GENEL
Ne Hükümete, Ne Bakanlığadır Sözümüz! Bakan Eker'in Asılsız Verilerine Darbedir Sözümüz!
Ne çapulcuyuz, ne vandallarız! Ne paraleliz, ne teröristiz! Bizler bu ülkenin geleceği dediğiniz, işsiz gençleriyiz! Siyasi hiç bir girişimimiz yok, derdimiz ekmek davası ve ötesi yok! Bizler hep eğitimine, sağlığına, geleceğine yatırım yapmakla övündüğünüz Ziraat Mühendisleri, Veteriner Hekimler, Gıda Mühendisleri, Su Ürünleri Mühendisleri ve daha saymakla bitiremeyeceğim 60'dan fazla bölümden mezun üniversite mezunlarıyız ama geleceğine yatırım yapılmayan, sosyal güvencesi bile olmayan işsiz gençleriz!
Ülkemiz tarım ve hayvancılığı Allah'a emanet. Neresinden tutarsak tutalım, tuttuğumuz yer elimizde kalıyor. Hükümete daha önceden de yaptığımız çağrılar dikkate alınmadı; önemsenmedik! Fakat bugün görüyoruz ki, tarım politikamız çuvalladı. Evet, açık ve net konuşuyorum, çuvalladı! Sn. Bakan sadece kağıt üzerinde tarım ve hayvancılığı başarılı kılarken, ekonomik göstergeler, piyasa fiyatları aslında TÜİK ve GTHB'nın verilerinin asılsız olduğunu ortaya koyuyordu. Bunu hiç bir analiz bile yapmadan, sadece Bakan Eker'in söylemlerinden yola çıkarak anlamak da mümkündü aslında. Biz genç mühendisler uygulamadaki sorunlardan, tarım politikasındaki eksikliklere kadar anlatan haberlerle sesimizi yetkililere ulaştırdık, ancak önemsenmedik.
Bakan Eker Suudi Arabistan ile hayvan ihracatı anlaşması yapmıştı. Biz Suudilere milyonlarca küçükbaş ve büyükbaş hayvan satacaktık. Bakanlık sitesinden de duyurulmuştu bu anlaşma. Ancak çok geçmeden Sırbistan'dan 3. sınıf karkas ithal ettik. Sırp çiftçisini kalkındırdık. Yetmedi Latin Amerika'dan çakma Angus ithal ettik, yetmedi Fransa'dan sığır ithal ettik. Yerli üreticiye bu işten el çektirdik. Yabancı ülke çiftçilerini kalkındırdık. Fransızlar Bakanımıza Fransız Lejyonu Madalyası taktı. Ancak madalyanın sırf sığır ithalatından takılmadığını GTHB'nın il/ilçe müdürlüklerinin garajlarına baktığımızda yeni model taşıtların ağırlıklı olarak peugeot markalı araçlar olduğunu görür ve madalyanın sırrını çözeriz..!
GTHB'nın yine bir yaptığı açıklamasında ülkemizde TİGEM işletmelerinin tamamını işlemek mümkün olmadığı için TİGEM arazilerinin halka ihale usulü kullanım amaçlı kiralanacağını duyurdu ancak Bakan Eker aynı sene içinde ülkemiz arazilerini bile ekemediği halde gidip Sudan'dan ekim yapmak için binlerce hektarlık arazi kiraladığını bildirdi. Maksadını anlayamasak da geçen sene bakanlık arazilerinde sel tarafından kendiliğinden ekilen kenevirleri hatırlattı bu çelişki bizlere...
Bakan Eker ne zaman atamadan bahsetse "BEN" "BENİM BAKANLIĞIM" "BENİM" diye başladığı cümlelerinde 10 bin ziraat mühendisi atadım diyor! Ancak atanan 10 bin personelin yarısı ancak 13 bölümlü ziraat mühendislerinden oluşuyor. Dediğimiz gibi, atamalar 60'dan fazla bölüm için gerçekleşiyor.
Bakan Eker katıldığı bir çok TV programında bizlere atama sözü verdi, sonra bu sözleri tutmadığı halde, sanki 2013 yılında 60 farklı bölüme sadece 1265 atama gerçekleştiğini bizler ve takipçilerimiz bilmiyormuş gibi bu sayıyı bilerek yahut bilmeyerek ama yalancı durumuna düşürerek önce 4087 olarak, sonra 4200 olarak, daha sonra 4700 ve en sonunda 5000 olarak duyurdu. Ancak resmi veriler ve atanan sayılarımız bunun gerçek olmadığını ortaya koydu. Sesimizi MHP ve CHP milletvekilleri TBMM kürsüsünden bizler için duyursalar da bir türlü sorulara muhatap olan çıkmayınca bu haksızlık ört pas edildi.
Üniversitede aldığımız eğitim hiç edildi, mesleki yeterlilik sınavları ile aslında fakültelerde kazandığımız haklarımız alakasız diğer bölümlere peşkeş çekildi, devlet eli ile mesleki yetki alanlarımız yağmaya uğratılarak işsizlik sorunlarımız daha da derinleştirildi. Uygulamanın düşmanlığına bakılırsa sanki devlet eliyle ziraat ve alakalı bölümlerden intikam alınıyordu!
