EMNİYET
'Poliste artık ‘karakola çekelim’ dönemi bitmiştir'
İçişleri Bakanı Efkan Ala, ‘güvenlik paketi’ denilen yasal düzenlemelerin ‘reform paketi’ olduğunu belirterek, tartışılan ‘polise gözaltı yetkisi’nin belli suçlarda ve özel belirlenmiş amirlerin izniyle kullanılacağını ve sivil denetim kurulu tarafından denetleneceğini belirterek, “Herkes emin olsun, ‘çekelim karakola’ dönemi bitmiştir” dedi. Bakan Ala, TRT Haber’de yayınlanan 3.Gün programında paketin ayrıntılarını anlattı:
- Kimlik ve pasaportta kolaylık: “Bu bir reform paketi. İlkbaharda önemli bir kısmını hazırlamıştık. Nüfus hizmetleri kolaylaşıyor, nüfus memurunun hatasından dolayı ortaya çıkan tuhaf soyadlarını değiştirmek için artık mahkeme kararı gerekmeyecek. Nüfus cüzdanı değiştirmek için tüm aile fertlerinin nüfus müdürlüklerine gitmesi gerekmeyecek, bir kişi hepsini alabilecek. Karakola gelemeyeceklerin ifadeleri evlerinde alınacak. Pasaport ve trafik işlemleri sivil birimlere devredilecek, polisi buralardan çekip asıl işlerine döndüreceğiz.”
- Emniyette şef çok, kızılderili yok: “Emniyette öyle bir kariyer grafiği oluşmuş ki, normalde yöneticinin az, vatandaşa hizmet sunan alt düzey çalışanın fazla olması gerekirken, önümüzdeki tablo şu; 650 birinci sınıf emniyet müdürü yeterliyken 1.754 müdür var, neredeyse üç katı. Oysa vatandaşa hizmet verecek 7.500 başkomisere, 10 bin komisere ihtiyacımız varken elimizdeki başkomiser sayısı sadece bin, komiser sayımız ise 2 bin... Şimdi bu çarpık piramidi düzelteceğiz.”
-Gözaltı yetkisi ve sivil denetim aynı anda: “Polise 24 saat gözaltı yetkisi neden gerekliydi; çünkü polis istihbarat alıyor veya yakalıyor ama savcıyı bekliyordu. Bu çok sorunlara neden oldu. Şimdi bu yetkiyi her polise vermiyoruz, belli suçlarda ve belli polis amirlerine veriyoruz. Yani polis gelecek ‘çekelim karakola’ diyecek, böyle bir şey yok, bu bitti. Gözaltı konusunda vatandaşın haklarına dokunulmuyor. Telefon hakkı var, adli merciler haberdar edilecek. Zanlının hakları da korunacak ama vatandaşın da huzuru korunacak.”
-Konut ve işyeri aramada yenilik yok: “Toplu bir arama yok. Yetki de yine belli amirlerin iznine tabi. Bir kişi veya araçla ilgili ciddi ihbar varsa, ciddi şüphe göstergeleri varsa bu yapılabilecek. Bu yetki konut ve işyeri aramayı kapsamıyor.”
-Keyfiliğe cezayı sivil kurul verecek: “Kolluk Gözetim ve Denetim Kurulu kurduk. Bu Kurul, bu paketini içinde ve aynı anda yasalaşacak. Keyfi arandığını veya gözaltına alındığını iddia eden Kurul’a başvuracak. Devlet görevlileri içinde birbirlerini koruyan olabilir, o yüzden keyfi davranan memur olursa doğrudan sivil otorite cezalandıracak.”
-Türkiye polis devleti değil: “Demokrasi şiddet kullananların önünü açma değildir. Molotof atmayan, şiddet kullanmayan, yüzünü kapatmayan vatandaşın gösteri hakkını kısıtlayan bir düzenleme yok. Eski Türkiye’de değiliz. Türkiye bir polis devleti değil ama kargaşa devleti de olmayacak.”
-Jandarma üniformasını modacılar tasarlayacak: “Jandarma ve sahil güvenlik ‘komutanlık’ olarak kalacak. Önemli olan fonksiyon ve sorumluluk bakımından sivil otoriteye bağlı olmalarıdır. Üniformaları Genelkurmay’la birlikte değerlendireceğiz. Profesyonel bir ekip hazırlayacak, sivil çağrışımı olan bir kıyafet olacak.”
TİB’den Emniyet’e paralel dinleme hattı
“Emniyet içinde usulsüz veya yasadışı dinlemelerde sorumluluğu tespit edilenlerle ilgili süreç devam ediyor. Dinlenenler arasında AK Parti, CHP ve MHP il başkanları, danışmanları, genel sekreterler, eski milletvekilleri, çok sayıda hakim, savcı, polis müdürü, gazeteciler, gazeteci eşleri var... Ayrıca özellikle askeri ve stratejik projelerin yürütüldüğü TÜBİTAK, MKE gibi kurumların yönetici ve mühendisleri var. Bunları adım adım buluyor, çıkarıyoruz. Daha ortaya çıkacaklar var. Dinleme kararları sahte belgelerle alınmış, dinlemeler TİB’den yapılmış. TİB’den Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’na paralel bir hatla bağlanmış, uyduya da bağlanmış...” star