SAĞLIK
Ön LisansTıbbi Sekreter Adayları Yasal Düzenleme İstiyor!
Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik Bölümü mezunları istihdam sorunları ve atama talepleriyle ilgili yasal düzenleme yapılmasını isterken 35 bin işsiz sayısının önlem alınmazsa daha artacağını ifade etmektedirler.
Tıbbi Sekreter Kimdir?
Tıbbi sekreter tıp alanında hizmet veren, yöneticilerin ve hekimlerin araştırma, tahlil, tedavi sonu izleme evrelerinde gerekli olan her türlü yazışmaların yapılmasını, dosyalanmasını sağlayan ve karışıklıklara yol açmadan tıbbi terim, deyim ve lisana uygun olarak işleri yöneten kişidir.
Tıbbi sekreterlik, diğer sekreterlik türlerinden uzmanlık yönü bakımından ayrılmaktadır. Tıbbi sekreter sağlık alanında hizmet verdikleri için bu alanın kendine aitbir meslek dili vardır. Hastalarla ilgiliyazışmaların yapılması, raporların hazırlanması, tıbbi terimlerle olur. Bu yazışmaların doğru bir dille yapılması hayati önem taşır. Sağlık kurumlarında kullanılan Sağlık Kurumu Bilgi Yönetim Sistemi programı kullanır. Buprogramı kullanırken almış olduğu anatomi ve fizyoloji, hastalıklar bilgisi, farmakoloji, tıbbi terminoloji bilgilerinden yararlanır.
Tıbbi Sekreterlerin Sorunları
1) Tıbbi sekreterlerin 4 yıllık lise ve 2 yıllık önlisans toplam 6 sene boyunca görmüş olduğu eğitim sonucu almaya hak kazandığı diplomanın düz lise ve dengi okullardan mezun olan vasıfsız kişilerin ücret karşılığı aldıkları 6 aylık bir sertifikayla eş değer olarak tutulup bu insanların hastanelerde taşeron firma elemanı olarak çalışıp tıbbi sekreterlerin istihdamına engel teşkil etmesi.
2) Tıbbi sekreterlik mesleğinin de bir yardımcı sağlık hizmeti branşı olmasından ve tutulan sağlık istatistiklerinin insan sağlığının geleceği için çok önemli olduğundan dolayı kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda röntgen teknikeri, ebe, hemşire gibi diploma esasına dayalı olarak icra edilmesi gerekmektedir.
3) Tıbbi sekreterlerin KPSS sınavlarında Tıbbi sekreterlikle hiçbir alakası bulunmayan derslerden sorumlu tutulmaları.
4) Taşeron firma olsa bile sağlık kuruluşlarında çalışan personellerden önceliğin tıbbi sekreterlere verilmemesi.
5 ) Hekimler ve hemşireler, taşeronların işi yapamamasından ya da işi yapacak tıbbi sekreterin bulunmamasından dolayı, tıbbi sekreterin işini hemşireler ve ebeler yapmaktadır. Bu nedenle hasta bakımı, 112 acil servisi hizmetleri ve evrak işlemleri tam yapılamayıp işler yarım yapılmakta ve hemşirelere fazla iş yükü düşmektedir. Hemşireler tıbbi sekreterin işini yapmak zorunda kaldığı için kadroda hemşire açığı görünmekte fakat asıl açık Tıbbi Sekreterdedir. Hemşireler ve ebeler bu iş yükünden rahatsız oldukları için defalarca gerekli merciilere sorunlarını dile getirmelerine rağmen bir çözüm bulunamamıştır.
6) Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin düzenli ve hatasız bir şekilde yürütülebilmesi adına kpss yerleştirmelerinde Tıbbi Sekreterlere yeterince kadro verilmesi gerekmektedir. 2015 yılı içerisinde yapılacak olan Sağlık atamalarında Önlisans tıbbi sekreterler olarak 3bin alım talep etmekteyiz.
7) ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzda 30 tercih hakkı dışında birde “Eğer herhangi bir yere yerleşemezsem Sağlık Bakanlığının uygun bulduğu ve boş kalan bir yerde çalışmak istiyorum” tercihinin olması gerekmektedir (hem boş kontenjan, hemde boşta tıbbi sekreter kalmaması adına ).
8)Sağlık Bakanlığı, diğer kurumlarda olduğu gibi KPSS sonucuna göre 4B’li personel alımı yapmaktadır. Kadrolu alım yerine Sözleşmeli (4B’li) alım yapmak Sağlık Bakanlığı’nın takdirinde bir durumdur. Ancak, yapılan sözleşmeli alımlara hem Sağlık Bakanlığında hem de üniversitelerde çalışmakta olan 4B’lilerin tekrar başvurması yeni atama bekleyenlerin yolunu tıkamaktadır.
9) Sağlık Bakanlığı”Çalıştığı halde tekrar başvuru yapanlar yerleşse bile göreve başlayamayacaklardır” dese de bunun bir yaptırımı olmadığı için çalışan personel yeniden başvuru yapmaktadır. Bunun sonucu olarak mevzuat gereğince atama yapılan kadroların bazılarının boş kalması durumunu ortaya çıkarmaktadır. Tekrar tercihlerden dolayı kadroların boş kalması tahmin edilebilecek basit bir ihtimal olmasına rağmen yetkililerin bu konuda gerekli düzenlemeyi yapmaması anlam verilemez bir durumdur.
Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı, geliştirdiği sistem sayesinde 4B’lilerin tekrar 4B’li alımlar için başvuru yapmasını engelleyen sistem kullanmaktadır. Bu şekilde kadroların boş kalmasının da önüne geçmiştir. Oysaki Sağlık Bakanlığı da, geliştireceği basit bir yazılımla başvuranların çalışıp çalışmadığı veya yönetmelikte yer alan 3 istisna kapsamına girip girmediğini kontrol edilebilir.
10) Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde tıbbi sekreterler için maddenin yeralması gerekmektedir.Aile hekimlikleri iş yükünden şikâyetçi olmakta resmi yazışmaların Tıbbi sekreterlerin yapmasını talep etmektedir. Tıbbi sekreterler Aile hekimin ve aile sağlığı elemanın üzerindeki iş yükünü hafifletir sağlık hizmetinin verimini artırır. Aile Hekimliğinde Tıbbi Sekreter tercih edilirse,tüm resmi yazışmaları Tıbbi sekreter yapar. Hem doktorların ve hemşirelerin üzerinde yazışmayla ilgili bir problemleri kalmaz. Doktorlar hastalarla daha fazla ilgilenir hemşireler ise Tıbbi müdahalelerini düzenli bir şekilde yaparlar.
Aile sağlığı merkezleri için TBMM’ye sunulması için kanun tasarısını olursa, sorunlarımız bir nebze olsa çözülmüş olur.
11) Bilindiği üzere, hastaneler temizlik, yazılım, yemekhane ile tamir ve bakım hizmetlerini taşeron firmalar üzerinden yapmaktadır. Bu ihalelerle istihdam edilen işçiler sadece temizlik, yemekhane ve güvenlik gibi ilgili alanlarda çalıştırılmaları gerekirken sanki hastane personeliymiş gibi tıbbi sekreter, laborant, hemşire gibi alanlarda görevlendirilmektedirler. Bu şekilde yapılan geçici ve niteliksiz personel istihdamının faydalı olmayacağı ve atama bekleyen sağlıkçıların önünü kapattığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle hastanelerde taşeronlaşmaya son verilerek o bölümlerde gerçekten o işin eğitimini almış kişilerin çalıştırılması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir
12)Dört Yıl Sağlık Meslek Lisesinin Tıbbi Sekreterlik Bölümünü Okuduk, 2 Yıl Tıbbi Dokümantasyon Ve Sekreterlik Programını Bitirdik. İş alanı Hastaneler, Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum sağlığı merkezleridir. İş alanı geniş olmasına rağmen atanamıyoruz.
13 ) 35 bin mezun işsizken hala üniversiteler uzaktan eğitim ve açıköğretim bölümlerini açıyor. Bunun sonucunda 5 yıl içerisinde 50 ya da 60 bin kişilik bir işsizler ordusu ortaya çıkacak ve telafisi imkansız aile dramları ortaya çıkmaya başlayacaktır.
Tıbbi Sekreterlik Mesleğini Sadece Tıbbi Sekreterlerin İcra Etmesinin Gerekçeleri
1) Sağlık kurum ve kuruluşlarında, hastalara ait olan bilgilerin (hasta dosyası, rapor, epikriz, anamnez vb.) düzenli bir şekilde kaydedilmesini, tasnifini, korunmasını ve hızlı bir şekilde tekrar hizmete sunulmasını sağlar.
2) Almış olduğu Bio-istatistik dersleri sayesinde, insan hayatını ilgilendiren, gelecek sağlık yatırımlarının en mantıklı şekilde değerlendirilmesini sağlayan ve ülkemizin sağlık sektöründeki kaynak israfına engel olan Tıbbi istatistikleri kuralına uygun ve düzenli bir şekilde tutar.
3) Almış olduğu tıbbi-terminoloji bilgilerini kullanarak hastalarda hastalığın seyri için çok önemli olan evrağın içeriği hakkında bilgi sahibi olup minimum hatayla hazırlar.
4) Almış olduğu on parmak daktilo ve bilgisayar eğitimiyle kurum içinde ve kurum dışında olan yazışmaları, hasta yatış-taburcu işlemleri, hastaların muayene olmaları için sıra fişlerinin düzenlenmesi ve benzeri konularda zaman kaybına mahal vermeden seri ve hatasız bir şekilde gerçekleştirir.
5) Halkla ilişkiler, psikoloji ve sosyoloji gibi dersler aldığı ve iletişimi kuvvetli olduğu için hasta ve hasta yakınlarıyla daha sağlıklı iletişim kurar.
6) İlk yardım eğitimi aldığından dolayı çevredeki imkanlarla hasta veya kazazedeye ilk yardımda bulunup acil durumlarda durumun kötüye gitmesini önler.
7) Aldığı eğitimle kendi başına ve belirli bir süre içinde hastaları muayeneye hazırlar.
8) Görmüş olduğu hastalıklar bilgisi dersleriyle hangi hastalığın belirtilerinin neler olduğunu hasta anamnez, epikriz, raporlar vb. evraklarda tutarlı ve doğru bilgilerin yer almasına dikkat ettiğinden dolayı ileride oluşabilecek hataların minimum seviyede olmasını sağlar.
9) Hasta psikolojisinden anlayan, sabırlı, sorumluluğunun bilincinde olup dikkatli ve bilinçli hareket ettiğinden dolayı hasta ve hasta yakınlarıyla tartışma ortamının oluşmasına mahal vermez.
10) Zamanı çok kısıtlı olan Doktorların işlerini daha hızlı ve hatasız yapmalarında yardımcı olup gereksiz yoğunlukları ve hastaların uzun süre sırada beklemelerini önler.
11) Tıbbi sekreterler Aile hekimin ve aile sağlığı elamanının üzerindeki iş yükünü hafifletir. Sağlık hizmetinin kalite ve verimini artırır.
GAZETEKAMU / Yunus YILDIZ-Özel Haber