GENEL
Maliye 30 milyar lirayı 'usulsüz' harcamış
Maliye, izin almadan yedek ödeneği 50 kat artırdı. Sayıştay, milyarlarca liranın mevzuata aykırı harcandığını tespit etti.
13 Kasım 2013, Çarşamba
Sayıştay Başkanlığı, Maliye Bakanlığı'nın 2012 yılı bütçesinde gerçekleştirdiği 30 milyar liralık yedek ödenek operasyonunu "usulsüz" buldu. Sayıştay, yedek ödeneğin yıl içinde 50 kat arttırılarak Meclis'in yetkisinin Maliye Bakanlığı tarafından kullanıldığını tespit etti. Sayıştay, bu yöntemle dağıtılan tüm ödeneklerin "kanunsuz olduğunu" öne sürdü.
2012 yılı bütçesinde yaşanan 30 milyar liralık krizin hikayesi şöyle.
MÜSTEŞARIN FORMÜLÜ
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 2012 yılı bütçesinde, öngörülmeyen harcamalar için yedek ödeneğe 665 milyon liralık kaynak konuldu. Yıl içinde ise hükümetten gelen talepler doğrultusunda, harcamaların yeniden şekillendirilmesi gerekti. Bunun için Meclis'e ek bütçe yasa tasarısı sunularak Meclis'ten yeninde yetki alınması gündeme geldi. Maliye Bakanlığı ise harcamaları tartışma konusu olmaktan çıkarmak için yeni bir formül geliştirdi. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal tarafından bulunan formül ile kamu kurumlarına gönderilen ödenekler öncelikle Maliye Bakanlığı'nın hesabına geri çağrıldı. Bakanlık, kamu kurumlarını ihtiyaç fazlası tüm ödeneklerini, yedek ödenekte topladı ve buradan Hükümet'in istediği alanlara ödeme yapıldı.
2012 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay Başkanlığı ise Maliye Bakanlığı'nın bulduğu bu ilginç formülü usulsüz buldu. Sayıştay, bütçe yapma yetkisinin Meclis'te ve ödenekleri aktarma yetkisinin de Bakanlar Kurulu'nda olduğunu hatırlatarak, Maliye'nin ek ödenek operasyonu ile yetki gaspı yaptığını öne sürdüler. Sayıştay tarafından hazırlanarak Meclis'e sunulan 2012 Yılı Uygunluk Bildirimi'nde konuyla ilgili eleştirilere yer verildi. Raporda, 5018 sayılı Kanunun yedek ödenek miktarına genel bütçeli idareler başlangıç ödeneklerinin yüzde 2'sine kadar bir sınırlama getirildiği vurgulandı. Ancak, 2012 yılında yedek ödenek tutarının bütçe ödeneğinin yüzde 8.7'sine ulaştığına dikkat çekilen raporda, yedek ödeneğin 50 kat arttırılarak yaklaşık 30 milyar liraya ulaştığı vurgulandı. Raporda bu durumun, mevzuata aykırı olduğu kaydedildi.(Taraf)