GENEL
Su Ürünleri Mühendislerinden Meslek Kanunu Talebi
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Yarım ada olan ülkemiz; sahip olduğu denizel alan, doğal ve baraj gölleri, akarsuları ile balıkçılık ve su ürünleri açısından önemli potansiyele sahip olup bu potansiyelin değerlendirilmesi için ülkemizde bugüne kadar 20’nin üstünde su ürünleri fakültesi ve 20 civarında su ürünleri meslek yüksek okulu açılmıştır. Bu fakülte ve meslek yüksekokullarının önemli bir bölümü sektörün gelişimine paralel olarak 90’lı yıllarda açılmıştır. Aynı zamanda birçoğu Ziraat fakülteleri bünyesinde kurulmuş ya da zootekni bölümünden doğmuştur.
Gelişmiş ülkeler balıkçılık ve su ürünlerini yapılan işin doğası gereği, farklı bir uzmanlık alanı olarak benimsemiş ve bunu politikalarına da yansıtmışlardır. Avrupa Birliği tarafından 1983 yılında balıkçılık ve su ürünlerinin yönetimi tarımdan ayrılarak “Ortak Balıkçılık Politikası” ilan edilmiştir. Hali hazırda Avrupa Birliği’nin dört büyük yapısal fonundan biri Avrupa Balıkçılık Fonu’dur ve sektörü, çalışanların eğitim ve özlük hakları dâhil olmak üzere desteklemekte olduğunu bu vesile ile belirtmek isteriz.
Ülkemizde 2000’li yıllardan itibaren gün geçtikçe büyüyen bir sektör haline gelen su ürünleri, Avrupa ülkeleri arasında büyük bir pazar payına sahiptir. Büyüme hızına paralel olarak ileriki yıllarda lider konumuna yükselmesi beklenmektedir. Ancak ilgili kanun ve yönetmeliklerin günümüze uygun olmayışı birçok problemin çözümüne engel oluşturmaktadır. Avrupa birliği ilerleme raporunun balıkçılıkla ilgili olan 13. fasılın, sonuç kısmında mevzuatlarla ilgili eksikliklerin olduğu belirtilmiştir. Uzun vadeli balıkçılık politikaları için, mevcut kanun ve mevzuatların yeniden yapılandırılması , eksik olan kısımların tamamlanması ülke menfaatleri için gereklidir.
Su Ürünleri Mühendisliği mesleği ülkemizde 1982 yıllından itibaren var olmuştur. 30 yıllık bir geçmişe sahip olmasına karşılık şimdiye kadar “mesleki kanun eksikliği” gündeme getirilmemiştir. Bu sebeplede su ürünleri konusunda yetişmiş ve sektöre dair 50 den fazla ders aldığı halde hak ve yetkileri kanunen belirlenmemiştir. Uzun vadeli Su ürünleri politikası belirlenmesi ve uygulanabilmesi için konusunda uzman ve gerekli eğitimi almış teknik elemanların bilgi birikimlerine başvurulması mecburi bir durumdur. Bu sebeplerden dolayı Su Ürünleri Mühendisleri’nin mesleki kanununun anayasaya uygun bir şekilde düzenlenip hazırlanması ve yürürlüğe girmesi elzem bir konudur.
TASLAK
Madde 1 - Türkiye'de Su ürünleri mühendisliği ve Balıkçılık teknolojisi mühendisliği unvanını taşımak ve Su ürünleri mühendisliği ve balıkçılık teknolojisi mühendisliğine ait hak ve yetkileri kullanarak mesleki faaliyetlerde bulunabilmek için :a) Türkiye Su ürünleri Mühendisliği ve Deniz Bilimleri Fakültelerinden mezun olmuş olmak b) yurtdışı eğitimlerini Su ürünleri ile ilgili bölümlerden mezun olmak ve denkliğinin YÖK tarafından tasdik edilmiş olması
Madde 2 - Su ürünleri Mühendisleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisleri , Mesleki alanları ve aldıkları eğitim dahilinde olmak üzere her türlü su ürünlerinin ; avlanması , yetiştiriciliği , işlenmesi, yem hazırlanması, tesis plan ve projeleri hazırlamaya ve tatbik etmeye, bütün bu sahalarda gerekli kontrol, muayene, ekspertiz, bilirkişi işlerini görmeye, raporlar tanzim etmeye, su ürünleri danışma büroları ve laboratuvarları açmaya, hususi müessese ve işletmeler kurmaya ve idare etmeye veya bunların mesul müdürlüğünü ifaya, pazarlanması, üretim ve satış yerlerinin denetlenmesi, su ürünlerine yönelik alet ve makinaları, su bitkileri(mikroalg ve makroalgler), balık, kabuklu, kurbağa, salyangoz(kara ve deniz), yem, teknoloji, üretim teknikleri, su ürünleri ekonomisi gibi bilimum su ürünleriyle ilgili hizmet ve faaliyetlerde bulunmaya ,sucul kaynaklardaki stok miktarlarının belirlenmesi, sucul kaynakların kirlenmesinin önlenmesi , mücadelesi ve sucul ortamlardaki ekolojik dengenin korunması faaliyetleri, alanıyla ilgili teknolojik gelişmelerin yapılandırılmasında, hastalıklarda teşhis, tedavi ve sağaltım yöntemlerinin belirlenmesi ve uygulanması faaliyetlerinde mesleklerini icra etmeye yetkilidirler.
