GENEL
Kur düşer gaz ucuzlar
Enerji Bakanı Yıldız, doğalgaza normal şartlarda yüzde 7 zam yapmaları gerektiği halde zam yapmadıklarını bildirdi. Bu zam piyasaya yansıtılmış olsaydı İstanbul'da doğalgaz 1,16 lira olacaktı.
05 Ocak 2014, Pazar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, her ay gündeme gelen doğalgaz zammı konusunda yaptıkları hesabı anlattı. Doğalgazı uluslararası piyasalardan aldıkları yüksek fiyat üzerin-den konut ve işyerlerine satmaları halinde gaz fiyatlarına en az yüzde 7gibi zam yapılması gerektiğini ifade eden Yıldız, bu zammı yapmamalarının gerekçesini ise şöyle açıkladı:
İki neden de geçici
*BOTAŞ'ın üzerinde şu anda yüzde 7 bir zam baskısı birikmiş durumda. Zam baskısı iki nedenden kaynaklanıyor; birincisi dünya ham petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artış, ikincisi de kurlarda son dö-nemde yaşanan yükseliş. Her iki durum da geçicidir.
*Petrol ve doğalgaz birbirine paralel artıyor ve artış yoğun kış şartlarından kaynaklanıyor. Kurlardaki artışın da yine iç ve dış nedenleri var.
Bu şekilde devam etmesini beklemiyoruz.
BOTAŞ'ı etkilemez
*Biz hem uluslararası piyasalarda doğalgaz fiyatlarının ucuzlayacağını hem kurun aşağı geleceğini düşünüyoruz.
*Dolayısıyla bugünkü maliyet üzerinden hesap yapıp yüzde 7'lik zammı halkımıza yansıtırsak ileride kur düşüp hammadde ucuzladığında zammı geri almak gerekecek.
*Zam yapıp sonra indirim yapmaktansa zammı bekletmeyi tercih ettik. Yüzde 7'lik zam baskısı belirli bir dönemle sınırlı olduğu için BOTAŞ'ın zararı öyle büyük miktarlara ulaşmayacak.
76 liralık ek fatura
Yapılan hesaplamalara göre gaza yüzde 7'lik zammın yansıtılması halinde örneğin İstanbul'da halen 1 lira 9 kuruş olan doğalgazın metreküp fiyatının 1 lira 16 kuruşa yükselmesi gerekecek. Bu da örneğin bin metreküp doğalgaz tüketen bir aileye toplamda 76 lira ek fatura anlamına geliyor.
Fatura 2 milyar lira
Bakan Yıldız, doğalgazı yurtdışından aldıkları fiyatın altında piyasaya verdiklerini, bu nedenle BOTAŞ'ın 2 milyar liralık bir zararı oluştuğunu söyledi. Yurtdışından ithal edilen doğalgazın yerli kay-nak olan kömür gibi devlet tarafından sübvanse edilmemesi gerektiğine inandığını belirten Yıldız şöyle devam etti:
"BOTAŞ'ın örneğin Kerkük-Yumurtalık Petrol Hattı gibi uluslararası anlaşmalardan pay almasını, bu sayede doğalgazda oluşan zararın bütçeye yüklenmeden doğrudan BOTAŞ bütçesinden karşılanacağı bir sistem kuruyoruz."
Otogazdaki de geçici
Enerji Bakanı Yıldız, geçtiğimiz aylarda dünya piyasalarında fiyatı aşırı yükselen LPG'de de fiyatların normal seviyelere geleceğini, fiyatın bu seviyelere çıkmasının aşırı kış şartlarından kaynaklandığını söyledi. Aynı dönemde doğalgaz fiyatları da LPG ile birlikte yükselmiş ancak BOTAŞ zammı piyasa-ya yansıtmamıştı.
(Bugün)