İLANLAR
SYDV Personel Alımında 4 Büyük Problem
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER -ZEKİ KARA
Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünün taşradaki faaliyetleri her ilde vali ve her ilçede kaymakam başkanlığında oluşturulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yürütülmektedir. Bu vakıflara belirli zamanlarda sözleşmeli personel alımları yapılmaktadır. Ancak personel alımlarında çok büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Kamu personel rejimi günün şartlarına göre düzenlenmelidir. SYDV personeli istihdamında 4 büyük problemi yetkililerin dikkatine sunuyorum:
1)Alımların Sözleşmeli Olması: Kamuya personel alımında kadrolu istihdamın yanı sıra sözleşmeli alımlar da yapılmaktadır. 2011 yılında (SYDV personelleri ve bazı sözleşmeliler hariç) tüm sözleşmeliler kadroya geçirilmiştir. Aradan 3 yıl geçmesine rağmen sözleşmeli SYDV çalışanlarının kadro sorunu halledilmedi. İş güvencesi, özlük hakları, nakil sorunu gibi birçok konuda sıkıntı yaşayan SYDV çalışanları kadroya geçirileceği günü beklemektedir. Alımlar sözleşmeli olduğu için vakıfta çalışmaya başlayan personel, bir süre sonra kadrolu başka bir memurluğa geçiyor. Yetişmiş vakıf elemanı başka kurumlarda hizmet veriyor. Üstelik aynı KPSS puanını 2 defa kullanmış oluyor. Yüksek puanlı adaylar vakıftan ayrılıp başka kuruma tercihte bulunurken düşük puanlı adayların da vakıflara alınması haksızlıklara yol açmaktadır.
2)Mülakatla Alım Yapılması: SYDV personel alımlarında mülakat (sözlü sınav) uygulanmaktadır. Her vakıf, mülakatı kendisi yapmaktadır. Kaymakamlıklarda oluşturulan komisyon (Mütevelli Heyetleri) tarafından sözlü sınavlar yapılmaktadır. Mülakatın objektif olarak yapılmadığı yönünde genel bir görüş hakimdir. Türkiye’de mülakat (sözlü sınav) denilince akla doğrudan referans (torpil) gelmektedir. KPSS sıralamasına göre 5 katı kadar adayın mülakata çağırılması, adayları elemek ve istenilen kişiyi almak için kullanılıyor.
3)Alımların Tüm Branşlardan Yapılması:Belirli aralıklarla vakıflar Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlisi ve Büro Personeli ilanına çıkmaktadır. Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlisi ve Büro Görevlisi olmak için 4 yıllık üniversite mezunu olmak ve KPSS’den en az 60 puan almak yeterlidir. Özellikle sosyal yardım ve inceleme görevlisi unvanına ilgili-ilgisiz bölümlerden alımlar yapılmaktadır. Alınacak branşın sosyal yardım ve inceleme yapıp yapamayacağına dikkat edilmemektedir.
4)Alımlardaki özel şartların kişileri tarif etmesi: Vakfın ilanlarındaki özel şartların kişiye özel konulduğu yönünde genel bir düşünce hakim. Genel ve özel şartlarla eleme yapılarak, özel şartları uygun olanlar işe alınmaktadır. Fakülte veya bölüm şartı , Bilgisayar ve İngilizce şartı , belli bir süre vakfın bulunduğu il veya ilçe sınırlarında oturma şartı , ehliyet şartı, belli bir süre işten ayrılmayacağına dair teminat şartı, askerlik şartı, bayan veya erkek olma şartı gibi genel ve özel şartların yanında kişiye özel şartların konulduğuna şahit olunmaktadır.
Sosyal Yardım Ve İnceleme Görevlisi Ne İş Yapar?
Sosyal yardım ve proje başvuru sahiplerinin ve Genel Sağlık Sigortası gelir testine ilişkin başvuru sahiplerinin muhtaçlığına ilişkin araştırmalarını mahallinde yürütmek. Mütevelli Heyetine sunulmak üzere “Sosyal İnceleme Raporunu” hazırlamak . Diğer kamu hizmetleri ile ilgili olarak hedef kitleye yönelik danışmanlık ve yönlendirme faaliyetlerini yürütmek. Yani Sosyal yardım ve proje destek programlarının yürütülmesine, hedef kitleyi izlemeye, hedef kitle ile kamu diğer hizmetleri arasında bağ kurmaya ve danışmanlık yapmaya yönelik görevleri yerine getirirler.
Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlisi alımında “4 YILLIK YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDAN SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ, PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK VE SOSYAL HİZMETLER BÖLÜMLERİ MEZUNU OLMAK.”şartı getirilmelidir.
VAKIFLAR İÇİN 4 ÇÖZÜM!
2012 Tarihli Fon Kurulu Kararı ile 'Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Personelinin Norm Kadro Standartları, İş Tanımları, Nitelikleri, Özlük Hakları ve Çalışma Şartlarına İlişkin Esaslar' belirlenmiştir. Belirlenen bu esaslarda değişiklik için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ve Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne çok büyük görevler düşmektedir. Vakıfların daha işlevsel hale getirilmesi, personellerinin özlük haklarının geliştirilmesi açısından 4 çözüm önerimizi yetkililerin dikkatlerine sunuyoruz:
ÇÖZÜM 1:SYDV’ye personel alımların kadrolu olarak yapılması ve tüm sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesi.
ÇÖZÜM 2: SYDV personel alımlarının kadrolu olarak merkezi atamada KPSS puan üstünlüğüne göre yapılması.
ÇÖZÜM 3:Ülkemiz şartlarında sosyal yardım ve inceleme alanında öncelikli olarak görev alması gerekenler Sosyoloji, Sosyal Hizmetler, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunlarıdır. Vakıflara bu bölüm mezunlarından alım yapılması.
ÇÖZÜM 4:Sosyolog ve sosyal çalışmacı unvanı vakıflarda bulunmamaktadır. Her vakıfa sosyolog ve sosyal çalışmacı normu verilmesi.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.