SAĞLIK
Sağlık çalışanlarının maaşlarında iyileştirme olacak mı?
Sağlık çalışanlarının maaşlarının OECD ülkelerinin gerisinde kaldığından hareketle, maaşların düzeltilmesi konusunda çalışma yapılıp yapılmadığı sorusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından cevap verildi.
Konuyu gündeme getiren Milletvekili Ahmet Duran BULUT verdiği soru önergesinde, özetle;
-Yapılan araştırmaların, Ülkemizde memur maaşlarının OECD ülkelerinin oldukça gerisinde kaldığını ortaya koyduğunu,
-OECD verilerinden yola çıkılarak gerçekleştirilen araştırmada, bütün unvanlarda OECD ülkeleri içinde memur maaşlarının en düşük olduğu ülkelerin başında yer aldığımızı,
-Sağlık çalışanlarının da OECD sıralamasında arka sıralarda bulunduğunu,
-Satın alma gücü paritesine göre eşitlendiğinde, Ülkemizde bir pratisyen hekim 3.586 dolar maaş alırken OECD ülkeleri ortalamasının 9.300 dolar olduğunun gözlemlendiğini,
-Ülkemizde pratisyen hekimin OECD ülkelerindeki meslektaşlarına göre ortalama 2,6 kat daha düşük maaş aldığını
belirterek, sağlık çalışanlarının maaşlarının düzeltilmesi konusunda ve bir pratisyen hekimin OECD ülkelerindeki meslektaşlarından ortalama 2,6 kat daha düşük maaş alması durumunun düzeltilmesi konusunda çalışma olup olmadığını sormuştu.
Soru önergesine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK tarafından verilen cevapta şöyle denildi:
“Bilindiği üzere, kamuda istihdam edilen personelin mali ve sosyal haklarında yapılan artışlar, Devletin mali imkanları, ülkemizin ekonomik gelişmesi, milli gelir düzeyi, genel geçim şartları ve yıllık enflasyon oranları göz önünde bulundurulmak suretiyle tespit edilmektedir. Ayrıca 5982 sayılı Kanun ile yapılan Anayasa değişikliği sonucunda 2012 yılından itibaren memurlar ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılacak artışlar ise karşılıklı müzakereler ile yürütülen toplu sözleşme süreci sonucunda belirlenmeye başlanmıştır. Bu kapsamda kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında 2012 ve 2013 yıllarında yapılan artışlar 2012/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararıyla belirlenmiş olup, 2014 ve 2015 yılı artışları ise “Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme” ile belirlenmiştir.
Söz konusu düzenlemeler neticesinde 2002 Aralık-2014 Temmuz döneminde kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarında önemli ölçüde artışlar sağlanmıştır. Anılan dönemde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı yüzde 416,8 oranında artarak 2.025 TL’ye, ortalama memur maaşı ise yüzde 309,7 oranında artarak 2.368 TL’ye yükselmiş iken TÜFE’deki artış ise yüzde 175,1 oranında gerçekleşmiştir. Ayrıca söz konusu dönemde aile yardımı ödeneği ve 209 sayılı Kanunun 5’inci maddesi uyarınca yapılan performansa bağlı ek ödeme tutarı dahil sağlık personeli maaşları ise yüzde 230,8 ila yüzde 602,8 arasında artış göstermiştir. Bu artışlar karşılaştırıldığında kamuda istihdam edilen personelin maaşlarındaki artışların enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleştiği görülmektedir.”