SAĞLIK
Nöbet ve İcap Nöbeti Ücretleri Ne Kadar Olacak?
Sağlık kurumlarında görev yapan personele nöbet ve icap nöbeti görevi verilmesi durumunda, bu görev sürelerinin izin kullandırılmak suretiyle karşılanmayan kısmı için ilgili personele ücret ödenmektedir.
Nöbet ücreti ve icap nöbeti ücreti miktarlarının, memur maaş katsayısı esas alınarak belirlenmekte olması ve 2015 yılı için geçerli olacak aylık katsayısının 2013 yılı toplu sözleşmesiyle belirlenmiş olması nedeniyle, yeni yılda nöbet ve icap nöbeti karşılığı ödenecek ücret miktarları da belli olmuş durumda.
2015 ilk altı ayı için geçerli olacak aylık katsayısı, yılın ikinci altı ayı için enflasyon farkı ve %3 oranında artacak. Ancak enflasyon nedeniyle aylık katsayısında nasıl bir değişim olacağı şimdiden bilinemediğinden, nöbet ve icap nöbeti ücretiyle ilgili olarak da burada sadece 2015 yılı ilk altı ayına ilişkin bilgilere yer verilecektir.
Nöbet ücreti
Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutarak, bu nöbet karşılığında kurumu tarafından izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, Nöbet Ücreti ödenmektedir.
Bu ücretten yararlanabilmek için, süresinin kesintisiz 6 saatten az olmaması gerekmektedir.
İzin kullandırılmak suretiyle karşılanmayan nöbet süresinin her saati için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen gösterge rakamlarının aylık katsayısıyla çarpımı ile bulunacak tutarda nöbet ücreti ödenir. Bu ücretten sadece Damga Vergisi kesilir.
Ancak ayda aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde 60 saatten, diğer yerlerde ve hiçbir şekilde 130 saatten fazlası için ödeme yapılmaz. Bu ücret damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
Tutulan nöbet karşılığında aynı memura bir ayda en çok 130 saat için ücret ödenir. Ancak aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde bu ücret ayda en çok 60 saat için ödenir.
Öte yandan, yataklı tedavi kurumlarında çalışan ve tıpta ve diş tabipliğinde yabancı uyruklu kontenjanında uzmanlık eğitimi yapmakta olanlara da, tutacakları nöbet karşılığında ücret ödenebilmektedir.
İcap nöbeti ücreti
Haftalık çalışma süresi dışında, icap etmesi halinde nöbete çağrılmak üzere kurum dışında göreve gelmeye hazır beklemek suretiyle nöbet (icap nöbeti) tutan ve bu nöbet karşılığında kurumları tarafından izin kullanmalarına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, İcap Nöbeti Ücreti ödenmektedir.
Bu ücretten yararlanabilmek için, icap nöbeti süresinin kesintisiz 12 saatten az olmaması gerekmektedir.
İcap nöbeti tutulan her bir saat için, ilgili personel hakkında geçerli olan nöbet saati ücretinin %40'ı kadar icap nöbeti ücreti ödenir. Bu ücretten sadece Damga Vergisi kesilir. İcap nöbeti karşılığında aynı memura bir ayda en çok 120 saat için ücret ödenebilir.
NOT:
-Yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için yüzde elli oranında artırımlı ödeme yapılır.
-Aylık en çok ödenecek nöbet ücreti 130 saat esas alınarak belirlenmiştir. Aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde görev yapanlara ayda en çok 60 saat karşılığı nöbet ücreti ödeneceği göz önünde bulundurulmalıdır.
-Tabloda yer alan tutarlar Damga Vergisi kesintisi uygulandıktan sonra ele geçecek olan net rakamlardır.
www.memurunyeri.com