SINAVLAR
KPSS savcısına sürgün ve ceza
2010 KPSS ile ilgili soruşturmayı başlatan ve soruların paralel yapı tarafından çalındığını tespit eden dönemin Yalvaç Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Gökalp'in ünvanı alınarak sürgün edildiği ortaya çıktı. Gökalp'i sürgün etmekle yetinmeyen paralel yapı, Gökalp hakkında metnetsiz iddialarla soruşturma başlattı. 'Meşruhatlı davetiye çıkarmadan kolluk aracılığıyla tanık çağırma' suçlamasıyla Gökalp'a uyarı cezası verildi. Dönemin Yalvaç Cumhuriyet Başsavcısı Gökalp, KPSS sorularının çalındığı iddiası üzerine soruşturma başlattı. Soruşturmayı belli bir aşamaya getirmesinin ardından Ankara'nın ısrarla istemesi nedeniyle yetkisizlik kararı vererek, dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Gökalp ile ilgili süreç bu aşamadan sonra başladı. Önce ünvanı alınarak Kayseri'ye 2 yıl sonra da Eskişehir'e 'düz savcı' olarak atandı.
SORULARI CEMAATİN DAĞITTIĞI İTİRAF EDİLDİ
10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan KPSS'de soruların çalındığı iddialarının basına yansıması üzerine Yalvaç Cumhuriyet Başsavlığı, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak, örgüte bilerek isteyerek yardım etmek, haksız çıkar sağlamak ve açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklamak, nitelikli dolandırıcılık, bilişim sistemine girme, var olan verileri başka yerlere gönderme suçlarından dolayı 31 Ağustos 2010 tarihinde soruşturma başlattı. Savcılık, mahkeme kararıyla şüpheli adaylardan bir kısmını dinlemeye aldı. Dinlemelere takılan bazı adaylara soruların gönderildiği tespit edildi. Bunun özerine Başsavcı Ayhan Gökalp, şüphelileri çağırarak ifadelerine başvurdu. Şüpheliler ifadelerinde, soruların cemaat tarafından gönderildiği itiraf etti.
ANKARA ISRARLA DOSYAYI İSTEDİ
Yalvaç Cumhuriyet Başsavcısı Gökalp, aldığı ifadeler ve yaptığı incelemeler sonucu KPSS sorularının cemaate yakın kişilere servis edildiğini ortaya çıkardı. Paralel yapı bunun üzerine harekete geçerek Gökalp'ı tasfiye etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ÖSYM'nin Ankara'da olmasını ve daha geniş çaplı soruşturma başlatmayı bahane ederek ısrarla dosyayı istedi. Bunun üzerine de dosya, yetkisizlik kararı ile 22 Haziran 2011 tarihinde Ankara'ya gönderildi. Bu tarihten sonra soruşturmayı Ankara Başsavcıvekili Şadan Sakınan'a verildi.
Dosya UYAP'a kaydedilmedi
Yalvaç Cumhuriyet Başsavcısı olan Gökalp, 2011'de Kayseri'ye, 2013'te Eskişehir'e atandı. Gökalp böylece, 2 yılda iki yer değiştirmiş oldu. Dosyayı yıllarca sümenaltı eden Ankara Başsavcıvekili Şadan Sakınan hakkında CHP Konya Milletvekili suç duyurusunda bulundu. HSYK 3. Dairesi hiçbir işlem yapmadı. Dosyayı UYAP'a kaydetmeyip 2 buçuk yıl uyutan, en önemli delilleri imha ettiren Sakınan, başsavcıvekili olarak Konya'ya atandı. Sakınan hakkında HSYK'ya yapılan suç duyurularının akibeti belli değil.
Soruşturmalarla gözdağı verdiler
Dosyanın Ankara'ya gönderilmesinin ardından Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı'na olağan denetime giden HSYK Başmüfettişi Necdet Arslan, KPSS oyununu bozan Gökalp hakkında 'meşruhatlı davetiye çıkarmadan kolluk aracılığıyla tanık çağırma' gibi mesnetsiz bir iddiayla tutanak tuttu. Tutanak üzerine Ahmet Hamsici'nin başkanlığını yaptığı HSYK 3. Dairesi, Gökalp hakkında inceleme istedi. Kararın ardından yine Başkanlığını Nesibe Özer'in yaptığı HSYK 2. Dairesi de Gökalp'e soruşturma başlattı. Gökalp'e 2013'te de 'uyarı' cezası verildi. Ayrıca asılsız iddialar nedeniyle 5 soruşturma daha açıldığı, ancak işlem yapılmadığı öğrenildi. Yeni Şafak