SAĞLIK
Sağlıkta 'ara yoğun bakım merkezleri' kurulacak
Sağlık Bakanlığı, zaman zaman kamuoyunun gündemine yansıyan gerek çocuk gerekse erişkin yoğun bakım ihtiyacının giderilmesi için yeni çalışma başlattı.
Çocuk yoğun bakım merkezlerinin sayısını artırma kararı alan Bakanlık, tedavisi yoğun bakım gerektirmeyen ancak hastanede takibi zorunlu olan erişkin hastalar için de "ara yoğun bakım merkezleri" kuracak.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, ara yoğun bakım yatağı ihtiyacının karşılanması için yürütülen çalışmalarla ilgili AA'ya açıklamalarda bulundu.
Yoğun bakım yatağı ihtiyacı konusunda zaman zaman sıkıntı yaşandığını belirten Gümüş, "Biz onları planlarken, mesela 4 şehre 1 tane koymuşuz. Tabii mesafeleri var. Geçenlerde Ağrı'daki bir vaka da Kayseri'ye götürülmeye kalkılmış. Şimdi yeni bir talimatla onları Eylül sonuna kadar hızlı bir şekilde açacağız. Merkezlerin sayısını artırıyoruz" dedi.
Çocuk yoğun bakım sayısı uzman açığının giderilmesi için yeni bir düzenlemeye gidileceğini bildiren Gümüş, "Hızlı bir şekilde yayınlarına bakarak yetki vereceğiz bakabilirsiniz diye. Orada çalışmış olanları yetkilendireceğiz" diye konuştu.
Gümüş, özel sektörün çocuk yoğun bakım alanına çok fazla girmediğini kaydederek, onu Bakanlığın üstleneceğini, bunun planlamasını yeniden yaptıklarını söyledi.
"Ara" yoğun bakım merkezleri
Erişkin yoğun bakım merkezlerinin artırılması için de çalışma yapıldığını anlatan Gümüş, bu alanda daha çok kış aylarında sıkıntı yaşandığını anlattı.
Bu konuda yürütülen çalışmayla ilgili bilgi veren Gümüş, şunları kaydetti:
"Yoğun bakımda hastanın işi bitiyor ama yine beslenme ve benzeri konularda bakım ihtiyacı devam edebiliyor. Hastalar bunu yoğun bakımdan almak istemiyor ama eve de gitmek istemiyor. Diğer klinikler de bu hastayı almak istemiyor. Bizim yoğun bakımlarımızın yüzde 28'i bunlar. Yani bin yatağımızın 280'inde bunlar yatıyor. Şimdi bu hastalar için palyatif yoğun bakım diye bir tanımlama getiriyoruz. Hem özel hem kamu her hastaneyi mecbur edeceğiz. Yoğun bakım yatak sayısının belirli bir oranında ara yoğun bakım yatağı bulunmak zorunda olacak. Parasal açıdan da sorun çözüldü. SGK ile de görüştük, yoğun bakımın yarısı kadar ücret ödenecek."
Gümüş, nüfus yaşlandığı için bu tür ara yoğun bakımlara ihtiyacın artacağını belirterek, "Yaşlılığa bağlı kanser, inme gibi rahatsızlıkların artmasıyla yoğun bakım ihtiyacı her geçen gün artacak. Yoğun bakım iyi çalışırsa yaşam süresi artar. Eskiden yoğun bakım olmadığı için bu hastaları kaybediyorduk. Şimdi bunları hemen hızlı bir şekilde yoğun bakıma alınca hasta yaşıyor" ifadelerini kullandı.
Bu sayede yoğun bakım yataklarının yüzde 30'unun boşalacağını ve ağır yoğun bakım gerektiren hastalara daha kolay yer bulunabileceğini kaydeden Gümüş, şehir hastanelerinin faaliyete geçmesiyle yoğun bakım ihtiyacı sorununun tamamen biteceğini bildirdi.
Şehir hastanelerinin yapım sürecinin hızlandığını anlatan Gümüş, kritik vakaların bu hastanelerde tedavi imkanı bulacağını sözlerine ekledi.