GENEL
ÖSYM 'elektronik sınav' hazırlığında
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran'ın Marmara İletişim'inkurumsal kimliğini güçlendirme ve Marmaraİletişim'in mezun mensuplarını bir araya getirmedüşüncesiyle hayata geçirdiği Marmara İletişimBuluşmaları, medya sektöründeki İletişimciler ile akademide yer alan öğrencileri kaynaştırmaya devam ediyor. Marmara Üniversitesi İletişimFakültesi tarafından Üsküdar Belediyesi Sosyal Tesislerinde bu yıl ikincisi düzenlenen kahvaltıya; ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül, Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Ekmen, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran ve çok sayıda öğretim görevlisi ile iletişim sektöründen pek çok isim katıldı.
"ÖSYM, KÖKLÜ BİR DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE"
Programa katılan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ÖSYM'nin misyonu ve vizyonu adlı sunumunu gerçekleştirerek ÖSYM'nin kurumsal değişikliklerinden ve kurumun işleyişinden bahsetti. Prof. Dr. Ali Demir kurumdaki dönüşümü şöyle anlattı:
"ÖSYM Türkiye'ye 1974 yılından bu yana hizmet vermektedir. Kurum son iki yıldır, köklü bir değişim ve dönüşüm sürecine girmiştir. Tüm Türkiye'nin gözü önünde gerçekleşmekte olan bu dönüşüm zaman zaman bazı çevrelerce eleştirilmektedir. Yasal, teknik işgücü ve felsefe alanlarındaki yapılanmasıyla ÖSYM, geleceğin Türkiye'sini hak ve adalet ölçülerine göre şekillendirme azim ve gayreti içinde olmaya devam edecektir."
Ali Demir sınavlarda güvenlikten dolayı öğrencilerin sınav salonuna hiçbir şey sokamamalarınınöğrenciler için zorluk oluşturduğunu belirterek ilerleyen zamanlarda sınav yerlerinde emanet dolaplarının yapılacağının bilgisini de verdi.
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül, Maltepe'deki Kenan Evren Kışlası'na yapılacak olan Marmara Üniversitesi'nin yeni yerleşkesi hakkında bilgilendirme yaparak şunları söyledi:
"Göreve geldiğim yıldan beri Üniversitemize geniş bir kampüs kazandırmak için çok gayret sarf ettik. Bunun örneklerini diğer üniversitelerde de görmek mümkün. Her üniversite yeni araziler aldığında değişim ve dönüşüm konusunda benzer sıkıntılar yaşadı. Marmara Üniversitesi bu konuda biraz geri kaldı. Üniversitemizin 130. kuruluş yıl dönümüne katılan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kenan Evren Kışlasını üniversitemize devretti."
ÖSYM'de "elektronik sınav" hazırlığı
ÖSYM Başkanı Demir, adayların konuşma ve dinleme becerilerini de ölçmeyi hedefleyen elektronik sınavuygulaması için çalışma başlattıklarını bildirdi.
İSTANBUL
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Marmara Üniversitesi (MÜ) İletişim Fakültesi'nce, Üsküdar Belediyesi Yeni Evlendirme Dairesi Restoranında düzenlenen İletişim Buluşmaları-II'de yaptığı konuşmada kurumunçalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Demir, son iki yılda önemli adımlar attıklarını belirterek, her türlü zorluk ve eleştiriyi göze alarak bir değişim süreci başlattıklarını söyledi.
Bilimsel bir değerlendirme yaptıklarını ve değerlendirmeleri tamamen şeffaflaştırdıklarını kaydeden Demir, "Hiçbir olay ÖSYM'de karanlıkta gerçekleşmiyor. Tamamen şeffaf bir yapıda gerçekleştiriliyor. Bu misyon ile varmak istediğimiz yer, yurt içi ve dışında yüzde yüz güvenli, kripto ve e-imzayla çalışan, uluslararası bir bilgi güvenliğine sahip, toplum nezdinde bir kurum oluşturmak" diye konuştu.
YDS eleştirileri
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Demir, son yapılan YDS'ye dair eleştirilerin hatırlatılması üzerine nisanda yapılan YDS'ye 330 bin adayın katıldığını belirtti.
Demir, şöyle konuştu:
"KPDS'nin hiçbir zaman üyesi 150 bini geçmemiştir. ÜDS'nin yıllar içerisindeki aday kitlesi hiçbir 60-70 bini geçmemiştir. Geri kalan kitle KPDS'deki İngilizce testini alanlar. Dün itibariyle bunu da araştırdık. YDS'ye girmiş ve daha önce KPDS'ye girmiş 60 bin aday var. Bu 60 bin adayın 55 bininin başarı aralığı 0 ile 49 puan arasında. ÜDS'ye girmiş veya akademisyen olanların puan ortalaması 46'dır. Bir zorluk sözkonusu değil. Kitlenin başarı seviyesinin düşük olması, genel başarı seviyesini çok aşağıya çektiği için böyledir. Her sınavımızda, cevapları değerlendirerek nasıl bir iyileştirme yapacağımızı düşünüyoruz. YDS de böyle olacaktır."
YDS'de sorulan 80 soru için matbaaya 800 soruyla gittiklerini anlatan Demir, "Hiçbir öğretim görevlisinin, bu sınav kolay veya zor olsun diye bir gayreti yoktur. Tamamen rastgele ve belli kurallar içerisinde oluşturulmuş bir sınavdır. O yüzden de YDS'nin KPDS ve ÜDS ile eş değerde olduğuna inanıyoruz. Tabii ki yabancı dil açısından konuşma ve dinleme becerilerinin de ölçülmesi gerekir. Kağıt üzerinde bunu gerçekleştirmemiz mümkün değil. Elektronik sınav çalışmalarımız başladı. Gelecek sene ve sonrasındakonuşma ve dinleme becerilerini de ölçen bir elektronik sınav hedefliyoruz. Bunu da yapabileceğimize inanıyoruz" dedi.