Madde3- Kamu kurumları, yarı kamu – yarı özel kurumlar , özel sektör , Belediyeler ve bunlara bağlı idari kurumlarda mesleklerini icra eden su ürünleri mühendisleri, mesai saatleri haricinde herhangi bir izne gerek duyulmaksızın , mesai saatleri dahilinde çalışmakta olduğu kurumun idari amirinin izni olmak şartı ile meslekleri ile ilgili her türlü faaliyette bulunabilirler.
Madde 4 - Kanunun 1’inci maddesinde yazılı olan özelliklere ve şartlara uygun olmadıkları halde Su Ürünleri Mühendisi unvanını kullananlar 500 liradan 1 000 liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılırlar.
Bu davalara sulh ceza mahkemelerinde bakılır.
Madde 5 - Aşağıda yazılı haller; Su Ürünleri Mühendisliği mesleğinin icrasına, cezanın veya mahkumiyetin mahiyetine göre muvakkat veya daimi surette mani teşkil eyler:
a) Medeni haklarını kullanma ehliyetinden mahrum bulunmak b) Amme hizmetlerinden memnuiyet veya meslek ve sanatın tatili cezasına mahkum olmak c) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği hakkındaki 6235 sayılı kanun hükümleri dairesinde sanat icrasından men cezası almak.
Madde 6 - Bu kanunun tatbik suretini ve ruhsatnamelerden alınacak harç miktarını göstermek üzere Ziraat Mühendisleri Odası tarafından müştereken bir nizamname hazırlanır.
Madde 7 - Her Su Ürünleri Mühendisi sucul canlılarının üretimi ve tedavisi için hususi yer açabilir.Açtığı bu yerde sucul canlılar için ilaç, alet ve ekipman,balık yemi satabilir ücret karşılığında teknik destek verebilir.Sucul canlıların üretimi ve tedavisi için hususi yer açmak isteyen (Su Ürünleri Mühendisi) bir istida ile mahallin en büyük mülkiye amirine müracaat eder. İstidasına diplomasının, nüfus cüzdanının tasdikli suretiyle istenilen miktar fotoğrafını iliştirir.İstidada muayenehane ittihaz olunan mahal ile ikametgah adresi ve varsa ihtisas numarası açıkça gösterilir.Sucul canlıların üretimi ve tedavisi için hususi yer yapılacak mahallerin vasıf ve şartları Zirai Vekaletince tayin ve tespit olunur. İhtisas vesikalarını haiz olanların bu belgelerini ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müdür veya kaza müdürlüklerine ibraz etmeleri lazımdır.
Madde 8 - Su Ürünleriyle ilgili hususi yerini değiştirmek veya kapatmak isteyen bir (Su Ürünleri Mühendisi) keyfiyeti en az bir hafta önce mahallin mülkiye amirliğine yazılı olarak bildirmeye mecburdur.
İkametgah hariç bir su ürünleri mühendisinin birden fazla yerde su ürünleriyle ilgili hususi yer açması memnudur.
(Su Ürünleri Mühendis)leri, çalışma yerlerini ve ihtisaslarını bildirir ilanlar tertip edebilirler, ancak bunların propaganda ve reklam mahiyetinde olmaması şarttır.
Madde 9 - Bu kanun neşri tarihinden itibaren mer'iyete girer.