SAĞLIK
Müezzinoğlu: 30 bin hekime ihtiyacımız var
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ülkemizdeki hekim sayısının 130 bin olduğunu belirterek, hekim, uzman ve hemşire açığının hemen yarın kapatılma şansları olmadığını söyledi.
20 Kasım 2013, Çarşamba
2007 yılına kadar hekim fazlası var diyerek üniversitelerde ve tıp fakültelerinde hekim kontenjan artırımı yapılmayan bir sürecin yaşandığını anlatan Müezzinoğlu, "2007 ve 2008'den sonra önce 5 binli rakamları 7 bin 500'lere bu yıl içinde 11 binlere çıkardık. Ama bir hekimin bu toplumun hizmetine uzman olarak dönebilmesinin en hızlı yolu en az 10 yıl. Önümüzdeki 10 yılda açığımız bugün için 20 bin uzman, en az 10 bin pratisyen hekim açığımız var. Toplam 30 bin açığımızı kapatmak için bu yıl ilk kez 2 bin 500-3 bin fazla hekim alımı yaptık. İhtiyacı kapatma adına. 30 bin açığı en erken 5-6 yılda kapatacağız." dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bakanlığının 2014 yılı Bütçe sunumunu yaptı. Sunumun ardından milletvekilleri bakanlık bütçesi ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Bütçe üzerine görüşlerin dile getirilmesinin ardından Müezzinoğlu milletvekillerinin sorularını cevapladı.
YAPIMI SÜREN 239 HASTANE İNŞAATINDAN 27'SİNDE MÜTEAHHİT PROBLEMİ VAR
Sağlık Bakanlığı TOKİ aracılığıyla ülke genelinde yapılan hastaneler ilgili bilgiler veren Müezzinoğlu, "Hastane ek binaları ile birlikte 470 adet yatırımımızdan devam eden şehir hastaneleri hariç inşaatları devam eden 239 inşaattan 27'sinde müteahhit problemi var. Hukuka gittiğinde biz tıkanıyoruz. Olabildiğince hukuka gitmeden sorunları çözmeye çalışıyoruz. TOKİ , dinamikleri müteahhitliğin ülkemizde geldiği nokta zaman zaman arzu etmediğimizi Konya, Eskişehir ve İstanbul'daki gibi sorunlar yaşıyoruz. Bir ay önce İstanbul Gaziosmanpaşa'daki devlet hastanemizin 14 yıl sonra açılışını yaptık. 1998-1999'da temeli atıldı, müteahhit sorunu dava hukuk tekrar müteahhit ve dava derken bu Türkiye'nin önemli bir sıkıntısı. 239 inşaatın 27'sinde sorun var. İhale aşamasında 86 hastane var, proje aşamasında 115 ve planlama aşamasında 30. Tüm yatırımların ihale aşamasında olanlar proje ve planlama çıkarıldığında 325 hastaneyi önümüzdeki 3 yıl içinde yaklaşık 40 bin yatak kapasitesini ülke insanımızın sağlık hizmetine sunacağız."
Müezzinoğlu, şehir hastaneleri ve 325 devlet hastanenin tamamlanması ile birlikte 5 yıl sonra ülkedeki tüm yatak kapasitesinin nitelikli bir hale geleceğini anlattı.
Türkiye'deki hekim sayısının 130 bin olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, "Hekim, uzman ve hemşire açığımız var. Bu açığı yarın kapatma şansımız yok. 2007 yılına kadar bu ülkede hekim fazlası var diyerek üniversitelere ve tıp fakültelerine hekim kontenjan artırımı yapılmayan bir süreçten geldik. 2007 ve 2008'den sonra önce 5 binli rakamları 7 bin 500'lere bu yıl içinde 11 binlere çıkardık. Ama bir hekimin bu toplumun hizmetine uzman olarak dönebilmesinin en hızlı yolu en az 10 yıl. Önümüzdeki 10 yılda açığımız bugün için 20 bin uzman, en az 10 bin pratisyen hekim açığımız var. Toplam 30 bin açığımızı kapatmak için bu yıl ilk kez 2 bin 500 - 3 bin fazla hekim alımı yaptık. İhtiyacı kapatma adına. 30 bin açığı en erken 5- 6 yılda kapatacağız. Ama bu sürede yeni açıklarımız olmayacak mı? açığı kapatmalıyız. Elimizde sihirli bir değnek yok. Yunanistan'da 7 bin- 8 bin hekim var bizde buyursunlar gelsinler diyoruz. Denklik problemleri ile ilgili karar YÖK'te. Standart yüksekse dışarıdan hekimlerden yararlanmalıyız. Eğitimi Türkiye standardı üstünde olan ülkelerin hekimlerini ve YÖK'ün onayladığı denklikle kabul edebiliriz. Elimizdeki insan kaynağını iyi ve verimli değerlendirmeliyiz." şeklinde konuştu.
'BİR AİLE HEKİMİNE 2 BİN KİŞİNİN DÜŞMESİ İÇİN 40 BİN SAYISINA ULAŞMALIYIZ'
Aile hekimlerinin yüzde 95'inin pratisyen hekim olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Pratisyen hekimlerimizin sağlık hizmetindeki verimliliği ile bugün ki verimliliği arasında bir fark diyorsak ona katılmam. Biz pratisyen hekim olarak hiç kale alınmayan yaklaşık 20 bin arkadaşımızı bugün toplumumuzun insanı ile birebir muhatap olur hale getirdik. Sorunlar var mı var yarın olacak mı yine olacak ama 5 yıl öncesine göre bir dinamizmin bir alt yapısı kuruldu. İdeali bir hekime 2 binin altında hastayı muhataplık hale getirmek şuan rakam 4 bin. Bizim aile hekimimizin 40 bin olması gerekiyor. Peki uzman sayımız ne, bin 200. Yıllık uzman yetiştirme sayımız 600'lerde. Hekimlerin yüzde 95'e pratisyen bunlar aile hekimliğinde önümüzdeki 15 yıl var olacaklar. Bunların uzaktan eğitimle klinik eğitimlerini klinikte alarak 6 yıl sonra uzman olmaları bugün ki bilgi standartlarına ilave yüzde 40'lık bir etki katacak. Onları daha ileri bir bakış açısına ulaştırmayı uzaktan eğitimle 6- 7 yılda uzmanlık verilmesi önemli. Biz vermeyeceğiz uzmanlığı üniversiteler, fakülteler ve aile hekimliği alanları verecek. Standartlarının yükseltiliyor olması önemli." açıklamasında bulundu.