EMNİYET
Maddeler halinde İç Güvenlik Yasası
63 maddesi geri çekilen tasarı Meclis’te büyük kavgalara neden olan 69 maddeyle yasalaştı.
Düzenleme, polise yargı kararı olmadan 48 saate kadar gözaltı ve telefon dinleme hakkı,
eylemlerde molotof atana karşı silah kullanma hakkı veriyor. CHP iptal için başvuracak.
Meclis’e, 24 Kasım’da sunulan ve Genel Kurul’da 17 Şubat’ta görüşülmeye başlanan İç Güvenlik Paketi, iktidarla muhalefet arasında yumruklu tekmeli kavgalı oturumların ardından dün sabah saat 06.38’de kabul edildi. Nüfus hizmetlerine ilişkin maddeleri, İçişleri Komisyonu’na çekilerek metinden çıkarılan İç Güvenlik Paketi’nde, muhalefetin usul itirazları nedeniyle bölüm görüşmesine dün sabah saat 03.00 dolayında geçilebildi. Yasanın tümü ancak 06.38’de oylandı. Tasarı, Komisyon’a çekilen 63 maddenin metinden çıkarılmasıyla 69 madde olarak 32 ret oyuna karşı, 199 kabul oyuyla yasalaştı. Yasa, sabaha kadar süren görüşmelerde de muhalefetin sert tepkisiyle karşılaştı. Muhalefetin, yasaya dönük son uyarıları şöyle:
‘DARBE MEKANİĞİ’
HDP Grup Başkanvekili İdris BALUKEN: “Bu faşist politikaların bedelini çok ağır ödeyeceksiniz. Ülkeyi parti devleti haline getirecek. OHAL uygulaması 81 ile yayılacak. Kendi yanlışlarınızda ısrar ettiğiniz sürece adım adım gelen bir darbe mekaniğinin nasıl sizi götüreceğine tanıklık edeceksiniz. Şu anda da siz farklı ittifaklara yelken açmış olabilirsiniz ama inanın ki bu ittifak başınıza büyük bir felaket getirecek. Ateşe benzin döküyorsunuz. Bu yasa ile çözüm sürecine baldıran zehiri içiriyorsunuz. Çözüm sürecinin provokasyonlara kurban edilmesini istemiyoruz.”
CHP Milletvekili Ali Rıza ÖZTÜRK: “24. dönemi AKP kendisine yakışır faşist dikta rejimi getiren bir yasa ile kapatıyor.”
MHP Milletvekili Alim IŞIK: “Valiler, muhalefet partilerine ait sandık kurulu görevlilerini makul şüpheli sayıp toplatırsa ne yapacaksınız? Bu yasa size dönecek, pranga olarak ayağınıza dolanacak. Bu ayıp da size yeter.”
CHP ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRECEK
GÖRÜŞMELER sırasında milletvekilleri koltuklarda uyukladı. CHP’li Akif Hamzaçebi, Meclis Başkanı’nı, “Genel Kurul’da yemek yiyen milletvekili var” diye uyardı. Gece yarısı çorba, sabah da kavurmalı kahvaltı için yarımşar saat ara verildi. Gece de kuliste simit ve su böreği dağıtıldı. HDP’li Hasip Kaplan, Kürtçe, “Sabahı hayır, roj baş” diyerek salonu selamladı. Kaplan, “132 madde ile geldiniz, 63 maddede döküldünüz. Pirus Zaferi kazandığınızı düşünüyorsunuz” dedi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, yasayı önümüzdeki hafta Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi. Tartışmaların ardından 4 ay sonra yasalaşan paket şunları da getiriyor:
POLİSE ZORUNLU EMEKLİLİK: Bulundukları rütbelere terfi ettikleri tarihten itibaren 5 yıl içinde bir üst rütbeye terfi edemeyen emniyet amirleri ile dördüncü, üçüncü ve ikinci sınıf emniyet müdürleri, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için gerekli şartlara haiz olmak kaydıyla, Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun teklifi ve bakan onayı ile emekliye sevk edilecek. Bu düzenlemeyle 4 bine yakın emniyet mensubunun emekliye sevk edileceği tahmin ediliyor.
POLİS KOLEJİ KAPATILACAK: Polis Koleji ve Güvenlik Bilimleri Fakültesi kapatılacak.
