SAĞLIK
Sağlık çalışanları sağlıkta şiddeti protesto için iş bıraktı
İstanbul'da sağlık çalışanları, İstanbul Üniversite Tıp Fakültesi önünde toplanıp öğle saatlerinde İl Sağlık Müdürlüğü'ne yürüyecek ve bir basın açıklaması yapacak.
Eylem için özellikle bugün seçildi; Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı 30 yaşındaki Dr. Ersin Arslan 17 Nisan 2012 günü Gaziantep'te 17 yaşındaki hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü.
Dr. Ersin Arslan'ı bıçaklayarak öldüren 17 yaşındaki M.G.'nin ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılandığı dava Gaziantep 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.
17 Nisan'ı sağlık çalışanları için yas günü ilan ettiklerini kaydeden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci dün yaptığı açıklamada, "Dr. Ersin Arslanın ölümün birinci yılında sağlık şehidimizi anmak ve sağlıkta şiddete dikkat çekmek için 17 Nisanı Yas Günü İlan ettik. 17 Nisanda tüm kurumlarda siyah kokart veya kurdele takarak hizmet üreteceğiz, sağlıkta şiddeti protesto edeceğiz" demişti.
Sağlık kuruluşlarında bu protestoyu toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla da gerçekleştireceklerini kaydeden Kahveci, "Sağlıkta şiddete yönelik ciddi çözümler üretilmedi. Aradan bir yıl geçti ama o günden bugüne değişen bir şey yok. Sağlıkta şiddet tüm hızıyla devam ediyor. Hamile doktorlar şiddet uğruyor. Hemşireler saçlarında sürüklenip yoğun bakımlık oluyor. 112 çalışanlarına saldırıyorlar. Tepkimiz aynı zamanda bu bir yıllık süreçte de çözüm noktasında ciddi adımlar atılmamasınadır" şeklinde konuşmuştu.
ADANA
ADANA'da sağlık çalışanları, kendilerine yönelik şiddetin sona ermesi için Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Hastane önünde toplanan yaklaşık 100 sağlık çalışanı, açtıkları pankart ve attıkları sloganlarla şiddeti protesto etti. Hasta yakınlarının da destek verdiği sağlık çalışanları adına açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, Gaziantep'te Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesinin üzerinden 1 yıl geçtiğini anımsattı. Buna karşın sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin sona ermediğini söyleyen Ökten, "Şiddet daha da arttı. Önerimiz üzerine TBMM Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu nihayet kuruldu ancak geçen bunca zamanda hala bir rapor oluşturup açıklayamadı" dedi.
AYDIN
Türkiye genelinde sağlıkta şiddet ve sorunlara dikkat çekmek için yapılan eylem kapsamında Aydın'da sağlık çalışanları iş bıraktı.
Türkiye genelinde sağlıkta şiddet ve sorunlara dikkat çekmek için bugün yapılan eylem kapsamında Aydın'da da hekimler ve sağlık çalışanları iş bıraktı. Uyarıları dikkate alan vatandaşın hastaneye gelmemesi nedeniyle herhangi bir yoğunluk yaşanmadı. Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, "Ülkemizin dört bir yanında şiddet olayları devam ediyor. Hastane ayrımı yapmadan, cinsiyet ayrımı yapmadan şiddet olayları sürüyor. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi uygulanan sağlık politikalarıdır" dedi.
Aydın Tabip Odası tarafından 17 Nisan 2012'de Gaziantep'te hasta yakınları tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ı anmak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ve sorunlara dikkati çekmek amacıyla düzenlenen eylem kapsamında başta Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ndekiler olmak üzere hekimler ve sağlık çalışanları 1 günlüğüne iş bıraktı. Poliklinikler önünde gerçekleşen eyleme Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, SES Aydın Şube Başkanı Eyüp Curun, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.
İSTANBUL
Ersin Arslan'ın ölümünün birinci yılında greve giden sağlık çalışanları, yürüyüş düzenledi.
Sağlık çalışanları, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından öldürülen Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümünde"Şiddet Sona Ersin" sloganıyla greve gitti. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi önünde toplanan binlerce sağlık çalışanı, şiddeti protesto etti. Son bir yıl içerisinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını belirten Türk Tabipler Birliği (TTB) Prof. Dr. Özdemir Aktan, "Ersin Arslan'ı unutmayacağız, unutturmayacağız ama sağlıkta şiddeti de unutmayacağız, unutturmayacağız. Son bir yıl içerisinde sağlıkta şiddet artarak devam etti. Günlük hayatımızda neredeyse olağanlaşmaya başladı. Bu, sağlık sistemimizi kökünden etkiliyor, kökünden bozuyor. Bu sağlık sistemi hekim-hasta ilişkisini bozdu" dedi.
Eylem yapan sağlık çalışanları, ellerinde döviz ve pankartlarla İl Sağlık Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçti. Millet Caddesi üzerinden yürüyen grup, sık sık alkış ve sloganlar eşliğinde şiddeti protesto etti.
BURSA
Bursa Tabip Odası, geçtiğimiz yıl Gaziantep'te öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın birinci ölüm yıl dönümünde, kanlı önlüklerle sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı eylem yaptı.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanan doktorlar, metroya yürüdü. Metroya binen doktorlar, yolculuk yaparken vatandaşlarla bol bol sohbet etti. Vatandaşlar da sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınadıklarını ifade etti.
