SAĞLIK
Sağlık Çalışanlarının Sorunları Anketi
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı ÖnderKahveci ve Genel Başkan Yardımcıları akşam yemeğinde ajansların, gazetelerin vetelevizyonların sağlık muhabirleri ile bir araya geldiler. Yemekte Genel Başkanımız Önder Kahveci tarafından " Aile Hekimliği MemnuniyetAraştırması" sonuçları sağlık muhabirleri ile paylaşıldı. Kamu Özel Ortaklığı ile hastaneler yapılması, Kamu Hastane Birlikleri ve Sağlıkta şiddetle ilgili düşüncelerini aktardı.
Sağlıkta Kamu Özel ortaklığını doğru bir yaklaşım olarak bulmadığını kaydeden Genel Başkanımız Önder Kahveci "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bir sosyal devlettir. Anayasasına bunu koymuş. SosyalDevlet dediğimiz devletler, sağlık ve eğitim hizmetleri, adalet ve güvenlik gibi hizmetleri yürütmesi lazım.Sağlık hizmetinden bütün vatandaşların eşit bir şekilde faydalanması gerektiğini düşünüyoruz. Sağlıkhizmeti ticari bir alan değil. Sağlık hizmeti sosyal bir hizmettir. Devletin asli ve sürekli işidir" diyekonuştu.
Kamu Hastane Birliklerinin özelleştirme için en uyun model olduğunu ifade eden Genel Başkanımız Önder Kahveci yöneticilerin bile sözleşmeli olduğu bu birliklerle hastanelerin işletmeye dönüştürülereközelleştirilmeye start verildiğini kaydetti.
Şiddet Uygulayan Tutuklu Yargılanmalı
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ile ilgilide değerlendirmede bulunan Genel Başkan Önder Kahveci sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti araştıran TBMM komisyonuna bilgi verdiklerini ve öneriler dile getirdiklerini paylaştı. Komisyon faaliyetlerini oldukça önemli bulduğunu kaydeden Kahveci şiddetin önüne geçilmesi için caydırıcı tedbirler alınması gerektiğini kaydetti. Şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması tedbirlerin caydırıcılıkta önemli olacağını belirtti.
Aile Hekimliğinde Sorunlar Çözülmeli, Talepler Değerlendirilmeli
Aile hekimliği sisteminde görev yapan sağlık çalışanlarının memnuniyeti ile ilgili araştırma sonuçlarını açıklayarak bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci aile hekimlerinin 200'e yakın görevi olduğunu hatırlatarak aile hekimliği çalışanlarının ağır bir iş yüküne maruz kaldıklarını hatırlattı. Kahveci aile hekimliğinde iş yükünün hafifletilmesi, daha iyi özlük ve sosyal hakların verilmesi gerektiğini kaydetti.
Kahveci Aile hekimliği ile ilgili bir çalıştay gerçekleştirdiklerini ifade ederek " Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının katıldığı bir Çalıştay gerçekleştirdik. Raporlar hazırladık. Oldukça verimli olan bu çalıştayın sonuçlarını yetkililerle de paylaşarak sorunlara çözüm isteyeceğiz. Sistemin çalışanlar için daha iyi bir hale getirilmesini ve çalışanların taleplerinin dikkate alınmasını bekliyoruz. Çalışan memnuniyeti önemsenmelidir" dedi.
ANKET SONUÇLARI
TÜRK SAĞLIK-SEN "AİLE HEKİMLİĞİ MEMNUNİYET" ARAŞTIRMASI
Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan araştırma, 548 kişi aile hekimi ve 647 kişi aile sağlığı çalışanı olmak üzere toplamda 1195 aile hekimliği sisteminde görev alan sağlık çalışanı ile gerçekleştirilmiştir.
Yüzde 36'sı Mecburiyetten Aile Hekimliğini Tercih Etmiş
Çalışanların Aile Hekimliği Sisteminde çalışmayı tercih etme sebepleri incelendiğinde: %1'i bu soruya cevap vermemiştir, %19'u daha rahat çalışabilmek için, % 20'si daha iyi mali imkanlara kavuşmak için , %24'ü 1.basamak sağlık hizmetlerinde görev yapmayı istedikleri için ve %36'sı ise mecburiyetten dolayı tercih etmiştir.
