GENEL
Milli Kart yakında cebimizde
Vatandaşların farklı belge, kart ve benzeri kimlik kartlarını taşımasına gerek kalmayacak bir düzenlemenin çalışmasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başlattı. TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'ne (BİLGEM) bağlı Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından tasarımı yapılan milli kimlik kartı için 'Milli Akıllı Kart İşletim Sistemi' (AKİS) geliştirildi. Proje tamamlandığında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile tek kart-tek şifre dönemine geçilecek.
4'ÜNCÜ SEVİYE GİZLİLİK
TÜBİTAK'ın AR-GE çalışmasını yaptığı ve vatandaşların biyometrik bilgilerini de içeren Elektronik Kimlik Kartı, vizesiz gidilen ülkelerde seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Kart için 'Evaluation Assurance Level' (EAL) 4'üncü derece güvenlik seviyesi onayı da alındı. Kartın görsel tasarımı da tamamlandı. TÜBİTAK tarafından daha önce geliştirilen 'Milli Açık Anahtar Altyapısı'nın bu projede de kullanılacak şekilde revize edildiği öğrenildi.
BELGE YIĞININA GEREK YOK
Konuya ilişkin bilgiler veren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, vatandaşların farklı belge, kart ve benzeri kimlikleri taşımaktan kurtulacağına işaret etti. Bakan Işık, 'T.C. Kimlik kartı ile tek kart-tek şifre dönemine geçilecek. Hastane, banka, noter ve internet gibi her alanda bu kart kullanılacak. Sadece kredi kartları hariç tutuldu' dedi.
PASAPORT ÖZELLİKLİ
Milli akıllı kimlik kartı sayesinde vatandaşların kimlik sahteciliğinden kaynaklanan mağduriyetlerinin önleneceğini vurgulayan Bakan Işık, kimlik kartıyla e-imzanın da güvenli şekilde kullanılacağına işaret ederken, kartın vizesiz gidilen ülkelerde pasaportsuz seyahat belgesi olarak da kullanılabileceğini kaydetti. Işık, bu kapsamda kimlik kartının aynı zamanda elektronik pasaport özelliğine sahip olacağını ifade etti. Yeni Şafak