SAĞLIK
Mobbing'e Uğrayan Çalışanların % 22'si İntihara Meyilli
Sağlık kurumlarında; Adalet, eşitlik, hakkaniyet ve gönüllülük esasına değil, Ortaçağ karanlığından kalma baskı ve zorlamaya dayanan, HAKKINI arayanları çıban başı gibi gören, onları hastalıklı, uyumsuz, tembel ve tehlikeli kişiler olarak suçlayan, SUÇ VE CEZAYI temel felsefe kabul eden, kanunları kişiye göre yorumlayıp, kişiye göre uygulayan bir anlayış halen devam etmektedir.
Sağlık kurumlarında “Disiplin ve Hukuk Bürosu” adı altında kurulan aslında birkaç kişinin özel amaçlarına hizmet eden birimlerde, Kanunlar negatif yönde ve kişiye göre uygulanmaktadır.
Yapılan işlemlerin bir çoğu haksız ve hukuksuzdur. Yürütülen idari soruşturmaların bir çoğunun sonucu başından bellidir ve ulu orta dillendirilmektedir.
Çünkü soruşturmayı yürüten ve sonuçlarını belirleyenler hep aynı kişilerdir. Yıllardır yetkisiz makamlar disiplin amiri olmadığı halde personelleri sindirmek için haksız ve hukuksuz cezalar vermekte. Bir çoğu da yargıdan geri dönmektedir.
Son yıllarda Sağlık personeli dar alana sıkıştırılmış ve Yargısal anlamda hak aramada önüne ağır yaptırımlar konulmuş, haklı olsalar bile idarelerin tehdit ve şantajlarıyla Yargıya gitmekten çekinir hale getirilmiştir.
Sağlık çalışanlarının psikolojilerinin bozulması ve ruhsal problemler yaşaması konuyu bilmeyen idarecilerin yaptıkları baskı ve uyguladıkları şiddetten kaynaklanmaktadır.
Yöneticilerin bilinçsiz ve baskıcı yaptırımları neticesinde sağlık çalışanları ağır bunalımlar içine girmektedirler.
Liyakatı olmayan atanmış yöneticiler, konuları bilmediği için sağlık çalışanlarını baskılamaya ve sindirmeye devam etmektedirler.
Görevini yaptığı için ceza alan sağlık personelleri bulunmaktadır. Yöneticiler Sağlık hizmeti sunan çalışanlarını sağlıksız hale getirmektedirler.
AKTİF SAĞLIK-SEN'in YAPTIĞI ANKET ÇALIŞMASI SONUCU;
sağlık çalışanlarının ( % 22'sinin intihara eğimli ) olduğu ortaya çıktı ve Özel Hastanelerde muayene olarak resmi kayıtlara adının geçmesini istemedikleri gerçeğini gördük.
Şu anda bir sağlık personelimiz ‘İleri - aktif depresyon ve intihara eğimlilik tanısı ile hastaneye yatırılmış bulunmaktadır.
Sağlık çalışanları anayasal haklar ve kanunlar çerçevesinde kimsenin köleliğini yapmadan çalışmak istiyor.
Saglik Çalışanlarının üzerindeki yük son zamanlarda çok arttı. Beklentiler yükseldi.
Buna karşın yaşam kalitelerinin artışını sağlayacak özlük ve sosyal haklarında bir gelişme olmadı.
Çalıştıkları yerlerden ve toplumdan yeterli desteği bulamadılar. Bu da Sağlık çalışanında tükenmişlik sendromu denilen durumun artışına yol açtı.
Bunu kaldıramayan bazı meslektaşlarımız çıkışı intiharda gördüler.
Hastane içindeki görev değişikliklerine itiraz etme , şikayet bildirme engellenmiştir, İdareciler le görüşmeleri reddedilmiş, dilekçelere cevap verilmez hale gelmiştir.
En fazla Mobbing e uğrayan kesimlerin başında sağlık çalışanları gelir ama bu bilinmez ve duyulmaz.
Yetkililerden sağlık çalışanlarına daha fazla baskı yapmamalarını, personel üzerindeki Mobbing ve şiddetin kaldırmasını istiyoruz.
Yüzlerce sağlık personeli korktuğu için psikolojik tedavi alamayarak intihar eğilimine düşüyor.
Yurt dışında sağlık alanında çalışanlar düzenli olarak bir psikoloğa görünmek zorundadırlar.
Bu ayda bir olacak şekilde kendi problemleriyle de baş etmeleri için zorunlu bir uygulamadır. Böyle bir sistem getirilse, sağlık çalışanlarının intiharları minimum sayıya inecektir.
Dolayısıyla ülkemizde olan sağlıktaki intiharlar tesadüf değildir.
AKTİF SAĞLIK-SEN olarak ; Sağlık Çalışanı Polikliniği kurulmasını ve psikolojik destek almasının önünün açılmasını öneriyoruz.
ÜMİT KARATAŞ
AKTİF SAĞLIK-SEN BAŞKANI