GENEL
On binlerce Muhasebe Mezununa 12 Kadro Verildi!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
“2014 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na 1.128.032 lisans, 779.314 ön lisans ve 1.683.696 ortaöğretim mezunu olmak üzere toplamda 3.591.042 kişi girmiştir. Fakat 2014/2 merkezi alımları için 3.715 lisans, 770 ön lisans, 582 ortaöğretim mezunu için olmak üzere toplamda 5.067 kişilik kadro açılmıştır. Bu da yaklaşık olarak sınava giren 1.000 kişiden yalnızca 1 kişinin atanabilmesi demektir. 84 bin ön lisans muhasebecinin girmiş olduğu bu sınavda, muhasebe bölümüne sadece 12 kadro verilmiştir.
Muhasebe mezunun çalışabileceği kurumlar; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Türkiye istatistik Kurumu, Üniversiteler, Orman ve Su işleri Bakanlığı ve Orman işletmesi Genel Müdürlükleri vb. gibi birçok kurum ve kuruluşta çalışabilecekken 2014-Kasım merkezi yerleştirmesinde Muhasebe mezunlarına 12 kadro açılmıştır.
Muhasebe mezunlarına devlet kurum ve kuruluşlarında çalışma olanağı verilmemektedir, yapılan atama sayısı da her geçen yıl daha da azalmaktadır. 84 bin muhasebe mezunu; işsizliğe, başka alanlarda çalışmaya veya düşük maaş koşulları altında bazen asgari ücretten bile az ve fazla mesai saatlerinde çalışmaya itilmektedir. Atama sayıları zaten çok azken Maliye Bakanı'nın bütçenin olmayışını ileri sürerek Kamuya personel alımını kısıtlayacağız şeklinde bir açıklamasının olması ise bizleri karamsarlığa sürüklemektedir.
300 bin öğretmen adayına 55 bin atamayı, sağlıkçılara 2015 yılı için açıklanan 25 bin kadroya izin veren bütçe, geri kalan 3 milyondan fazla adaya 5 bin 67 kadroyu mu uygun görmektedir. Bütçe yok ise öğretmenlere ek 15 bin kadro nasıl veriliyor? Sağlıkçı değiliz, öğretmen değiliz ve üzülerek söylüyoruz ki ülkemizde değer görmüyoruz. 55 bin öğretmen, 22 bin sağlıkçı atamasına bütçe ayırabilen devletimizin bizi neden kadro vermeye değer bulmadığını merak ediyoruz. 14 yıl eğitim gördükten sonra bu kadar mezunun olduğu muhasebe bölümünde, büyük bir kısmımız kendi işini yapamamaktayız, kendi alanımız dışında başka işlerde vasıfsız olarak çalışmak zorunda kalmaktayız. Başbakanın, Maliye Bakanlığının ve DPB’nin bizim farkımıza varmasını, kamu kurumlarınca talep edilen bütün muhasebe eleman ihtiyaçlarının karşılanmasını istemekteyiz.”
** Soru, görüş ve talepleriniz için tıklayınız