SINAVLAR
Sınavsız Memur Alımı En Çok Hangi Kadrolara Yapılıyor?
Devlet memuru olabilmek için bazı sınavlara girmek ve atanmaya yetecek düzeyde başarılı olmak gerekirken, memur kadrolarından bazılarına sınavsız da girilebilmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, bazı kadrolara girişi özel düzenlemelere bağlamış ve diğer memur kadrolarına girişte uygulanan sınav ve atama usulünün belirlenen bu kadrolar için geçerli olmayacağını hüküm altına almıştır.
İstisnai memuriyet olarak adlandırılan bu kadrolara KPSS şartı olmadan atama yapılabilmekte ve belli bir süre bu kadroda çalışma şartı da aranmadan diğer memur kadrolarına naklen geçilebilmektedir.
Devlet memurluğuna girmenin en kolay yolu olarak görülen istisnai kadrolara; daha önce Devlet memuriyeti bulunanlar arasından atama yapılabildiği gibi, hiç memuriyeti olmayanlar da atanabilmektedir.
Sık atama yapılan istisnai kadrolar
KPSS ya da başka bir sınav şartı aranmadan memuriyete girişe imkan veren istisnai kadrolardan bazılarına, hem sayılarının diğer unvanlardaki kadrolardan fazla olması ve hem de yürütecekleri görevlerin niteliğinden dolayı, daha fazla sayıda atama yapılabilmektedir. Öte yandan, bu kadrolara atananlar arasından sıklıkla başka kadrolara geçenlerin olması da yerlerine atama yapılması yoluna gidilmektedir.
Bu itibarla, sınavsız memur atamalarının en çok hangi kadrolara yapıldığı konusunda memurunyeri.com olarak yaptığımız değerlendirmede, bu kadroların;
-Başbakanlık ve Bakanlıklardaki Müşavir kadroları (Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadroları dahil),
-Özel Kalem Müdürü kadroları (Belediye özel kalem müdürü kadroları dahil)
olduğunu görmekteyiz. MEMURUNYERİ