SAĞLIK
Sağlık-Sen: Aile hekimlerinin kimlikleri güçlendirilmeli
Sağlık-Sen'in düzenlediği Aile Hekimleri Çalıştayı'ndan, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının mesleki tanımlarının, görev ve yetkilerinin netleştirilerek kimliklerinin güçlendirilmesi sonucu çıktı.
13 Ekim 2013, Pazar
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, etkinlikle ilgili açıklamasında, aile hekimliği sisteminin her yönüyle ele alındığı çalıştayda aile hekimlerinin nöbet sorunu başta olmak üzere diğer sorunlarının geniş bir şekilde ele alındığını söyledi. Çalıştayda, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği Taslağı'nın da katılımcılar tarafından değerlendirildiğini belirten Metin Memiş, taslakla ilgili ortaya çıkan görüşleri bir rapor olarak hazırladıklarını ve istedikleri değişikliğin yapılması için Sağlık Bakanlığı ile Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı'na sunacaklarını ifade etti.
"AİLE HEKİMİ VE AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARININ KİMLİKLERİ GÜÇLENDİRİLMELİ"
Metin Memiş, düzenledikleri çalıştaya Halk Sağlığı Kurumu, Sağlık Bakanlığı, Aile Sağlığı Mensupları Derneği'nden yetkililerin yanı sıra aile hekimleri, şube müdürleri, aile sağlığı çalışanı ve kamu dışı aile sağlığı çalışanlarıyla Sağlık-Sen genel merkez yönetim kurulu üyelerinin katıldığını belirtti. Çalıştayda en çok aile hekimi ile aile sağlığı çalışanlarının sorunlarının çözülmesi ve görev tanımlarının net olarak ortaya konması talebinin gündeme geldiğini ifade eden Memiş, buna bağlı olarak da aile hekiminin iş güvencesinin korunması ile kamu dışı aile sağlığı çalışanlarına iş güvencesinin sağlanması gerektiği sonucunun çıktığını vurguladı.
"NÖBET, BEKLENEN HİZMETLERİN BAŞARISIZ OLMASINA YOL AÇABİLİR"
Çalıştay raporunda, aile hekimlerine nöbet konusunun son günlerde kamuoyunda geniş yer tuttuğu ve aile hekimleri arasında huzursuzluğa yol açtığı da hatırlatılarak, aile hekimlerine ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde nöbet tutturulmasının, aile hekimliğinden beklenen hizmetlerin başarısında olumsuz sonuçlar doğurabileceği belirtildi.
"YÖNETMELİK TASLAĞI MADDE MADDE İNCELENDİ"
Raporda, ayrıca, aile hekimliği denetimlerindeki uygulamaların standart hale getirilmesi, sıkça karşılaşılan AHBS'deki verilerin manuel kayıtlarının tekrar istenmesi gibi sorunlar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması istendi. Raporda, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği Taslağı'nda yapılması istenen değişikliklere de yer verildi. İhtar puanlarının yeniden gözden geçirilmesinin istendiği raporda, yönetmelik taslağının tamamına yönelik inceleme sonuçları ayrıntılı şekilde yer aldı.
"TASLAĞIN PAYLAŞILMASI UMUT VERİCİ"
Halk Sağlığı Kurum Başkanlığı'nın, söz konusu taslağı kamuoyuyla paylaşmasının, istedikleri değişikliklerin yapılmasına yönelik umut verici bir gelişme olduğunun belirtildiği raporda, "Taleplerimiz noktasında gerekli değişikliğin yapılması aile hekimliği sisteminin daha sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlayacaktır. Sürdürülebilir sağlık sistemi için aile hekimliğine genel sağlık sistemi içerisinde gerekli önem verilmelidir. Aile hekimliği sisteminin dinamik bir yapı olması sebebiyle gerekli değişikliklerin yapılacağı zamanlarda paydaşlarla yapılacak olan bilgi alışverişine göre hareket edilmesi sistemi daha sağlıklı hale getirecektir." denildi.
Sağlık-Sen, daha önce de 2-3 Temmuz 2011 tarihinde 'Aile Sağlığı Hizmetleri Temel Sorunları Çalıştayı düzenlemiş, buradan çıkan sonuçlar bir çok sorunun çözümünde yol gösterici olmuştu.