SAĞLIK
Özel Sağlık Hizmetlerinde Büyük Soygun
Sağlık alanında geçtiğimiz günlere süt bankası tartışmaları damgasını vururken, bu arada dikkatlerden uzak bir şekilde büyük usulsüzlük ve soygun olaylarının gerçekleştirildiği görülüyor.
ÖZEL SOYGUN
Soygunu yapan ise Sağlık Bakanlığı ve SGK ile anlaşmalı bir takım özel sağlık kuruluşları. Öteden beri devleti soymanın özel yöntemlerinden biri olan sağlık alanında hizmet veren bir takım firmaların, SGK ile anlaşmaları olduğu ve SGKdan para aldıkları halde, vatandaştan da usulsüz olarak fahiş paralar talep ettikleri ortaya çıktı. Gazetemize bilgi veren hasta yakını Ercan Şahin, SGKnın özel hastanelerle yaptığı anlaşmalar bulunduğunu, ancak bu anlaşmalar çerçevesinde belirlenen maksimum hasta katılım paylarına riayet edilmediğini, hakkını savunmak isteyen vatandaşlara ise hizmet verilmediğini bildirdi.
BİRİNCİ SINIF HASTANE YATAK ÜCRETİ 97 TLYİ GEÇEMEZ
SGK ve özel hastaneler arasındaki anlaşmalara göre birinci sınıf bir sağlık kuruluşunun vatandaştan isteyebileceği en yüksek günlük yatak ücretinin (KDV ve tüm vergiler dahil) 97 TL olduğunu söyleyen Şahin, uygulamada ise 500 ila 1000 TL arasında paralar talep edildiğini, ayrıca pazarlık usulünün geçerli olduğunu, devletin resmi bir kurumu ile yapılan anlaşmanın üzerine pazarlık yapılmasının büyük bir suistimal ve anlaşma şartlarını tanımamak anlamına geleceğini kaydetti.
İŞİNİZE GELMİYORSA SGK İLE ANLAŞMAYIN
Pazarlık yapılırken, Binbir türlü kuyudan su getirildiğini, her türlü duygu sömürüsü yapıldığını, gereksiz olarak oranın bir hastane olduğunun hatırlatıldığını, birtakım masrafların doğal olduğunun söylendiğini, kurumun ayakta durabilmesi için bu ödemelerin alınması gerektiğinin ifade edildiğini belirten Şahin, özel hastanelere İşinize gelmiyorsa SGK ile anlaşmayın teklifinde bulundu. Şahin, tepkisinin SGK ile anlaşması bulunmayan kurumlara yönelik olmadığını ayrıca belirtti.
KULLANILMAYAN BİRÇOK MATERYAL DEVLETE FATURA EDİLİYOR
Özel sağlık merkezlerinin gerçekleştirdiği vurgun vatandaştan para alınması ile de sınırlı kalmıyor. Vatandaştan haksız para talep ve tahsil eden firmalar, hastalar için kullanılmayan birçok malzemeyi de SGKya fatura etmekten çekinmiyorlar. Kanser hastası olan annesinin ağız yoluyla beslenemediği söyleyen oğlu Ercan Şahin, hizmet aldıkları özel hastanenin mama ve benzeri birçok ürünü annesine verilmiş gibi devlete fatura ettiğini öne sürüyor.
HEM HASTADAN HEM DEVLETTEN
SGKnın özellikle yatalak hastalara verilen hizmetlerin neredeyse tamamını karşıladığını kaydeden Şahin, ancak bazı hastanelerin 500 TL gibi yatak ücretlerini hastadan aldıkları gibi dönüp bir de SGKdan ödeme aldıklarını, bunun tıp ve insanlık ahlakına sığmadığını gibi bir şeyin iki kere satılması ile ticaret ahlakının da ayaklar altına alındığını düşünüyor.
AYRINTILI FATURA TALEBİ SOYGUNU ÖNLÜYOR
Özel hastaneler, özellikle yatak ücretinde pazarlığa girişerek 50100 lira gibi indirimler uygulayıp vatandaşın belge isteme mecallerini de ellerinden alıyorlar. Ancak ayrıntılı fatura istenince işler bir anda değişiyor. Hastane vatandaşa ya bu kanunen yasak veya böyle bir usulümüz yok gibi temelsiz açıklamalarda bulunuyorlar veya yerimiz kalmadı gibi cevaplar veriyorlar. Daha da ısrarcı olunması durumunda ise yasal limit olan 97 TL üzerinden kesilen fatura ile 97 TL talep etmek zorunda kalınıyor. Ancak bu şekilde de hastaların tedavileri tamamlanmadan hastaneden çıkarılmaları söz konusu olabiliyor. Özel sağlık kuruluşları, mevzuata göre vatandaşa ayrıntılı fatura vermek durumundalar. Bu faturalarda hem vatandaşa hem SGKya düşen hesabın bütün dökümleri de bulunmak zorunda.
HAMİLE MUAYENESİ 42, DOĞUM 489 TL
SGK ile anlaşması bulunan özel bir sağlık kuruluşunda hamile bir bayanın muayenesi her türlü tahlil ve işlem dahil 42 TLyi aşmaması gerekirken, bu çok kez yüzlerce TLyi buluyor. Ayrıca normal bir doğum için, doğumdan sonra iki gün hastanede yatış da dahil standart paket fiyat olarak 489 TL üst sınır belirlenmişken bu rakam da binlerce TLyi aşıyor. Sezaryenle doğum için özel sağlık kuruluşunun talep edebileceği belirlenen üst limit ise 689 TL.
BİLGİLENDİRME VE DENETİMLER ETKİNLEŞTİRİLMELİ
Öte yandan, insanların haklarını bilmeleri konusunda yeterli bilgilendirmenin yapılmadığı belirtilirken, vatandaşların bilgilendirilmesi ile beraber denetim hizmetlerinin de yeterli noktaya getirilmesi için Sağlık bürokrasisine çağrıda bulunuluyor.
Yeni Akit