EMNİYET
Polisler artık bu işleri yapmayacak!
Bakanlık tarafından yürütülen yeni düzenleme göre, polis artık pasaport, silah ruhsatı ve trafik tescili gibi evrak işlemlerini yapmayacak!
15 Ağustos 2013, Perşembe
Polis artık pasaport, silah ruhsatı ve trafik tescili gibi evrak işlemlerine bakmayacak. Başbakanlık tarafından yürütülen yeni düzenleme kapsamında pasaport hizmetleri, Nüfus Müdürlüğü’ne devredilecek. Araba alım-satımı da sadece noterler üzerinden gerçekleştirilecek. Yasa için Meclis’in işbaşı yapması bekleniyor.
Adalet ve emniyet ile ilgili haberleri buradan takip edebilirsiniz...
Yeni yasama yılının açılışıyla birlikte Meclis’in gündemine gelecek bir torba kanunun içerisinde Emniyet’le ilgili önemli bir düzenlemenin de yer alacağı öğrenildi. Buna göre polis memurları artık kırtasiye ve evrak işlerine bakmayacak. Pasaport hizmetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü’ne, araba alım satımları ve ruhsat işlemleri noterlere devredilecek. Yine Emniyet tarafından düzenlenen silah ruhsatları da polis kanalıyla verilmeyecek, ruhsatlar İçişleri Bakanlığı’ndan alınacak. Evrak işlerinin ortadan kaldırılmasıyla birlikte yılda 1 milyar liralık bir tasarruf sağlanacağı belirtiliyor. Emniyet ise özellikle pasaport ve silah ruhsatı işlemlerinin kendilerinde kalmasından yana. Polis, güvenlik ve istihbarat faaliyetlerinde her iki işlemin de kendilerine avantajlar sağladığını düşünüyor.
Mevcut durumda, araba alım satımları noter üzerinden yürütülüyor. Fakat noter, tek başına tescil belgesini düzenleyip veremiyor. Sadece alışverişin tamamlandığına dair bir belge sunuyor. Vatandaş, bu belge ile Emniyet’e gidip trafik tescil şubesinden ruhsatını almak zorunda. Bunun için de ortalama 15 gün süre veriliyor. Başbakanlık yetkilileri gerekçeyi, “Halbuki noterler kendi işlemini zaten Emniyet’in ekranı üzerinden yapıyor. Dolayısıyla trafik tescil belgesini verebilirler. Bir daha Emniyet’e gidilmesine ne gerek var?” sözleriyle ifade ediyor.
Başbakanlık verilerine göre yılda 4 milyon 200 bin araç devir teslimi yapılıyor. Haliyle 4 milyon 200 bin kişi bu iş için Emniyet’e gitmek zorunda kalıyor. Başbakanlık, bunu zaman israfı ve emek kaybı olarak değerlendiriyor. Yine araç devir teslimi yapılırken ‘Ek 1’ diye de bir belge var. Maliye’ye gönderilen bu belgede, aracın el değiştirdiği, dolayısıyla vergi tahsilinin yapılacağı yeni sahibinin bilgileri yer alıyor. Ancak bu formla birlikte yıllardır süren ‘trajikomik’ bir uygulama söz konusu. Formun en altında küçük harflerle, ‘daktilo ile doldurulması zorunludur’ yazıyor. Vatandaş o belgeyi doldurabilmek için daktilocu arıyor ve ortalama 10 lira ödüyor. 4 milyon 200 bin kişi ile çarpıldığında 42 milyon lira gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Yeni dönemde bu da bilgisayar ortamına taşınacak ve form bilgisayar üzerinden gönderilecek. Sadece bu araç devir uygulamasının emniyetten alınmasıyla 92 milyon liralık bir kazanç sağlanacağı kaydediliyor.
Çalışmaya göre pasaport hizmetleri Emniyet’ten alınacak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’ne verilecek. Bunun gerekçesi ise şöyle ortaya konuluyor: “Pasaportta çalışan 3 bin 600 memur var. Bu, 3 bin 600 kadro demek. Daha önemlisi, işin sosyal boyutu. Örneğin bir üniversite hocası, uluslararası bir konferansa giderken hizmet pasaportu alabilmek için Emniyet’e başvuruyor. Sıkı sıkı aranmak, oradaki kargaşaya karışmak zorunda kalıyor. Yeni düzenlemeyle bu sorunların önüne geçilecek.” Başbakanlık bürokratları, bu iyileştirmelerin sadece Emniyet’le sınırlı kalmayacağını, tüm kamu hizmetlerinde çalışmalar yapıldığını bildiriyor. (zaman)