SINAVLAR
KPSS'de Yeni Skandal
2010 KPSS sorularının çalınması olayı ile ilgili soruşturma sürecinde yaşanan skandallar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Son kararname ileKonya'ya atanan eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan'ın dosyayı UYAP'a kaydetmediği ortaya çıktı. O dönem şüpheli adayların soru kitapçıklarına el koyduran ve ardından ÖSYM'ye imha talimatını veren Sakınan'ın, Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yetkisizlik kararıyla gönderilen dosyayı 2.5 yıl buçuk yıl depoda beklettiği tespit edildi. Sakınan'ın ayrıca, o dönemde şüpheli adayların ifadesini almasına ve adayların 'soruların gönderildiğini' itiraf etmesine rağmen Adalet Bakanlığı'na, 'henüz bir suçlunun ve örgütsel yapılanmanın tespit edilemediği'ni belirten bir rapor da gönderdiği öğrenildi.
DEPODA TUTULDU
KPSS soruşturmasını başlatan Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı, yetkisizlik kararı ile dosyayı 22 Haziran 2011 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu'na gönderdi. Ancak dosya, Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, soruşturmaya ilişkin tüm verilerin 'gecikmeden, eksiksiz, doğru ve istisnasız olarak' Ulusal Yargı Ağı'na (UYAP) kaydedilmesi gerekirken, kaydedilmedi. Dosya, 2.5 yıl boyunca adliyenin deposunda tutuldu. Şadan Sakınan kendisine verilen dosyayı 2.5 yıl kayda almayarak saklamaya çalıştı. Kanuna aykırı bir şekilde gizli soruşturma yürüten Sakınan, bu sayede dosyayı kapatmak için zaman kazandı.
'SEHVEN' BULUNDU
Skandal, 11 Ekim 2013 tarihinde soruşturma savcının değişmesiyle ortaya çıktı. Soruşturmanın yeni savcısı, dosyayı depodan çıkararak tutanak altına aldı. Tutanakta, 'Yalvaç Başsavcılığı'nın yetkisizlik kararı ile gönderdiği dosyayının 22 Haziran 2011 tarihinden itibaren soruşturma kaydına 'sehven' alınmayarak işlem görmediği anlaşıldı' ifadelerine yer verildi.
E-posta ile gelen sürpriz
10 Temmuz 2010 tarihinde yapılan KPSS'de soruların çalındığı iddialarının basına yansıması üzerine Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı 31 Ağustos 2010 tarihinde soruşturma başlattı. Şüphelilerden B.S, savcılığa verdiği ifadede Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nde çalışan B.K.'nin kendisini arayarak 'Sana bir sürprizim var. İşine çok yarayacak, bu hediyemi al' dediğini ve soruları sınavdan önce e-posta adresine gönderdiğini itiraf etti. Soruların çalındığının tespit edilmesi ve şüpheli adayın bunu ifadesinde beyan etmesine rağmen Savcı Sakınan, Adalet Bakanlığı'nı yanıltma yolunu seçti. Sakınan, Bakanlığa 09 Kasım 2010 tarihinde gönderdiği raporda, 'Henüz bir suçlu ve örgütsel yapılanma tespit edilememiştir' dedi.
HEDEF SAPTIRIP DELİLLERİ YAKTIRDI
Şüphelilerin ifadelerinde soruların gönderildiğini belirtmesine rağmen dosyayı UYAP'a kaydetmeyen Sakınan, tüm dikkatini 2010 KPSS haricindeki sınavlara verdi. Hedef saptıran Sakınan'ın dosyayla ilgisi olmamasına rağmen 2004 ve 2005 ÖSS ihalelerini incelediği, 2011'deki YGS'yi incelediği ve takipsizlik verdiği tespit edildi. Sakınan ayrıca ÖSYM'deki bilgisayarları, mailleri, dataları inceletti; mahkeme kararıyla bilgisayarların imajlarını da aldırdı. Ancak bilirkişi incelemesine gerek duymayan Sakınan, şüpheli adayların itiraflarını dikkate almadı ve hedef saptırarak dosyayı kapatmak için uğraş verdi. En önemli delil olan soru kitapçıklarını da adli emanette tutması gerekirken ÖSYM'ye gönderen Sakınan, aradan geçen 2 yılın ardından 'delillerin imha edilmesine' onay verdi.