SAĞLIK
'Tam gün'le dönüş yüzde 60
Tam Gün Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından, yasanın önceki halinden memnun olmayan ve iki yıl ücretsiz izne ayrılan bin 200 öğretim üyesinin yüzde 60'ı üniversitelerine dönme kararı aldı. Süreç boyunca 370 civarında öğretim görevlisi de, emekliliğini istedi. Yasa çerçevesinde üniversiteler şimdi, emekliye ayrılan ve geri dönmeyen hocalardan da sözleşmeli olarak faydalanabilecekler. Tam Gün Yasası'nın yeniden şekillendirilerek yürürlüğe girmesi ile birlikte, daha önce mağdur olan ve bu sebeple üniversite hastanelerinden ayrılan öğretim görevlileri üniversitelerine tekrar dönmeye başladı. Yasasının esnemesi ile birlikte daha önce 2 yıllık ücretsiz izne ayrılan bin 200 öğretim üyesinin yüzde 60'ı tekrar üniversitelerine dönme kararı aldı.
370 KİŞİ EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ
Süreç boyunca tasarıdan memnun olmayan ve emekliliği gelen 370 civarında öğretim görevlisi de, emekliliğini istedi. Yasa çerçevesinde üniversiteler şimdi emekliye ayrılan ve geri dönmeyen hocalardan da sözleşmeli olarak faydalanabilecekler. Bu kapsamda, yükseköğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesör ve doçentler, tıp ve diş hekimliği fakültelerinin ihtiyaç duyulan alanlarında teorik ve uygulamalı eğitim ve öğretim ile araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve bu faaliyetlerin gerektirdiği işleri yapmak üzere sözleşmeli öğretim üyesi olarak da istihdam edilecek.
TERCİHLERİNİ YAPACAKLAR
Bu süreçte 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2547 sayılı Kanun'a geçici 59. madde eklenmiş, buna göre de öğretim üyelerine, iki yıl ücretsiz izin hakkı verilmişti. Böylece öğretim görevlileri 2 yıl izin alıp bu süre içinde mesleki faaliyetlerini icra edebildiler. Ücretsiz izin sonunda ise akademisyenler tercihlerini yapıp, ya dışarıdaki faaliyetlerine son verecekler ya da üniversitede sadece eğitim ve araştırma faaliyetinde bulunup, dışarıdaki işlerine devam edebilecekler.