GENEL
Karekodla Tüketiciye 1 milyar dolarlık yük gelir
Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Gıda,Tarım ve Hayvancıık Bakanlığı’nın ‘karekod’ ile ilgili düzenlemelerinin sektöre 1 milyar dolarlık ek maliyet getirdiğini aktardı.
14 Kasım 2013, Perşembe
Bu yükün tüketiciye ambalaj başına 60 kuruşluk bir zam olarak yansıyacağını aktaran Şemsi Kopuz, şunları söyledi:
Mahkeme yolu göründü
“Bu uygulama sadece bira sektörüne 80 milyon liralık vergi getiriyor. Eğer bu konu düzenlenmezse hukuki bir mücadeleye gireceğiz. Karekodu uygulaması tüm sektörün yüzde 25’ini etkiliyor. Ek maliyet doğrudan tüketiciye yansıyacaktır. Bunu üreten tek bir firma var. Neden tek bir ambalaj firması aldılar. Sektörün teknoloji olarak da ciddi sorun var. Burada başka maliyetler de var.”
‘Yatırımcıları tutamazsınız’
Gıda sanayicisinin GDO ile hapis tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden TGDF Başkanı Kopuz, şunları anlattı: “AB GDO bulaşan gıdaları önlemek için binde 9 eşik koydu. Bizde ise ‘sıfır’ tolerans var. Biz federasyon olarak GDO ithalatı için başvuru yapmadık. Eşik için yaptık. Kamuoyu istemiyor GDO’lu ürünü. Ancak burada sanayicinin hapis yatma tehlikesi var. Ankara’da şeker ile ilgili bir dava Yatrgıtay’da. Yargıtay onaylanırsa bırakın yabancı sermayeyi yerli sermayeyi de tutamazsınız.”(Bugün)