dersleriyle hangi hastalığın belirtilerinin neler olduğunu bilir ve evraklarda tutarlı ve doğru bilgilerin yer almasına dikkat edip ileride oluşacak hataları minimum seviyeye çeker
6)Almış olduğu hasta psikolojisi dersleriyle hasta yakınları ve hastalara nasıl davranılması gerektiğini bilir.
7)Doktorlara iş ve işlemlerde yardımcı olup bu iş ve işlemleri kısa sürede yapılmasını sağlar.
8)Almış olduğu Sağlık Yönetimi öğrenimi ile bulunduğu kurumda idari sorumluluklar alabilir.
9)Almış olduğu Yazışma Teknikleri dersi ile resmi yazışmaları usulüne uygun yapar.
TIBBİ SEKRETERİN SORUNLARI
1)Şu anda Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünde 60 bin mezun bulunup bu kişilerin yüzde 90’ı işsizdir. Bunun nedeni tıbbi sekreterlerin 6 yıllık eğitim sonucu hak kazandığı diploma ile vasıfsız kişilerin 3 ayda belirli bir ücret karşılığı almış olduğu sertifika eşdeğer tutulmaktadır. Bu vasıfsız kişiler hastanelerde taşeron firma elamanı olarak çalıştırılıp tıbbi sekreterlerin istihdamına engel olunmaktadır. Tıbbi sekreterin en büyük sorunu budur.60 bin mezun boşta gezerken sadece 3 aylık bir kurs sonucunda sertifika alan kişiler bizim işimizi yapmaktadır.
2)Tıbbi sekreterler Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda iyi bir başarı göstermelerine rağmen atanamamakta. Çoğu tıbbi sekreter Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda aldıkları 80’li puanlarla atanamıyorlar. Diğer bütün sağlık bölümleri düşük puanlarla atanırken tıbbi sekreterler yıllardır yüksek puanlarla boşta kalıyor. Bunun nedeni tıbbı sekreterlere gerekli hak ettiği alım sayısının verilmemesidir.
3)Kamu hastaneleri tıbbi sekreterin yaptığı işleri taşeron firma elamanlarına yaptırdığından bakanlığa tıbbı sekreter ihtiyaçlarını az gösteriyor. Bu da bizim yüksek puanlarla boşta kalmamızın çok önemli bir nedeni.
4)Tıbbi sekreterin yapması gereken işleri tıbbi sekreter bulunmamasından dolayı ebe ve hemşireler yapıyor. Ebe ve hemşireler tıbbı sekreterin işini yapmak zorunda kaldığı için kadroda ebe ve hemşire açığı görünmekte fakat asıl açık tıbbi sekreterdedir.
5)On yıllardır tıbbi sekreterlere hak ettiği atama sayısı verilmedi. Her yıl işsiz tıbbi sekreter sayısı katlanarak arttı. Bu büyük trajedilere yol açtı ve binlerce üniversite mezunu işsiz kaldı. Tıbbi sekreterler olarak artık hak ettiğimiz atama sayısının bizlere verilmesini istiyoruz.2015 yılı sağlık atamalarında Ön lisans tıbbi sekreterler olarak 3 bin alım talep etmekteyiz.60 bin mezuna 3bin alımın çok görülmemesini istiyoruz.
6)Tıbbı dokümantasyon ve sekreterlik bölümünde uzaktan eğitimde dahil olmak üzere her yıl binlerce mezun verilmekte ve alım olmamasına bağlı olarak bu bölüm mezunlarında yığılma yaşanmaktadır. Alımların mağduriyetimizi karşılamayacak derecede olması tıbbi sekreterler açısından büyük bir sorun oluşturmaktadır.
7)Sağlık Bakanlığı diğer kurumlar gibi sözleşmeli(4b’li) personel alımı yapmaktadır. Sözleşmeli alınan personel diğer alımlarda da tekrar başvuru yapabildiğinden atama bekleyen diğer kişilerin önünü tıkamaktadır. Sağlık bakanlığının kadrolu personel alması bunun önüne geçecektir.
TIBBİ SEKRETERİN TALEPLERİ
1)Hastanelerde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde taşeron, eğitimsiz ya da sertifikalı kişilerin bizim yerimize istihdam edilmesinin önüne geçilmesini istiyoruz. Bunun yasal olmadığı ortadadır. Altı yıl emek vermiş tıp alanında dersler almış bir mezun ile 3 aylık kurs sonucu sertifika almış bir kişi asla bir tutulmamalıdır. Taşeronlaşmanın önüne geçilmesini istiyoruz. Artık başkalarının bizim işimizi yapmalarının önüne geçilmesini istiyoruz.
2)Aile sağlığı merkezlerinde tıbbi sekreterlerin asgari ücretle çalıştırılmasını doğru bulmuyoruz. Tıbbi sekreterler olarak 6 sene boyunca bu işin eğitimini gördük en az hemşire ve ebeler kadar bir maaşı hak ediyoruz.
3)Dört Yıl Sağlık Meslek Lisesinin Tıbbi Sekreterlik Bölümünü Okuduk, 2 Yıl Tıbbi Dokümantasyon Ve Sekreterlik Programını Bitirdik. İş alanı geniş olmasına rağmen (Hastaneler, Halk sağlığı müdürlüğü Toplum sağlığı merkezleri) tıbbi sekreterler maalesef yıllardır atanamıyor. Tıbbisekreterler kendi işini yapmayacaksa ne iş yapacak merak ediyoruz. Altmış bin mezunun mağduriyetine son verilmesini istiyoruz. Artık bizimde sağlıkçı olduğumuzun farkına varılmasını ve hak ettiğimiz alımın yapılmasını istiyoruz.80’li puanlarla açıkta kalmak istemiyoruz.
4)Sözleşmeli olarak atanan personelin sonraki atamalarda tekrar tercih yapıp atanmasına engel olunmasını istiyoruz. Bu atama bekleyen kişilerin önünü tıkamaktadır.
5) Ebe ve hemşireler tıbbı sekreterin işini yapmak zorunda kaldığı için kadroda ebe ve hemşire açığı görünmekte fakat asıl açık tıbbi sekreterdedir. Bunun artık farkına varılmasını istiyoruz. Ebe, hemşire ve taşeronların bizim işimizi yapmasının önüne geçilmesini istiyoruz.
6)Kamu hastaneleri bakanlığa tıbbi sekreter ihtiyaçlarını bildirirken adaletli olmalarını istiyoruz.60 bin mezun olduğunu ve 80’li puanlarla boşta kaldıklarını göz önünde tutmalarını istiyoruz.
7) 2015 yılı sağlık atamalarında Ön lisans tıbbi sekreterler olarak 3 bin alım talep etmekteyiz.60 bin mezuna 3bin alımın çok görülmemesini istiyoruz.Bu alım sayısı mağduriyetimizi bir nebze de olsa giderecektir.
** Soru, görüş ve talepleriniz için tıklayınız