SAĞLIK
Raporda ve ilaçta sınırlama sinyali
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Türk Eczacıları Birliği (TEB)'ne yazılan Kontrole tabi ilaçlar ile mor ve turuncu reçeteye yazılan ilaçlar hakkında duyuru yayımlandı. Afyon Eczacı Odası 26 Haziran’da Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri ile kontrole tabi ilaçlar ve kan ürünü ilaçları konusundaki uygulamalarda görüş ayrılığı yaşandığına ilişkin TEB’e bilgi verdi. TEB, yaşanan görüş ayrılıklarına dair SGK’dan resmi bilgi istedi. SGK yaşanan görüş ayrılıklarına dair TEB’e resmi yazı gönderdi.
SGK’dan yapılan resmi yazıda, ilaçlarda kısıtlamaya gidileceğini ve raporlarda da düzenleme yapılacağı açığa çıkardı.
'EN FAZLA BİR KUTU ÖDERİM'
SGK, TEB’e gönderdiği resmi yazıda, hiperaktivite ve dikkat eksikliği tedavisinde psikiyatri uzmanlarınca reçete edilebilen, Concerta tabletin tüm formlarının 1 kutudan fazla reçete edilmesi durumunda sağlık kurulu raporu istenmesi ile ilgili olarak şunları kaydetti:
*Hastanın tedavisinde ilk defa reçete edilecek ilaçlar (raporlu olsa dahi) kullanım dozuna göre, bir ayı geçmeyecek sürelerde en fazla 1 kutu ödenir. Kür protokolü uygulanan ilaçlarda ise 1 küre yetecek miktarda ilacın bedeli ödenir. Sonraki reçetelerde yazılacak ilaç miktarı için SUT’ta yer alan genel veya özel düzenlemeler esas alınır.
*Rapor düzenlenmesine ilişkin özel düzenlemede herhangi bir hüküm yer almadığından Metil Fenidat HCl içeren ilaçların raporlanmasının Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen genel düzenlemelere göre yapılır.
*Söz konusu ilaçların kırmızı reçete kapsamında karşılanması ve “Güvenlik ve endikasyon formu olan ilaçlar ile uyuşturucu ve psikotrop ilaçların reçeteye yazılacak maksimum dozları, varsa rapor süreleri ve koşulları ile reçeteleme koşulları konusunda, SUT’ta bulunan özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla TİTCK’ca belirlenen kurallara uyulacaktır.”
MOR VE TURUNCU REÇETEYE YAZILAN İLAÇLAR
SGK, TEB’e gönderdiği yazıda mor ve turuncu reçeteli ilaçlar için ise şu bilgileri aktardı:
*“Hemofili hastaları için en az bir hematoloji uzman hekiminin imzasının da bulunduğu sağlık kurulu raporu düzenlenecektir. Hemofili hastaları için düzenlenen sağlık kurulu raporlarında, faktör düzeyleri ve hematoloji uzman hekimi ibaresi mutlaka belirtilecektir.”
*“Kan ürünü reçeteleri, ilgili birimlerden alınacak sağlık kurulu raporlarına bağlı olarak uzman hekimler tarafından yazılabilecektir. Ancak, acil hallerde kullanılması zorunlu olan ürünlerden yalnız tetanos ve anti D immünglobulinleri ile larenks ödemi ile başvuran herediter anjiyoödem tanılı hastaların acil (akut) tedavisinde C1 esteraz inhibitörleri için sağlık kurulu raporu ve mor reçete şartı aranmayacaktır.” Birgün