SINAVLAR
KPSS Kaldırılmayacak!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER - ZEKİ KARA
2014 KPSS’nin ardından memur ve öğretmen adayları , kamu kurum ve kuruluşlarının alımlarını takip etmeye başladı. Öğretmen adaylarının gözü MEB’de iken memur adaylarının gözü kurumların yapacağı atamalardadır. En yakın merkezi memur yerleştirmesi Kasım ayında yapılacaktır. 2015 yılında ne kadar memur alınacağı yıl sonunda belli olacak.
Öğretmen adayları için 2014 KPSS puanı 1 yıl geçerliyken memur adayları için 2014 KPSS puanı 2 yıl geçerlidir. 2014 KPSS puanıyla 4 adet merkezi memur yerleştirmesi yapılacaktır. Kurumlar, merkezi atama dışında belirli aralıklarla personel alım ilanlarına çıkacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarına memur atamaları 6 farklı şekilde yapılmaktadır:
1) KPSS’siz Memur Alımları: Bazı kamu kuruluşlarında devlet memuru olmak için KPSS şartı aranmıyor.
a) İstisnai Memur Alımı: İstisnai kadrolar adı verilen memuriyetler 657 sayılı Kanunun 59'uncu maddesinde düzenleniyor. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, TBMM Başkanlığı memurlukları, Müşavirlik gibi kadrolar istisnai memurluğa girmektedir.
b) KPSS Şartı Olmayan Memur Alımı: Bazı kurumlar ise personel alımında KPSS şartı yerine yazılı ve sözlü sınavla personel almaktadır. Halk Bankası, Ziraat Bankası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi kurumlara bu şekilde personel alımı yapılmaktadır.
2) KPSS Puanıyla Memur Alımları: Kamu kurum ve kuruluşları B grubu memurluklar ile sözleşmeli personel alımlarında sadece KPSS puanı istemektedir.
a) Merkezi memur alımı: Merkezi memur ataması Kasım ve Haziran dönemi olmak üzere yılda 2 defa yapılmaktadır. Sadece KPSS puan üstünlüğüne göre atamalar yapılmaktadır. Atama işlemlerini DPB ve ÖSYM yürütmektedir.
b) Kurumsal memur alımı: Bazı Bakanlıklar sadece KPSS puan üstünlüğüne göre Kasım ve Haziran dönemi dışında personel ataması yapmaktadır. Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları, PTT gibi kurumlar dönem dönem bu şekilde atama yapmaktadırlar.
3) KPSS + Alan Sınavıyla Memur Alımları:Milli Eğitim Bakanlığı, KPSS+ Alan Sınavı sonuçlarına göre öğretmen ataması yapmaktadır. Alan Sınavı yapan diğer kurum ise Diyanet İşleri Başkanlığı’dır. Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına atamalardaDin Hizmetleri alan sınavı yapılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı ayrıca sözlü sınav da yapmaktadır. MEB , 2015 yılında dershane öğretmenlerini sözlü sınavla kadroya alacaktır.
4) KPSS + Uygulama Sınavlarıyla Memur Alımı: Bazı memur alımlarında mesleki uygulama sınavları yapılmaktadır. Adalet Bakanlığı’nın Zabıt Katibi alımlarında, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarının sivil memur alımlarında, Restoratör alımlarında uygulama sınavı yapılmaktadır.
5) KPSS + Sözlü Sınavla Memur Alımları: Son zamanlarda yaygınlaşan bu alım türünde KPSS puanının yanında sözlü sınav yapılmaktadır. Alınacak memur sayısının 3, 4 veya 5 katı kadar aday sözlü sınava çağırılmaktadır.
6) KPSS + Yazılı Sınav + Sözlü Sınavla Memur Alımı: Özellikle A grubu kadrolara atamalarda ve uzman yardımcılığı atamalarında sözlü sınavın dışında yazılı sınav da yapılmaktadır. Önümüzdeki dönemde yazılı sınavların yaygınlaşması bekleniyor.
KPSS Kaldırılacak Mı?
KPSS, tüm öğrenim düzeyleri için yapılmaya devam edilecek ancak memur alımlarında alan sınavları, yeterlilik sınavları, yazılı ve uygulama sınavlar yaygınlaşacaktır. MEB ve Diyanet’in yaptığı sınavların benzerlerini diğer Bakanlıklarda yapmaya başlayacaktır.Sınavın belirleyici faktörler ise alınacak personelin çalışacağı alanın ihtiyaçları ve kişisel bilgi ve beceriler olacaktır. KPSS dışındaki yazılı sınavlar iki şekilde yapılacak: ÖSYM’nin yapacağı merkezi sınavlar ileüniversitelerin yapacağı sınavlar. Memur atamalarında mülakat yani sözlü sınavla alımlar yapılmaya devam edilecek.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.