SINAVLAR
TEOG'da şampiyonlar sorun oldu
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında ortaokul 8'inci sınıf ortak sınavlaınrda 4 bin 742 öğrencinin 6 dersten bütün soruları doğru yaptığı ortaya çıktı.
26-27 Kasım ve 13-14 Aralık'ta düzenlenen sınavlarda matematik, fen ve teknoloji, Türkçe, yabancı dil, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ve din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden 120 soru yöneltildi. Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yapılan duyuruya göre, testteki genel başarı yüzde 56 olarak belirlendi.
KONTENJAN SINIRLI
Ancak tam 4 bin 742 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtlaması tartışma yarattı. İstanbul'da İstanbul Lisesi, Galatasaray gibi gözde okullar da dahil yüksek puanlı 15 Anadolu lisesinde geçen yıl 2400'e yakın, Robert Kolej, Üsküdar Amerikan gibi 14 özel okulun ise 1758 toplam kontenjanı bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, bu kadar çok 'şampiyonun' yerleştirmelerde ciddi kaos yaratabileceği uyarısında bulundular.
İŞTE GÖRÜŞLER
Celil Vardar (Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü): "Bu çocuklar ikinci sınavda da böyle performas gösterir ve yıl sonu başarı puanları da yüksek olursa ortaya büyük karmaşa çıkar. İstanbul Erkek, Galatasaray gibi iyi okulların öğrencileri nasıl alacağı tartışma konusu olur. Önce sınav puanlarına bakılır, ardından adayın okul başarı puanları, eşitlik devam ediyorsa 8'inci sınıf başta olmak üzere yıl sonu başarı puanları dikkate alınır. Son olarak öğrencinin devamsızlığı da değerlendirme kriterleri arasına katılır."
Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü): "İyi okullar 4 bin çocuğu nasıl alacak? Puanlar eşitse 8, 7 ve 6. sınıf başarı puanına bakıyorlar. Burada da eşitlik varsa tercih önceliğine bakıyorlar. Bir okulu ilk tercihine yazan öğrenci oraya girebilecek. Yine eşitlik olursa devamsızlık gün sayısına bakılacak."
Nazik Kösegil (Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü): "Bu durum okulların puanlarının artmasına neden olacak. Birincilerin sayısı fazla olduğu için ikincilerin, üçüncülerin de sayısı artacak. Okulların puanları da yükselecek. Adaylar ikinci dönem sınavlarına iyi hazırlanmalı ve mümkün olduğunca yanlış soru yapmamalılar." hürriyet