GENEL
Sözleşmeli Personel Dosyası 4: Çözüm Süreci
GAZETEKAMU / ÖZEL DOSYA
SÖZLEŞMELİ PERSONELİN KADROYA GEÇİRİLMESİNİN AVANTAJLARI
1- Kadroya geçme beklentisi olanların bu beklentileri karşılanmış olacaktır.
2- Bütçeye ilave bir yük gelmeyecektir.
3- Aynı görevlerde farklı statülerde personel istihdamı uygulamasına son verilmesi bakımından yararlı bir uygulama olacaktır.
4- Mahalli idarelerde görev yapan sözleşmeli personelin ücretleri yüzde 25 oranına kadar fazla belirlendiğinden kadroya geçişle birlikte belediye bütçesine olumlu yansıma olacaktır.
SÖZLEŞMELİ PERSONELİN KADROYA GEÇİRİLMESİNİN DEZAVANTAJLARI
1- Kamu hizmetlerinde etkinlik ve verimliliğe olumlu bir katkısının olmayacağı düşünülmektedir.
2- Sözleşmeli istihdamına devam edilecekse gelecekte de bu taleplerin devam edeceği beklenmelidir.
3- Yerel yönetimlerde istihdam edilen sözleşmeli personel sınavla alınmadığından KPSS ye girmiş olup, bir kadroya atanmayı bekleyen çok sayıda adayın adalet duygusu zedelenebilecektir.
ALTERNATİF ÖNERİLER ALTERNATİF 1:
Mahalli idarelerde çalışan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmeleri yönünde yasal düzenleme yapılıp, bunun dışındaki sözleşmeli personel ile ilgili bir uygulama yapılmayabilir.
Bu durumda;
2011 yılı Mayıs ayı esas alındığında 16.776, ayı esas alındığında 21.801,
Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi sağlanabilir,
ALTERNATİF ÖNERİLER ALTERNATİF 2:
1- Kamuya ilk defa alınacak personel sözleşmeli statüde işe alınacaktır.
2- Disiplin cezası almadan 10 yıl çalışanlar kadroya geçecektir.
3- 657 sayılı Kanunun sözleşmeli personele ilişkin 4/B maddesi yeniden düzenlenerek söz konusu Kanunda sözleşmeli personelin işe alınması, ilerleme ve yükselmesi, disiplin hükümleri ile diğer hususlar ayrı bir bölüm halinde düzenlenecektir.
ALTERNATİF 3:
Kamudaki sözleşmeli personelin tamamı kadroya geçirilecektir. (KİT'ler dahil). Mevcut sözleşmeli personel İstihdamına dayanak teşkil eden mevzuatın tamamı yürürlükten kaldırılacaktır.
Kadrolu personelin yeniden düzenlenecektir.
Disiplin cezaları aylıktan kesme, geçici ihraç, ve göreve son verme olmak üzere üçe indirilecektir.
- Disiplin cezasını gerektiren fiiller verimlilik, etkinlik ve vatandaş memnuniyetine dönük olarak yeniden düzenlenecektir,
İl müdürü, genel müdür ve üzeri görevler İle yerel yönetimlerde genel müdür, genel sekreter yardımcısı ve genel sekreterlerin görev süresi 4 yılla sınırlı olacaktır.
Yerel yönetimlerde personelin merkezi sınava ilave olarak mülakatla alınması ve mahallinden personel teminine imkan sağlanacaktır
Kamu Kurum ve Kuruluşları, Belediyeler, İl Özel İdarelerinde çalışan Sözleşmeli Personelin yanısıra KİT'lerde çalışan personel dört gözle Hükümet tarafından yapılan çalışmaların bir an önce neticelenmesini bekliyor.
Gelişmeleri doğru güvenilir ve sağlam kaynaklardan sizlere aktarmaya devam edeceğiz.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.