Ali Köse
Köşk’ün Yeni İsmi Kim Olacak?
30 Mart yerel seçimlerinin ardından gözler Cumhurbaşkanlığı seçimlerine çevrildi. 21 Ekim 2007 tarihinde yapılan referandum ile Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi kararlaştırılmıştı.
“23/05/1987 tarihli ve 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun gereğince, halkoyuna sunulmak üzere 16/06/2007 tarihli ve 26554 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, 16/10/2007 tarihli ve 5697 sayılı Kanunla değişik 31/05/2007 tarihli ve 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 21/10/2007 tarihinde yapılan halkoylaması sonucu kabul edilmiş ve buna ilişkin Yüksek Seçim Kurulu Kararı 31/10/2007 tarihli ve 26686 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.”
Yürürlüğe giren bu uyguluma ile:
· Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.
· Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu (mümkün olan oyların yarısından bir veya birden fazlası) alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada (10 Ağustos 2014) bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama (24 Ağustos 2014) yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
30 Mart yerel seçiminden başarı ile çıkan Sayın Erdoğan, kuvvetle muhtemeldir ki Ak Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı olacak.
Asıl soru ise: Erdoğan’ın karşısında kim olacak, muhalefet bu konuda ortak hareket edebilecek mi?
Bu konuda bazı isimler zikrediliyor (Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Metin FEYZİOĞLU, 26.Genelkurmay Başkanı İlker BAŞBUĞ) ama şu an itibariyle belirginleşen ortak bir aday yok.
Genelkurmay Başkanı, CHP ve MHP’nin desteğini alabilir ama BDP/HDP’nin desteğini alabileceği kanaatinde değilim. Belki diğer isim üzerinde muhalefet partileri uzlaşabilir. Ya da daha yeni bir isim çıkabilir. Mesela kadın bir aday!..
Ak Parti, erken seçim kararı alarak Cumhurbaşkanlığı seçimini ve genel seçimleri birleştirip -ki hukuken bir engel yok- Abdullah Gül’ü Başbakan, Erdoğan’ı da Köşk adayı olarak belirleyebilir.