GENEL
KPSS puanı gerektirmeyen iki kariyer meslek
Kısa bilgi
2014 KPSS lisans sınavı yapıldı. Müfettişlik, uzmanlık, kaymakamlık gibi a grubu kariyer hedefleyen adaylar iki gün boyunca sınava girdi. Ancak bazı soruların ağır ve sürpriz tarzda gelmesi nedeniyle şikayetler de var.
Sınavı kötü geçen adaylara KPSS puanı gerektirmeyen iki kariyer meslek hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Amacımız KPSS olmadı diye hedeflerinin peşini bırakan adayların çalışmaları bırakmadan bilgileri taze iken bu sınavlara yönelmelerini sağlamaktır.
KPSS puanı gerektirmeyen iki meslek şunlardır:
1-İdari yargı hakimliği
2-Sayıştay denetçiliği
İDARİ YARGI HAKİMLİĞİ
Sınav Tarihi: 7 Aralık 2014 saat:09.30
Bu yıl kaç kişi alınacak: 100 kişi
Hangi bölümler başvurabilir?
Hukuk mezunları, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)bölümü mezunları, Siyasal Bilgiler, İktisat ve İşletme Fakültesi Mezunları, Açıköğretim İİBF mezunları
İİBF kotası
Sınavda 2008 yılından itibaren %20'ye kadar İİBF kotası uygulanmaktadır. Yani 100 kişilik bir alımda en fazla 20 kişi mülakatı geçerek idari hakim olabilmektedir.
KPSS puanına gerek var mı?
Hayır. İdari hakimlik sınavı için KPSS puanına gerek yoktur. Doğrudan sınava başvuru yapılabilir. Önemli olan ilgili bölümlerden mezun olmaktır.
Sınav kaç aşamalı yapılıyor?
İdari hakimlik sınavı iki aşamadan oluşur:
1- Yazılı Sınav (ÖSYM tarafından yapılır) Bu sınav sabah09.30'da başlar ve iki buçuk saat sürer.
2- Sözlü Sınav (Adalet Bakanlığı tarafından yapılır) Bu sınava 70 puanı geçen ve alınacak kadro sayısının 3 katı arasında yer alan adaylar katılır.
Sınav konuları nelerdir?
İdari hakimlik sınavı genel kültür-yetenek(40 soru) ve alan bilgisi(100 soru) olmak üzere 140 sorudan oluşmaktadır. Konular ve soru dağılımı şöyledir:
Genel Kültür Yetenek Testi (40 soru) |
Alan bilgisi (100 soru) |
Türkçe (8 soru)Matematik(8 soru) Tarih (16 soru) Vatandaşlık(8 soru) |
Anayasa Hukuku(10 soru)İdare Hukuku (10 soru)İdari Yargılama Usulü (10soru)Hukuk Yargılama Usulü(10 soru) Borçlar Hukuku (Genel Hükümler) (10 soru) Medeni Hukuk(10 soru) Ceza Hukuku (Genel Hükümler)(10 soru) Vergi Hukuku(10 soru) Vergi Usul Hukuku (10 soru) Maliye (5 soru) Ekonomi (5 soru) |
Soru tarzı nasıldır?
ÖSYM tarafından yapılan yazılı sınav çoktan seçmeli (test) olup, sorularda 5 şık yer almaktadır. Sınavda dört yanlış bir doğruyu götürmemektedir.
SAYIŞTAY DENETÇİLİĞİ
Eleme Sınav Tarihi: 14 Ekim 2014saat:09.30
Hangi bölümler sınava girebilir?
Hukuk mezunları, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)bölümü mezunları, Siyasal Bilgiler, İktisat ve İşletme Fakültesi Mezunları, Açıköğretim İİBF mezunları
KPSS puanına gerek var mı?
Hayır. Sayıştay Denetçiliği sınavı için KPSS puanına gerek yoktur. Doğrudan sınava başvuru yapılabilir. Önemli olan ilgili bölümlerden mezun olmaktır.
Sınav kaç aşamalı yapılıyor?
Sayıştay Denetçiliği sınavı 3 aşamalıdır:
1- Eleme Sınavı: ÖSYM Başkanlığı tarafında yapılır. Çoktan seçmeli (test) usulü olup, 5 şık yer almaktadır ve 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
2- Kurum Sınavı: Sayıştay tarafından yapılır. Klasik sınav formatındadır
3- Sözlü Sınav: Sayıştay tarafından yapılır. 70 puan ve üstü alanlardan alınacak kadro sayısının 3 katı aday mülakata çağrılır.
Sınav konuları nelerdir?
1- Eleme Sınavı: Anayasa Hukuku (7 soru), İdare Hukuku (5 soru), Medeni Hukuk (6 soru), Borçlar hukuku (6 soru), ticaret hukuku (6 soru), maliye (30 soru), İktisat (30 soru), Türkçe (17 soru), matematik (17 soru), coğrafya (4 soru), tarih, vatandaşlık (5 soru), güncel bilgiler (5 soru).
2- Kurum sınavı : Hukuk, Maliye, iktisat, Kompozisyon, Ticaret Hukuku ve Muhasebe alanlarında ÖSYM tarafından yapılacaktır. Bu sınavda ticaret ve muhasebe dersleri seçmelidir.
Kutay Seymen ARIKAN
www.memurlar.net