SAĞLIK
Sağlık Bakanlığı: SABİM şikayet değil bilgi için aranıyor/ Video
bilgi edinme amaçlı aranıyor. Bu hattı arayanların yüzde 75'i hastane telefonu ya da randevu sistemiyle ilgili bilgi edinmek istiyor.
SABİM'i günde ortalama 6 bin kişi arıyor. Buaramaların yüzde 75'i bilgi edinmek, yüzde 15'i öneri, yüzde 6'si teşekkür, yüzde 0,5'i şikayet, yüzde 3,5'i ise diğer nedenlerle yapılıyor.
En fazla başvuru nedenleri arasında ilk sırada yer alan bilgi edinme taleplerinin dağılımları ise şöyle:
Yüzde 24,4'ünü sağlık kurumu telefonu, yüzdeb 19,8'ini Merkezi Hastane Randevu Sistemi, yüzde 10,5'ini SABİM, yüzde 7,2'sini sağlıksistemi işleyişi, yüzde 7,5'ini diğer kurum telefonu, yüzde 4,7'sini SGK, yüzde 0,11'ini aşı, yüzde 0,05'ini tütün, yüzde 0,007'sini doku organ nakli, yüzde 0,9'unu diğer konularla ilgili sorular oluşturuyor.
-''Şikayet için aranmıyor''-
SABİM Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ümran Benli, iletişim merkezinin 2004 yılında sağlık sistemindeki sorunların yerinde ve eş zamanlı tespiti, sorunun çözümünde etkin olacak mekanizmaların ivedilikle harekete geçirilmesi amacıyla kurulduğunu hatırlattı.
Bunun çözüme hızlı ve etkili ulaşmanın en ekonomik yolu olduğunu dile getiren Benli, sistemin işleyişini şu sözlerle anlattı:
''Bir sorunun 184 SABİM hattına iletilmesi veya şahsen başvuruyla sistem işleyişe geçiyor. SABİM operatörleri tarafından kayıt altına alınan başvuru, SABİM çözümleyicilerince değerlendirilerek illere sevk ediliyor. İllerdeki SABİM çözümleyicileri de nesnellik ilkesinden ödün vermeden, mercek altına aldıkları konuları en hızlı ve en doğru şekilde çözümlendiriyor.''
SABİM'in ''şikayet hattı'' olarak değerlendirilmesinin son derece yanlış olduğunu vurgulayan Benli, ''SABİM'e yapılan aramaların yüzde biri bile şikayet amaçlı değil. Halkımız bu hattı daha çok bilgi edinmek için arıyor'' diye konuştu.