Sabah erken saatlerde, acil ve kanser hastaları dışında bazı doktorlar iş bırakma eylemi yaptı. Ardından, yürüyüşe geçen ve aralarında profesörlerin de bulunduğu 30 kişilik hekim grubu, BursaRay istasyonuna yürüdü. Metroya binen doktorlar, üzerlerindeki kanlı önlüklerle sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekti.
Bursa Tabip Odası Başkanı Kayhan Pala, "Bizler, sizin için varız. Ama sağlık çalışanlarına yönelik şiddet her geçen gün artıyor." diyerek, vatandaşlara sitem etti. Metroda yolculuk yapan vatandaşlar da doktorlara yönelik şiddeti kınadıklarınıdile getirdi. Üniversite İstasyonu'ndan binen doktorlar, Şehreküstü istasyonu'nda indi. Şehreküstü Meydanı'nda diğer doktorlarla buluşan hekimler, Bursa Devlet Hastanesi'ne kadar yürüdü.
MERSİN
MERSİN'de sağlık çalışanları, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr.
Ersin Arslan'ın ölümünün birinci yıl dönümünde iş bıraktı.
Doktorlar ve hastane çalışanları sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etmek için Mersin Devlet Hastanesi'nin bahçesinde bir araya geldi. Türk Tabipler Birliği, Türk Biyokimya Derneği, Sağlık Emekçileri Sendikası, Dev Sağlık İş, Hasta ve Hasta Yakınları Derneği, Türk Hemşireler Derneği, Türk Ebeler Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının Sözü Sendikası ve Sağlık Hizmetleri Sınıfı Çalışanları Derneği üyelerinden oluşan yaklaşık 250 kişi, sloganlar atarak yürüyüşe geçti.
'Böyle sağlık sistemi olmaz. Bu şiddet sona Ersin', 'Sağlık haktır satılamaz', 'Herkese sağlık, güvenli gelecek', 'Sağlıkta şiddet sona ersin', 'Susma haykır, sağlık hakkın', 'Hastane halkındır, satılmaz', 'Sağlıkta yıkımı durduracağız' ve 'Direne Direne kazanacağız' şeklinde sloganlar atan grup ile polis arasında gergin anlar yaşandı. Polisler, Kuvayi Milliye Caddesi'nde ilerleyen grubun trafiği aksattığı gerekçesiyle kaldırımdan yürümesini istedi. Bunun üzerine grup ile polis arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın büyümesi üzerine eylemciler, yolda oturma eylemi yaptı.
MUŞ
Muş'un Bulanık Devlet Hastanesi çalışanları da bugün iş bıraktılar.
Hastane önünde bir açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Sağlık Hizmetleri Sendikası (SES) Başkanı Asım Yılmaz, bugünün genç meslektaşları Dr. Ersin Arslan'ın bir hastasının yakını tarafında öldürüldüğü gün olduğunu hatırlattı. Arslan, "Meslektaşımızın acısını hala yüreğimizde taşıyoruz. Bulanık Devlet Hastanesi'nde çalışan doktorlar ve personeller olarak bu gün grevdeyiz. Meslektaşımızın ölümünden sonra da sağlıkta yaşanan şiddet hız kesmedi. Hekimler artık her gün yaşadıkları ve duydukları yeni bir şiddet olayı nedeniyle can güvenliklerinin olmadığını düşünmektedirler"dedi.
HAKKARİ
Hakkari Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen gruba, kenteki sivil toplum kuruluşları da destek verdi.
Bir günlük grev, geçen yıl Gaziantep Devlet Hastanesi'nde hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen 30 yaşındaki Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersin Arslan'ın anısına 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. SES adına yapılan basın açıklaması Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Resul Tertimiz tarafından okundu. Dr. Tertemiz, "Dr. Ersin Arslan, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledildi. Aradan bir yıl geçti, ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında şiddet görmeye devam ediyor. Son bir yıl içinde genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yoğun Bakım Hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovduğu sağlık çalışanı. Emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının... Bildiklerimizden sadece bir kaçıdır bunlar. Sağlık emekçilerine yapılan tüm bu saldırıları kınıyoruz" dedi.
BODRUM
GAZİANTEP'te, bir hasta yakını tarafından çalıştığı hastanede bıçaklanan Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümünde, ülke genelinde düzenlenen, Sağılıkta Şiddete, Şiddeti Doğuran ve Besleyen Sağlık Sistemine Karşı Mücadele İçin G(ö)revdeyiz eylemine Bodrumlu sağlık çalışanları da destek verdi.
Gaziantep'te geçen yıl bir hasta yakını tarafından bıçaklanan Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümünde, Bodrum Devlet Hastanesi sağlık çalışanları iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Türkiye genelinde düzenlenen Sağılıkta Şiddete, Şiddeti Doğuran ve Besleyen Sağlık Sistemine Karşı Mücadele İçin G(ö)revdeyiz eylemine destek veren sağlık çalışanları, acil, kanser ile diyaliz hastaları, çocuklar, gebeler ve yatan hastalar dışında sağlık hizmeti sunmayacaklarını ifade etti.