EMNİYET
Polisleri sevindiren Teklif!
Emniyet teşkilatının yorgun savaşçısı,2013 Türkiye'sinin çağdaş kölesi olan polisleri sevindiren teklif..
18 Temmuz 2013, Perşembe
Emniyet teşkilatının yorgun savaşçısı,2013 Türkiye'sinin çağdaş kölesi olan polisleri sevindiren teklif..
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) grubunda yer alan 20 Milletvekilinin imzasıyla,TBMM Başkanlığına Emniyet mensuplarının sorunlarının araştırılarak, gerekli tedbirlerin alınması konusunda Anayasa’nın 98’inci ve İç Tüzüğün 104-105’inci maddeleri gereğince bir Meclis araştırması açılması teklif edildi..
12 Temmuz 2013 Cuma
BİRİNCİ OTURUM
Açılma Saati: 14.03
Meclis araştırması teklifinde şu ifadeler yer aldı :
" TBMM Başkanlığına ;
Emniyet mensuplarının sorunlarının araştırılarak, gerekli tedbirlerin alınması konusunda Anayasa’nın 98’inci ve İç Tüzüğün 104-105’inci maddeleri gereğince bir Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.
1) Enver Erdem (Elâzığ)
2) Mehmet Şandır (Mersin)
3) Mehmet Günal (Antalya)
4) Alim Işık (Kütahya)
5) Erkan Akçay (Manisa)
6) Reşat Doğru (Tokat)
7) Mustafa Erdem (Ankara)
8) Muharrem Varlı (Adana)
9) S. Nevzat Korkmaz (Isparta)
10) Bülent Belen (Tekirdağ)
11) Kemalettin Yılmaz (Afyonkarahisar)
12) Seyfettin Yılmaz (Adana)
13) Hasan Hüseyin Türkoğlu (Osmaniye)
14) Sinan Oğan (Iğdır)
15) Emin Çınar (Kastamonu)
16) Ali Öz (Mersin)
17) Özcan Yeniçeri (Ankara)
18) Mehmet Erdoğan (Muğla)
19) Cemalettin Şimşek (Samsun)
20) Atila Kaya (İstanbul)
Gerekçe:
Türk polis teşkilatı mensupları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında kamu görevi yapan emniyet hizmetleri sınıfına mensup devlet memurlarıdır. Bütün memurların maaş ve çalışma şartları dâhil, birçok özlük hakkı bu kanuna göre şekillenir.
Kamuda çalışan diğer memurlar, haftada 40 saat çalışırken, emniyet mensuplarının (büro memurları hariç) haftalık çalışma süreleri en az 60 saat, olağanüstü durumlarda 80 saati bulmaktadır.
Devlet Memurları Kanunu’na bağlı, emniyet hizmetleri sınıfı mensuplarından, emniyet müdürleri ve bu sıfatı taşımakta olan emniyet teşkilatı mensuplarının 1’inci derecenin son kademesine, baş komiser ve emniyet amirlerinin 2’inci derecenin son kademesine, diğerlerinin ise 3’üncü derecenin son kademesine kadar yükselebilmeleri öngörülmektedir. Polis memurları ister yüksekokulu, ister üniversiteyi bitirsin, hatta isterse doktora yapsın yine de 1’inci derecenin son kademesine yükselememektedir.
Kamu kurumlarında çalışan diğer memurlar, yüksekokulu ve üniversiteyi bitirmeleri halinde 1’inci derecenin son kademesine yükselebilmektedirler. Emniyet mensupları için eşitsizlik söz konusudur. Yine, polis memurları çalışırken 1. derece kadroda çalışabilmekte ancak, 1. derecenin gösterge ve tazminatlarına mükteseben hak kazanamamaktadırlar. Bu nedenle, emekli olurlarken de 3. dereceden emekli edilmektedirler.
Emniyet mensuplarının bir başka mağduriyetleri de ek gösterge ile alakalı durumdur. Kamuda çalışan 657 sayılı kanuna bağlı diğer memurlar, 8. dereceden itibaren ek gösterge alabilmekte, emniyet mensubu memurlar ise ancak 4. dereceden itibaren ek gösterge alabilmektedirler. Bu durum emekli olurken alacakları emekli ikramiyelerini ve emekli maaşlarını olumsuz etkilemektedir.
Emniyet mensuplarının çalışma saatleri düzenlenmelidir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99. maddesi gereğince haftalık çalışma süresi 40 saat olması ve bu saati aşan fazla çalışmalar için “İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğine" göre saat başı hesaplanıp ücretler ödenmelidir. Görevde ve emeklilikte ücret adaletsizliğinin giderilmesi için, personelin lehine olabilecek şekilde, gerekli yasal çalışmalar yapılmalıdır.
Fazla çalışma ücretleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtildiği gibi hesaplanmalı ve ödenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca söz konusu fazla çalışma ücretlerinin her sene başında çıkartılan Bütçe Kanununda yer alması için gerekli çalışmalar şimdiden yapılmalıdır.
Emniyet hizmetlerinde çalışan polis, amir ve memurların seçimi, hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimi, kariyer planlaması, sosyal hakları, atama, yükseltme, ödüllendirme-cezalandırma, emeklilik sorunlarının çözümü bir an önce sağlanmalıdır.
926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 137. maddesinde yer alan ek gösterge tablosunun, 657 sayılı Devlet Personel Kanununun 43. maddesi, Emniyet ve Güvenlik Hizmeti Sınıfı adı altında birleştirilerek bu iki kurum çalışanları arasındaki eşitsiz ve haksız uygulamanın kaldırılması sağlanılmalıdır.
Emniyet mensuplarının özlük hakları, diğer kamu kuruluşlarında çalışan memurlar gibi eşit işe eşit ücret ilkesi gereğince düzeltilmeli, çalışma saatleri düzenlenmeli, ek gösterge ile alakalı durumları emsalleri ile eşitlenmeli ve refah düzeyleri yükseltilmelidir. Diğer kamu kurumlarında çalışan memurlar gibi sendika kurma ve sendikal faaliyetlerde bulunma hakkı verilmelidir.
Kamu düzenini, vatandaşın can ve mal güvenliğini canları pahasına koruyan emniyet mensuplarının daha huzurlu görev yapmalarının sağlanması, ekonomik ve sosyal durumlarının yükseltilmesi için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98. ve içtüzüğün 104-105 maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz..