GENEL
Kadınlar, kadın yönetici istemiyor
Mobbing Derneği Başkanı Hüseyin Gün, mobbing mağduru kadınların, kadın yönetici istemediğini söyledi.
Yedi Renk Eğitim Kültür ve Çevre Derneği'nin Adana'daki Çukurova Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nce (KADAUM), Mithat Özhan Amfisi'nde gerçekleştirilen panele Mobbing Derneği Başkanı Hüseyin Gün, konuşmacı olarak katıldı. Kabalık, şiddet ve cinsel tacizin tek başına mobbing olmadığını belirten Gün, işlemin işyeri sınırları içinde 'tekrarlar' özellikte olması gerektiğini söyledi. Tekrarlanmadığı durumların mobbing sayılamayacağını ifade eden Gün, "Biz her çatışmayı, sürtüşmeyi mobbing sayarsak, yöneticilerin elini kolunu bağlar, orasını iş yapamaz hale getiririz. Zaten, mobbing mağdurunun hikayesini dinlersiniz, orada diğer çalışanlardan daha farklı muamele maruz kaldığını ifade eder. Yani Anayasa'nın 10'uncu maddesinde sayılan 'her kes kanun önünde eşit haklara sahiptir' maddesi çiğnenerek mobbing yapılır. Kişinin en değer verdiği şey olan 'onurlu çalışma' hakkına saldırılır ki, oradan çekip gitsin. Mağdur direndikçe aylarca yıllarca olayın şiddeti artar" diye konuştu.
Çok sağlıklı, zinde, her şeyi idrak edebilen, etik değerlerine saygılı bir insanın 'mobbing sonucu' birden toplumda sorunlu, ailesine yük haline gelmiş olabileceğini anlatan Hüseyin Gün, bu davranışa uğramışların hayatının 'mobbing öncesi ve sonrası' diye ikiye ayrıldığını ifade etti. Uzmanların mobbing mağdurlarının dünyada asla tedavi olmadığını söylediğini ileri süren Gün, şunları söyledi:
"Ancak ölünce, onunla gider. Çünkü ruhsal travmanın tedavisi yok. Sadece bastırılabilir veya ötelenebilir. Psikolojik travma yaşayan mobbing mağdurlarının ilk düşündüğü şey ya intihar veya karşısındakine dönük şiddettir. Bundan dolayı mobbing kalıcı hasarlar oluşturabiliyor."
Panelde, mobbinge maruz kalanlar arasında yüzde 66'sı kadınlar, yüzde 33'ü erkeklerden oluşan 2 bin 638 öğretmen üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarını da paylaşan Gün, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu çalışmaya göre işyerlerinde mobbingi yüzde 85 erkekler kadınlara yapıyor. Yüzde 65 oranında kadınlar birbirlerine uygulamış. Kadının kadına mobbingi çok daha şiddetli oluyor. Derneğimize 42 bin başvuru var. Kadın mağdur, hemcinsi için 'beni anlaması gerekirdi; çünkü o da çocuk doğurdu' diyor. Çoğu kadın; özellikle finans sektöründe 'kadın yönetici istemiyorum' isteğinde bulunuyor. 328 otel çalışanı kadınının yüzde 30.2'si mobbing mağduru olduğunu iddia etmiş. Makine, tekstil ve otomotiv sektöründeki 192 kişinin yüzde 88'i bu muameleye maruz kaldığını belirtmiş. Rakamlar sektörden sektöre değişiyor."
Yedi Renk Eğitim Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Seda Hınçal ise mobbing konusunda da çok duyarlı olduklarını vurguladı