SAĞLIK
Sağlık Personelinin Yıllık İzni
Özellikle Hastanelerde sağlık personeline, yıllık izinlerinin 7 (yedi) gün kullanılması dayatılmakta olup, sanki bunun mevzuatta yerinin olduğu algısı oluşturulmuştur.
Ekteki Devlet Personel Başkanlığı görüşünde Devlet Memurları Kanununda hizmet gereği olarak amire iznin ne zaman kullanılacağı hakkında takdir yetkisi verilmişse de 1 gün mü? 7 gün mü? vb. yıllık iznin kullanılma süresini sınırlamasına takdir yetkisinin verilmediği vurgulanmıştır.
Haber içeriğine aşağıdaki linktende ulaşabilirsiniz.
http://www.dpb.gov.tr/dpbgorusler/izinler/mutalaa15.doc
ÖZET: 7 günden az süre ile yıllık izin verilip verilmemesine ilişkin Devlet Personel Başkanlığının Görüşü26/01/2007-1228
…… hemşire olarak görev yaptığınızı ve yıllık izin uygulamalarında 7 günden az izin verilip verilemeyeceği hususunda bilgi talep eden ilgi yazı incelenmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun ‘İzin’ başlıklı 23 üncü maddesinde; "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler." denilmektedir. Mezkur Kanunun 102 nci maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü ve 103 üncü maddesinde de; "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer... " hükmü yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde yıllık iznin kullanılacağı zaman bakımından idareye takdir yetkisi tanınmış olmakla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarının yıllık iznin kullanılma süresini sınırlamasına ilişkin bir düzenleme 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer almamaktadır.
Özel Haber-Mustafa KONYALI