SAĞLIK
Müezzinoğlu: Sağlıkta şiddet yasası 15 güne hazır
Bakan Müezzinoğlu, Malatya Valiliği'ni ziyaretindeyaptığı açıklamada, İnönü Üniversitesi'nin 'binincikaraciğer naklini' gerçekleştirdiğini hatırlatarak,karaciğer naklinde yakalanan başarının Türkiye'ninsağlık alanında geldiği noktanın en önemligöstergesi olduğunu söyledi. Sağlık alanında,önümüzdeki 4-5 yılda hekim açığının en önemlisorunlar arasında göründüğünü ifade eden Müezzinoğlu, bu 4-5 yılda fiziki mekanlaryapacaklarını, tıp alanındaki uzman açığını kapatmak için üniversitelerdeki dinamikleregüvendiklerini dile getirdi.
Bakan Müezzioğlu, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara, acil durumlar dışında hizmet verilmeyeceğiyönünde haberlere ilişkin olarak, "Hekimimize veya sağlık çalışanımıza sözlü ya da fiili müdahalelere asla toleransımız olmayacaktır. Buna müdahaleyi yalnız hukuk ya da emniyet değil, oradaki vatandaşlarımız da yapmalı. Hekime ve sağlık çalışanına sahip çıkmalı ki orada hizmet aksamasın. Bugün bir terörist yaralı olarak getirildiğinde bakmak durumundayız. Niye- Bize bir insan geliyor ve o insanı tedavi etmek gerekiyor. Onun suçlu olup olmadığına değil, bize ihtiyacı olup olmadığına bakarız. Bize şiddet uygulayana da kendi canımız, yakınımız gibi bakarız, mesleki etik anlamda görevimizi yaparız ama şiddetle ilgili müeyyidelerin de en ağır şekilde uygulanmasını da arzu ederiz, bunun hukuki zeminini de hazırlarız. Dolayısıyla sağlıkta şiddet uygulayana tedavi hizmeti verilmeyecek kısmında bizim öyle bir bakışımız, hekimlik mesleğinin öyle bir bakışının olması çok doğru değil. Bunu da çalışmalarımız arasında bu şekilde değil, tam aksine, biz her halükarda, hakaret de etse, yanlış da yapsa, tedbirlerin alınmasını isteriz ama onun tedavisini yapmak bizim mesleki görevimiz ve sorumluluğumuzdur." diye konuştu.
İçişleri ve Adalet bakanlıklarıyla bu konuda yoğun çalışmaların sürdüğünü anlatan Müezzinoğlu, çalışmanın netleşmiş ve kararları olgunlaştırılmış bir süreçte olmadığını, 10-15 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun gündemine getirecekleri çalışmanın, ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ele alınacağını kaydetti. Bu yasama dönemi bitmeden tasarının yasalaşmasını istediklerini söyleyen Bakan, "Sağlık çalışanına şiddet uygulamalarına toleransımız asla olmayacak. Bunun cezasını emniyet, hukuk çerçevesinde vereceğiz ama cezayı verme hekimin ya da sağlık çalışanının değildir. Biz hizmeti en iyi şekilde yapmak zorundayız." dedi.