Bizler bu uygulamalardan, Organik Tarım Kontrolörlüğü, İyi Tarım Uygulamaları ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetlerinin özele devredilip, sonra desteklenmesine karşı çıktık. Şikayet ettiğimiz hususları belirtip, devlet bütçesi zengin işveren/patronlara boş yere veriliyor dedikse de kabul edilmedi görüşümüz. Ancak şimdi GTHB kendi sitesinden bu uygulamanın ön görülenden fazla bütçeye mal olduğunu ve şirketlere 8 mühendis kotası koyulması yönünde çalışma yaptıklarının duyurusunu ekledi. Uyarıyoruz, bu da çözüm değil. Şirketler sizin daha iyi bildiğiniz gibi tek yetki belgesi ile alt şubeler açıp bakanlık bütçesini sömürmeye devam edeceklerdir! Organik tarım desteklemesine gelince tek bir soru soruyoruz muhataplara: "Organik olmayan ilaçları yurt içinde tespit ediyorsunuz ama peki organik olmayan gübre kullananları? Yok değil mi, lüzumlu görünürse Avrupa'dan bir laboratuvara gönderiyorsunuz..!
Tarımda Dünya 7. ve Avrupa 1. olduk dediği sene Bakanlık hayvan ihraç edeceğiz dedi hayvan ithal etti, hatta hızını alamayıp ithal hayvanlarıma ithal samanla bakacağım der gibi bu ülkeye samanı bile ithal etti!
TİGEM arazileri boş kalıyor, ekim yapılamıyor diye kiralayacağız dediler ancak ülke sınırlarındaki arazileri ekmeye yetişemeyen Bakanlık gidip Sudan'dan arazi kiraladı.
Her köye hizmet vereceğiz denildi. Sonra her köy 3-5 köyden birine döndü... Sonra merkez olarak seçilen köylere TAR-GEL personeli atadım dedi ancak il/ilçe merkezlerindeki kadro boşluğundan dolayı köylü henüz mühendisi, veteriner hekimi ile tanışamadı. TAR-GEL personeli de, bakanlık da, kurumlar da ve en önemlisi çiftçilerimiz de bu durum yüzünden mağdur edildi! Üstelik merkezlerden köyüne gönderilmeyen bu personellerin iş gücü atıl şekilde israf edildi. Sonra da üretimde başarılı bir artış sağlanamadığından TAR-GEL projesi başarısız dedikoduları yükseldi.
Bizler yetkililere yeniden sesleniyoruz; Ekonomimizin en önemli temellerinden biri olan tarım ve hayvancılığımıza yapılan yatırım, bu ülkenin refahına yapılmış sayılmalıdır. Bizim coğrafyamızın on da biri kadar olmayan ülkelerin samanına bile muhtaç kaldığımız düşünülürse, bu tarım politikamızın başarısızlığını gözler önüne sermektedir. Köylü ve çiftçi, yetiştiricilerimiz üretim maliyetlerini karşılamayan üretim etkinliklerinden yakınıyorken, onları ekonomik karlı, verimliliği yüksek, modern tarıma yönlendirecek yetişmiş elemanları değerlendirmeyen hükumet, üretime teşvik etmek yerine boş araziye verdiği desteklerle üreticiyi üretimden uzaklaştırarak tarım ve hayvancılıkta hiç bir zaman başarılı olamayacak, sanıldığının aksine 30 sene önceki Somali Devleti gibi tarımda ucuza mal olan ürünleri ithal etme modeli ile gün gelecek ki ham proteinde bile tamamen batılının eline mahkum edilmiş, tam bağımlı bir ülke olacağız. Henüz dönüşümün kolay olabileceği bu dönemde, bizlere verilen sözler doğrultusunda GTHB'nın 20.265'ten fazla merkez boş kadrosuna ve 2.652 ihdas kadrosuna 60 bölümden en az 10 bin atama istiyoruz. Bu defa geçen iki senedeki gibi yapılmadığı halde HAYALEN yapılmış varsayılan bir atama değil, gerçekten bir atama istiyoruz. Köylü milletin efendisidir anlayışı ile tarımsal ve hayvansal üretimimizdeki rekolteye artı ivme katarak, bölgesini besleyen bir Türkiye hayali ile yetkililerden 10 bin atama yapmalarını istiyoruz.
Ve bir kez daha diyoruz ki:
Bu coğrafyada yaşayıp, Anadolu'nun verimli, zengin topraklarını en etkin düzeyde kullanmak, bizim ülkemize ve çiftçimize yakışmayan, bakanlığa yakışmayan saman, buğday, mısır, pamuk, karkas, canlı hayvan ithalatlarına artık dur demek için, üretim etkinliğimizi arttırmak için 60'dan fazla bölüm mezunu on binlerce işsiz üniversiteli ve sayıları yüz binleri aşan ailelerinin beklentisine cevap verilmesini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2 senedir tutmadığı ama hayalen yaptığı atamaların artık GERÇEK BİR ATAMA OLARAK yapılmasını istiyoruz. Ağustos'ta yeni atanacak öğretmenlerimizle birlikte bizlerin ve ailelerimizin de yüzleri gülsün istiyor, 10 bin atama talebimizi hükumet yetkililerine bildiriyoruz. Teşekkürler.
Barbaros MK
Haberde işlediğimiz konularla ilgili ekler:
1: 1265 Atama nasıl 5000 olarak ilan edildi.
a.
b.
2: Bakanlıkta boş kadro olmadığını söyledi ancak soru önergesine verdiği cevapta 20.265 boş kadro bulunduğunu bildirdi.
3: Maliyeden vizesiz atama yapabileceği ihdas kadrolar olmasına rağmen atama yapmadı:
4: Bize verdikleri sözleri sağlamlaştırmak için kadro talebinde bulundular. Ancak iki sene beklediğimiz halde kadro onaylanmadı, talep yandı.
ATAMA BEKLEYEN MÜHENDİSLER / GAZETEKAMU ÖZEL HABER