GENEL
Muallime Mektup
Muallime Mektup
14 Nisan 2014, Pazartesi
Sayın muallimim...
Sana bir mektup dolusu kelamım var. Ama öncelikle sana neden muallim diye hitap ettiğimi bilmende fayda var. Zira şimdi nereden çıktı bu hitap dediğini duyar, milliyetçi reflekslerinin kabardığını hisseder gibiyim. Halbuki çok değil bundan otuz yıl kadar önce öğretmen değil muallimdin. Yine eğitimin siyasilerin masasına meze yapıldığı günlerden birinde takmışlardı bu ismi sana: öğretmen... Öğretmen ise Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre “mesleği bilgi öğretmek olan kimse” idi. Ne kadar da soğuk ve haysiyetsiz bir mana. Eskilerin muallime yüklediği mana ise yenilerin aksine bir o kadar derin ve sıcaktı. Onlar ilim öğretmek suretiyle insanı yücelten âlime “muallim” derlermiş. Bununla da kalmaz Fatih dahi olsalar Akşemseddin'in huzurunda iki büklüm olurlarmış.
Maalesef zaman sadece isimleri değiştirmedi. Yeni çağın Türk toplumu tarih yazan çizgisinden bir hayli uzaklaşıp tarihiyle avunan bir millet haline geldi. Yavuz'lar Fatih'ler Kanuni'ler yerini davasız, bedbaht bir gençliğe bıraktı, eğitimi midesini doldurmak için bir araç olarak gören nesiller yetişti. İşte değişimin özü de tam olarak burada başladı. Kurtuluş Savaşı 'nın zafer sarhoşuğuyla yerinde saymaya başlayan toplum bir daha asla o eski sinerjisine kavuşamadı. Milli bir şef beklentisiyle bir asrı geride bırakan Türk toplumu, Batı'ya dün ne kadar gebe ise bugün de o kadar gebe. Burada da hiç şüphesiz ki esas sorumluluk önce toplumun kendisine sonra sizlere ait. Müreffeh milletin tohumlarını köy köy kasaba kasaba gezip tüm coğrafyaya yayacak olan sizlersiniz. Bütün hayatını Anadolu köylüsünün fazilet ve saadetine hasretmiş bir memleket sevdalısının deyişiyle Üniversite profesörlerimiz köy çocuklarını okutmaya başladıkları vakit toplumsal felsefe cereyan edecektir. Millet topyekün kalkınacaktır.
Muallim en kısa sürede üzerindeki ölü toprağını atmalı toplumsal misyonun farkına varmalıdır. Adeta üzerine civa dökülmüş petrol gibi bastırılmaktan kurtulmalı, bu baskıya inat kendini topluma adamalıdır. Tarih bir avuç adanmış muallimin yapabildiklerini yazmayı tecrübe etmiş ve bir ikincisi içinde belki de sizleri beklemektedir.
Alimin atının ayağından sıçrayan çamurdan bile kendisine şeref payı çıkaran hükümdarın mesud asrına kavuşmak ümidi ile
Şark Muallimleri Derneği'nin bir garip üyesi.
Eyüp Polat