Yüzde 55'inin Geliri Artmış
Mali durumlarında ki değişiklik incelendiğinde: Ankete katılan Aile Hekimliği Sistemi çalışanlarının; %1'i bu soruya cevap vermemiştir, %2'sinin geliri önemli ölçüde azalmaktadır, %4'ünün gelirinde kısmi bir azalma olmaktadır, %17'sinin geliri önemli ölçüde artmaktadır, %21'inin gelirinde bir değişiklik olmaz iken %55 gibi büyük bir çoğunluğunda ise gelirinde kısmi bir artış olmaktadır (Aile hekimlerinin yüzde 26'sı gelirim önemli ölçüde arttı. Yüzde 54'ü kısmi bir artış oldu demiştir)
Yüzde 55'i Kısmen Memnun
Aile Hekimliği çalışanlarının Aile Hekimliği Sistemden memnuniyet durumlarını incelediğimizde: Ankete katılanların; %2 si fikrim yok demiştir, %24'ü memnun olduğunu ifade etmiştir, %19'u sistemden memnun değildir, %55 gibi çoğunluk ise sistemden kısmen memnundur.
Yüzde 42'si Sistemden Ayrılmak İstemektedir.
Aile Hekimliği çalışanlarının Aile Hekimliği Sisteminden ayrılmak isteme durumları incelendiğinde: Ankete katılanların; %1'i bu soruya cevap vermemiş, %16'sı sistemde kalmak istemektedir, %42 si sistemden ayrılmak istemektedir ve %41'i kararsız kalmaktadır.
Yüzde 56'sı Özlük Hakları Yönünden Mağdur
Aile Hekimliği çalışanlarının Aile Hekimliği Sisteminden ki mağduriyetleri incelendiğinde: Ankete katılanların; %1'i cevaplamayarak çekimser davranmış, %5'i mağduriyet yaşamamaktadır, %13'ü ekonomik yönden mağdurdur, %24'ü sosyal yönden mağdurdur ve %56'sı ise özlük yönünden mağdurdur.
Yüzde 85'ine göre İş Yükü Fazla
Aile Hekimliği Sisteminden Ankete katılan sağlık çalışanlarının aile hekimliği sisteminde ki iş yükü incelendiğinde; %1'inin iş yükü az ve oldukça azdır, %14'ünün normaldir, %35'inin fazladır, %50'sinin ise oldukça fazladır demiştir. Çalışanlara göre İş yükü %85 gibi büyük bir oranla fazladır.
Yüzde 95'ine göre Nöbetler Yanlış
Aile Hekimliği çalışanlarının Aile Hekimliği Sisteminde ki nöbet uygulaması incelendiğinde: Ankete katılanların; %3'ünün bir fikri yoktur, %2'sine göre doğru bir uygulama ve %95 gibi hemen hemen tamamına yakınına göre yanlış bir uygulamadır
Yüzde 54'ü Bakanlıktan Hiç Memnun Değil
Sağlık Bakanlığının Aile Hekimliği Sistemine ilgisi incelendiğinde: Ankete katılan Aile Hekimliği çalışanlarının; %1'i cevaplamayarak çekimser davranmış, %6'sı bakanlığın ilgisinden memnundur, %39'u ilgiden kısmen memnundur ve %54'ü ise ilgiden hiçbir şekilde memnun değildir.
Yüzde 51'i sistem sorunlarla Devam Eder Diyor
Aile hekimliği sisteminde çalışan personele göre sistemin geleceği incelendiğinde çalışanların; %1'i ankette soruyu cevaplamamıştır, %4'ünün sistemin geleceği hakkında bir fikri yoktur, %16'sına göre sistem düzelerek iyileşir, %28'ine göre sistem daha kötüye gider ve %51'ine göre ise sistem sorunlarla devam edecektir. Sonuç olarak geneli sistemin sorunlarla devam edeceği düşüncesindedir.
Vatandaşların yüzde 49'u Aile Hekimliğini İlaç Yazdırma Birimi olarak Görüyor
Aile Hekimliği Sistemine vatandaşın bakışı ile ilgili Ankete katılan Aile Hekimliği Sistemi çalışanlarının; %1'i ankette soruyu cevaplamamıştır, %1'ine göre vatandaş diğer sağlık kurumlarına sevk birimi olarak görüyor, %7'sine göre vatandaş aile hekimlerini aileden biri olarak değerlendiriyor, %10'una göre vatandaş 1.basamak sağlık hizmetleri birimi olarak nitelendiriyor, %32'sine göre vatandaş sağlık ocağı olarak düşünüyor ve %49'una göre ise vatandaş ilaç yazdırma birimi olarak görüyor.
Çalışanlara Göre, Vatandaşın Yüzde %44'ü Sistemden Memnun İken %45'i İse Kısmen Memnun
Aile Hekimliği Sisteminden vatandaşın memnuniyeti ile ilgili Ankete katılan Aile Hekimliği Sistemi çalışanlarının; %1'i ankette soruyu cevaplamamıştır, %3'ünün fikri bulunmamaktadır, %7'sine göre bu sistemden memnun değildir, %44'üne göre sistemden memnun iken %45'ine göre ise kısmen memnundur.