KOMUTANLARI BAKAN ATAYACAK: İçişleri Bakanı, Jandarma Genel Komutanlığı’nda daire başkanları ile il ve ilçe jandarma komutanlarını; Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda kurmay başkanı; karargâhta görevli başkanlar ve bölge komutanlarını atayacak. Jandarma personeli bakan tarafından, illerde de il jandarma komutanı hariç, vali tarafından görevden uzaklaştırılabilecek.
BONZAİ DE UYUŞTURUCU: Bonzai ve türevi uyuşturucu maddeler TCK kapsamına alınacak. Bu maddelerin imali ve satışına yönelik ceza yarı oranında artırılacak.
GÖRÜŞMELERDE 6 VEKİL YARALANDI
İç Güvenlik Paketi’nin, Meclis’te görüşmelerini tıkamak için CHP, MHP ve HDP çeşitli oyalama taktikleri kullandı. Bu taktikler sayesinde 24 Kasım’da Meclis’e sunulan tasarı, tam 4 ay sonra yasalaşabildi. Bu nedenle sık sık iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında kavgalar yaşandı. İç Güvenlik Paketi görüşmeleri sırasında genel kurulda çıkan kavgalarda ‘kan’ döküldü. HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP milletvekilleri Musa Çam, Aykut Erdoğdu, Refik Eryılmaz, Mahmut Tanal yaralandı. CHP’li Orhan Düzgün, tutanakçıların bulunduğu bölümdeki merdivenlerden yuvarlandı. Meclis gongu ve Meclis Başkanı’nın kullandığı tokmak, milletvekilleri arasındaki kavgada saldırı aracı olarak kullanıldı. Kavga sırasında çekim yapan CHP’li Tanal’ın telefonuna, AK Partili vekiller el koydu.
YASA NELER GETİRİYOR?
POLİS SOYARAK ARAYABİLECEK: Polisler, yazılı emir olmadan da elle dıştan kontrol hariç, üst ve araç araması yapabilecek. Muhalefet bu madde ile ‘soyarak’ arama yapılabileceğini savunuyor.
MOLOTOFA VUR EMRİ: Polis, molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıranlara ateş edebilecek.
HAVAİ FİŞEĞE 4 YIL CEZA: Gösterilere; ‘havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan ile her türlü sis ve gaz benzeri maddelerle’ katılanlarla yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesair unsurlarla örtenlere 2.5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
YASADIŞI SLOGANA 3 YIL HAPİS: Gösterilere, yasadışı örgütlere ait amblem, işaret taşıyarak veya üniformayı andırır giysilerle katılanlar; suç sayılan afiş, pankart, resim taşıyan, slogan atanlar 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.
YÜZÜNÜ KAPATANA CEZA: Terör örgütü gösterilerinde, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü kapatanlara, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Bu suçu işleyenlere, cebir ve şiddete başvurmaları ya da her türlü silah, molotof ve benzeri patlayıcı, yakıcı ya da yaralayıcı maddeler bulundurmaları halinde en az 4 yıl hapis verilecek.
BOYALI SU: Gösterilerde boyalı su kullanılacak.
GÖSTERİCİ ZARARI KARŞILAYACAK: Kamu mallarına verilen zarar göstericilere ödetilecek.
UZAKLAŞTIRMA YETKİSİ: Polis, kendisinin ve başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri, fiilleri ayrı bir suç oluşturmadığı takdirde, kişinin can güvenliğinin sağlanması bakımından koruma altına alabilecek ya da olay yerinden uzaklaştırabilecek.
48 SAATE KADAR GÖZALTI: Mülki amirlerce belirlenecek kolluk amirleri, toplumsal olaylarda 48 saate kadar gözaltı yapabilecek. Gözaltına alınan kişi en geç 48 saat içinde, toplu olarak işlenen suçlarda 4 gün içinde hâkim önüne çıkarılacak.
TUTUKLU YARGILAMA: Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını, şiddet eylemine ya da terör örgütlerinin propagandasına dönüştürenler ile vatandaşların can ve mal emniyetini, kamu düzenini tehlikeye sokanlar tutuklu yargılanabilecek.
VALİDEN KOLLUĞA EMİR: Vali, kolluk amir ve memurlarına, yasalardaki görevlerini yerine getirecek şekilde doğrudan emir verebilecek.
48 SAATE KADAR DİNLEME: Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Dairesi Başkanı’nın yazılı emriyle telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişim tespit edilip dinlenecek. Bu karar, 48 saat içinde hâkim onayına sunulacak.
VALİYE YETKİLER: Vali, lüzumu halinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için emir verebilecek. Vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. habertürk