SAĞLIK
Sağlık Çalışanlarının Hakları Sedyelik
Ankara Üniversite Şubemiz tarafından gerçekleştirilen ve Genel başkanımız Önder kahveci ile Genel merkez yönetim kurulu üyelerimizin katıldığı eylemde üniversite hastaneleri çalışanları sorunlarına duyarsız kalınmasını ıslık ve sloganlarla protesto ettiler.
Döner Sermayeler Arttırılmalı
Eylemde bir açıklama yapan Genel Başkanımız Önder Kahveci üniversite hastanelerinde sağlık çalışanlarının uğradığı haksızlıklar ve yapılan eziyetler tahammül edilemez bir boyuta ulaştığına dikkat çekti. Genel Başkanımız Kahveci " Bugün doktorundan hemşiresine, ebesinden sağlık teknikerine, memurundan hizmetlisine kadar tüm çalışanlar sıkıntı içerisindedir. Sıkıntının temel kaynağı ise üniversite hastanelerinin deki mali tabloda yaşanan sıkıntıların faturasının çalışanlara çıkarılmasıdır. Yıllardır döner sermayeler arttırılmamaktadır. Üniversite hastanelerindeki iş yükü sürekli artmakta fakat ne hikmetse çalışanın bu yoğun tempodan alması gereken hakkı ise artmadığı gibi giderek azalmaya başlamıştır." dedi.
Performans Ücretleri Sıfırlandı
Performans ücretlerinin yok edildiğini belirten Genel Başkan Kahveci "Bugün performans ücretleri ne yazık ki üniversite hastanelerinde sıfırlanmıştır. Çalışanlar sabit ek ödemeye mahkum hale getirilmiştir. Çalışanların hakkı verilmediği gibi geçmişten alacakları da bir türlü ödenmemektedir. 2012, 2013 ve 2014 yılında almaları gereken aylık mahsuplaşmalar bir türlü çalışanlara verilmemekte, ipe sürekli olarak un serilmektedir. Çalışanın hakkı, alınterinin karşılığının verilmemesi kabul edilemezdir. Biz döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması için yoğun bir çaba harcarken üniversite hastanelerinde hakları geriye götüren bu anlayışın bir izahı yoktur. Çalışanın ekonomisini sedyelik ve yardıma muhtaç hale getiren bu haksızlıklara ve mağduriyetlere son verilmelidir." şeklinde konuştu.
Mesai Dışı Çalışmada Tüm Çalışanlara Pay Verilmeli
Üniversite hastanelerinde hocalarımız mesai dışı hasta muayenesi ve ameliyatından ek ücret almaktadırlar. Alsınlar, hiç kimsenin bunda gözü yoktur. Daha iyi ekonomik haklara sahip olmak onlarında hakkıdır diyen Genel Başkanımız Önder Kahveci " Onlar bu hizmetleri yürütürken onlarla beraber ameliyata giren, muayeneye katkı sağlayan sağlık çalışanlarına bir kuruş bile verilmemesi hangi adalet anlayışına sığmaktadır. Üniversite hastanelerindeki idareciler dokuz kişiye bir pul bir kişiye dokuz pul dağıtan taksimin bile ötesine geçen bu durumu nasıl içlerine sindirebilmektedirler? Sağlık hizmetlerinin ekip işi olduğunu dillerinden düşürmeyenler neden; iş emeğin karşılığını almaya gelince ekibi bir çırpıda silip atmakta, sadece geriye hocaları bırakmaktadır. Bu sistem mutlaka yeniden gözden geçirilmelidir. Tüm çalışanlara da buradan bir pay verilmesinin yolu açılmalıdır. Hocalarımızın yanında diğer sağlık çalışanları olmasa hastanelerde hizmet vermek asla mümkün olmayacaktır. " dedi.
Üniversitelerde Görevde Yükselme Sınavları Unutuldu
Eş Durumunda Tayin Bile Yok
Üniversite hastanesindeki çalışanların sıkıntıları sadece bunlarla da sınırlı olmadığını kaydeden Genel Başkanımız Önder Kahveci " Bugün ne yazık ki görevde yükselme sınavları adeta unutulmuştur. Üniversitelerde yükselmek, unvanını değiştirmek neredeyse hayal olmuştur. Bu hafta TBMM'de doğum yapan kadın memurlarımızın bebeklerine yeterince vakit ayırabilmeleri için izin haklarını genişleten ve bazı ayrıcalıklar getiren bir düzenleme görüşülecektir. Fakat üniversite hastanelerinde eş durumundan tayin hakkı bile yoktur. Aileler yıkılmaktadır. Eşiyle bir arada yaşamak isteyenler ne yazık ki mahkemelerde uğraşmaktadırlar. Buradan çağrımız ailenin korunması için Özellikle üniversite hastanelerinden yükselen bu eş durumundan tayin feryadının duyulması ve buna çözüm üretilmesidir." şeklinde konuştu.
İzinlerde Bile Sıkıntı Yaşanıyor
İzin konusunda bile üniversite hastanelerinde sıkıntılar yaşanmakta idareler verdikleri sözü tutmadıklarını belirten Kahveci "Bunun en bariz örneği Ankara üniversitesindeki hastanelerimizde yaşanmıştır. İdare hizmet içi eğitim için çalışanların Cumartesi ve Pazar günü gelmelerini istemiş, bu iki günün yerine hafta içi izin kullandırılacağı kaydedilmiştir. Çalışanlarda izin günlerinden ailesinden feragat edip bu eğitimlere katılmıştır. Fakat idare ne yazık ki söz verdiği izni bir türlü kullandırtmamaktadır. Çalışanlar verdiğiniz sözü tutmasanız size nasıl güveneceklerdir? İdarecilerin kendileri için olumlu bir iş yapacağına nasıl inanacaklardır. Bu izinleri idareciler mutlaka bir an önce kullandırtmalıdırlar. Aksi takdirde idare ile çalışanlar arasına bir daha onarılamayacak bir güven bunalımı ortaya çıkacaktır." dedi.
Üniversite hastanelerinde çalışanların haklarının sedyelik olduğunu belirten Genel Başkanımız Önder Kahveci sözlerini şöyle sürdürdü: Görüldüğü gibi üniversite hastanelerinde çalışanların hakları sedyelik olmuştur. Yoğun bakıma girmeye de çok az kalmıştır. Bugün üniversite hastanelerinde çalışanlar fırsatını buldukları anda kurum değiştirmektedir. Asistanların çilesi katlanılmaz boyuttadır. İş yükü ve haksızlıkların neticesinde hemşireler istifa etmiş, bazı poliklinikler personel eksikliğinden hizmet veremez hale gelmiştir. Çalışanlarda mecburiyetleri dolayısıyla hizmetlerini sürdürmektedirler.
İdareler niçin böyle bir durum yaşandığını sorgulamamaktadırlar. Buradan kendilerine bir nebze olsun pay çıkarmamaktadırlar. Bize göre bu yoğun iş yükünün altında üniversite hastanelerinde görev yapan çalışanlar el üstünde tutulmalıdır. İdarecilerin temel uğraşlarından biri de bu olmalıdır. Çalışanların hakkına hukukuna riayet edilmeli, mağduriyetleri giderilmelidir. kaynak: turksagliksen.org.tr