EMNİYET
Polisin Maaşını Çok Görenlere!
Çalışma saatlerindeki belirsizlik ve bundan kaynaklanan düzensizlik. Kimi zaman mesai içinde ve kimi zamanda mesai dışında sayılan, ama polisin ücretini almadan yapmak zorunda bırakıldığı 30 ek görev. Diğerleri gibi 657 sayılı devlet memurları yasasına tabi olup, ama ilgili yasalara aykırı çalıştırılmak. Görevinde hakaretlere, saldırılara ve insanlık dışı muamelelere maruz kalmak. Görevinde kişiliğine ve onuruna saygı gösterilmemek.
Sorunlarının çözümü ve özlük haklarının iyileştirilmesi kapsamında örgütlenme haklarının (Sendika) ellerinden alınması. Haftada 60 saati geçen çalışma sonrası iyice karışan zihinler ve yorulan dimağlar. Yeterli dinlenememekten, uyuyamamaktan ve hakkıyla bir tatil yapamamaktan çöken ruhsal yapı ve zayıf düşerek güçsüzleşen fizyoloji. Tatil yapamamaktan ve ailesine yeterli zaman ayıramamaktan kaynaklanan aşırı stres ve sonrası yaşanan önemli ruhsal travmalar.
Sürekli kötü olayların içinde görev yapmaktan dolayı bozulan moraller, daralan yürekler ve bunca sorun sonrası yaşanan yoğun stresler. Kendisini geliştirecek, motive edecek ve psikolojisini destekleyecek sosyal ve kültürel faaliyetlerden mahrum kalmak. İzin kullanamamak, rapor alamamak ve hastalanmanın neredeyse suç sayılacağı bir anlayışın gölgesinde görev yapmak zorunda kalmak. Tayin, terfi ve atamalarda yaşanan haksızlıklar ile taltiflerin dağıtımında yaşanan hakkaniyetsizlikler.
Adalete açılan ilk kapı olan polisin böyle haksızlıklar karşısında teşkilatına karşı olan güven duygusunun sarsılması. Devlet memurlarının yıllık izinleri ve bayram tatilleri çıktığında haftada 40 saat üzerinden sadece gündüzleri olmak üzere yılda 1680 saat çalışıyor olmaları. Buna karşılık bir polis memurunun ek görevler hariç (angarya görevler) yılda1860 saat gece ve 1860 saat gündüz olmak üzere toplam 3720 saat görev başında olması. Bunun açılımını yaptığımızda polisin kendisi gibi 657 li olan diğer memurdan yılda 2040 saat fazla çalıştığının tesbit edildiği.
Personelini gereksiz yere sıkan, güncelliğini yitirmiş ve günümüz ihtiyaçlarına cevap veremeyen, statikocu bir anlayışın özelliklerini barındıran tüzük ve yönetmeliklerin maddelerine göre yönetilmiş olmak. Görev, yetki ve sorumluluklarda yaşanan sorunların polisi ne kadar çok zor durumda bıraktığı ve yıprattığının bilindiği. Ağır çalışma koşullarından zaten bunalmış polisin mobing ile daha çok yıpratıldığı gerçeğinin yaşattığı çaresizlik.
Bu kadar çok sorun ve dert ile uğraşan polise yeterli psikolojik destek ve rehberlik hizmetlerinin verilmeyişinin yarattığı sıkıntılar. Polisin de jandarma ve sahil güvenlik personeli gibi 2200 den değil de görevde olduğu en son kadro derecesinden ve 3600 ek gösterge ile emekli olmasının gerekliliği. Devlet kurumları arasında personeli en çok psikolojik tedavi gören ve en çok intihar eden teşkilat Emniyet Teşkilatıdır.
SORARIM SİZLERE HANGİMİZ MESLEĞİ UĞRUNA BİLE BİLE ÖMRÜNDEN 17 YILI FEDA EDER?
SORARIM SİZLERE POLİS ÇOK MAAŞ ALIYOR DİYE BAS BAS BAĞIRANLARA, HANGİNİZ HAYATINIZIN EN GÜZEL YILLARINDA SEVDİKLERİNİZİ GÖZÜ YAŞLI BIRAKIP BU DÜNYA DAN GÖÇÜP GİTMEK İSTER?
EVET BAYLAR TÜRK POLİSİNİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM, ÇALIŞMA ŞARTLARI VE GÖREVİNDE ÜSTLENDİĞİ AĞIR SORUMLULUKLAR ONU YAŞAMININ EN GÜZEL YILLARINDA AİLESİNDEN VE SEVENLERİNDEN KOPARMAKTA VE DAHA GENÇ YAŞTA YAŞAMA VEDA ETMESİNE NEDEN OLMAKTADIR.
Akdeniz Ünüversitesi Gerontoloji ( Yaşlılık Bilimi ) bölümünce yapılan bilimsel araştırmalar ve çalışmalar sonucunda ele geçen veriler, Türkiye'de yaşayan insanın genel yaş ortalamasının 73.8 olduğunu saptamıştır. Buna karşılık polisler üzerinde yapılan araştırmalar ise acı gerçekleri gözler önüne sermiştir.
TÜRK POLİSİ'NİN GÖREVİNDEKİ SADAKATİ, AHLAKİ VE VİCDANİ DUYARLILIĞI, DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARINA KARŞI DUYDUĞU SAYGI, HAKKANİYETE VE ADALETE OLAN İNANCI, KUL HAKKINA VERDİĞİ ÖNEM, MESLEĞİNİN ETİK DEĞERLERİNDEN HİÇ BİR TAVİZ VERMEDEN ONURUNU, ŞEREFİNİ VE HAYSİYETİNİ HER ZAMAN VE HER KOŞULDA KAYITSIZ VE ŞARTSIZ KORUMAYI İLKE EDİNMESİ, GÖREVİNDE SERGİLEDİĞİ FEDAKARLIĞIN VE VEFANIN ONUN İÇİN GURUR KAYNAĞI OLDUĞUNUN BİLİNMESİ, YAŞAM İLE ÖLÜM ARASINDA HASRETİNE DOYULMAMIŞ SEVGİLER VE TÜKENİP SESSİZCE AKIP GİDEN BEKLENTİLERLE DOLU YILLAR.
İşte bunca sorunlar ve sonuçları Türk Polisi'nin ömründen haince 17 yılını çalmıştır.
EVET, POLİS ÇOK MAAŞ ALIYOR DİYENLERE DUYURULUR.
POLİSİN YAŞ ORTALAMASI BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR SONRASI 55.9 OLARAK BELİRLENMİŞTİR.
YANİ POLİSİMİZ YAŞAMA 17 YIL ÖNCE VEDA ETMEKTEDİR. BUNUN BEDELİ SİZCE NE OLABİLİR?
Ş.Ünal BENLİALPER
Polis Hakları Yazarı